Σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, που επικαλείται κυβερνητικές πηγές, η Τερέζα Μέι δείχνει να μην πτοείται από την καταψήφιση της συμφωνίας της με την ΕΕ για το Brexit και σκοπεύει να προχωρήσει σε τέταρτη ψηφοφορία την ερχόμενη εβδομάδα.
Κύκλοι της Μέι αναφέρουν πως δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να κηρυχθούν εθνικές εκλογές σε περίπτωση που η συμφωνία καταψηφιστεί για τέταρτη φορά. Η Μέι έπαιξε το χαρτί παραίτησης της και στην τρίτη ψηφοφορία, χωρίς πάντως να καταφέρει να πείσει τους βουλευτές.
Τη Δευτέρα οι βρετανοί βουλευτές θα κληθούν να αποφασίσουν και πάλι για τις εναλλακτικές προτάσεις που θέλουν να θέσουν για το Brexit. Ανάμεσα σε άλλες προτάσεις, υπάρχει το ενδεχόμενο ανάκλησης του άρθρου 50 ώστε να μην υπάρξει μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία, αλλά και το ενδεχόμενο νέου δημοψηφίσματος. Ωστόσο και οι οκτώ προτάσεις απορρίφθηκαν την περασμένη Τετάρτη.
Περιμένοντας τις αντιδράσεις της ΕΕ
Μέχρι στιγμής η επίσημη θέση των κρατών – μελών της ΕΕ αναφέρει ότι αφού η Μέι δεν κατάφερε να περάσει τη συμφωνία μέχρι την Παρασκευή, η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ένωση στις 12 Απριλίου, έστω και χωρίς συμφωνία.
Ωστόσο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, που έχει ταχθεί υπέρ της μακροχρόνιας παράτασης για την ημερομηνία του Brexit, δήλωσε πως η συνεδρίαση του Συμβουλίου στις 10 Απριλίου είναι αναγκαία μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.
Την Τετάρτη ο Τουσκ είχε καλέσει τις χώρες της ΕΕ να μην προδώσουν τους Βρετανούς που επιθυμούν παραμονή στην Ένωση. «Ενώπιων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, λέω ότι πρέπει να είμαστε ανοικτοί στο ενδεχόμενο μιας μακράς χρονικής παράτασης του Brexit, κάτι που φυσικά σημαίνει τη συμμετοχή της Βρετανίας στις ερχόμενες ευρωεκλογές. Υπάρχουν κάποιες φωνές που υποστηρίζουν ότι αυτό θα έβλαπτε τις χώρες σας. Ας είμαι ξεκάθαρος: Τέτοιου είδους σκέψεις είναι απαράδεκτες. Δεν μπορούμε να προδώσουμε τα 6 εκατομμύρια ανθρώπων που ζήτησαν μέσω υπογραφών με την ανάκληση του άρθρου 50, ούτε το 1 εκατομμύριο ανθρώπων που διαδήλωσαν. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε την πλάτη μας στον αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων που επιθυμούν να μείνουν εντός της ΕΕ».