“Επομένως, θα χρειαστούμε μια περαιτέρω παράταση του Άρθρου 50 (σ.σ. της διαδικασίας αποχώρησης), που θα είναι όσο το δυνατόν πιο σύντομη και θα λήξει όταν περάσουμε μια συμφωνία. Και πρέπει να είμαστε σαφείς γιατί ζητείται αυτή η παράταση, για να διασφαλίσουμε ότι θα αποχωρήσουμε εγκαίρως και ομαλά”, ανέφερε στην ομιλία της που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, από το γραφείο της στην Ντάουνινγκ Στριτ.
“Σήμερα αναλαμβάνω δράση για να λήξει το αδιέξοδο. Προσφέρω να συζητήσουμε με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης και να προσπαθήσουμε να συμφωνήσουμε σε ένα σχέδιο στο οποίο θα εμμείνουμε και οι δύο για να διασφαλίσουμε ότι θα αποχωρήσουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι θα το κάνουμε με μια συμφωνία”, πρόσθεσε.
Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, σε μια πρώτη αντίδραση, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ επισήμανε ότι “μολονότι δεν ξέρουμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα στο τέλος, ας κάνουμε υπομονή”.
Στην ομιλία της, η Μέι είπε επίσης ότι αν δεν καταλήξει σε μια κοινή προσέγγιση με τον Κόρμπιν, τότε η κυβέρνηση θα παρουσιάσει στη Βουλή των Κοινοτήτων προς ψήφιση μια σειρά επιλογών για τη μελλοντική σχέση με την ΕΕ. Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα συμμορφωθεί με την απόφαση που θα λάβει η Βουλή.
Η Μέι επέμεινε επίσης ότι “η καλύτερη λύση” είναι η έξοδος με συμφωνία. Και τόνισε ότι οποιοδήποτε σχέδιο συμφωνηθεί με τους Εργατικούς, θα πρέπει να είναι συμβατό με την υπάρχουσα Συμφωνία Αποχώρησης για την οποία οι Βρυξέλλες έχουν πει κατ' επανάληψη ότι δεν θα την επαναδιαπραγματευτούν.
“Αυτό στο οποίο πρέπει να επικεντρωθούμε είναι η μελλοντική σχέση μας με την ΕΕ”, σημείωσε, προσθέτοντας ότι το νομοθετικό έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 22 Μαΐου, ώστε να μην υποχρεωθεί το Ηνωμένο Βασίλειο να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές που ξεκινούν την επόμενη ημέρα.
«Θα συναντήσουμε την πρωθυπουργό. Αναγνωρίζουμε ότι έκανε μία κίνηση, αναγνωρίζω την ευθύνη μου να εκπροσωπήσω τους ανθρώπους που υποστήριξαν τους Εργατικούς στις τελευταίες εκλογές και τους ανθρώπους που δεν το υποστήριξαν, αλλά παρ' όλα αυτά θέλουν βεβαιότητα και ασφάλεια για το μέλλον τους και αυτή είναι η βάση στην οποία θα συναντηθούμε μαζί της και θα συζητήσουμε» είπε σε δήλωσή του ο Τζέρεμι Κόρμπιν.