Τον κίνδυνο να διωχθεί από την πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, όπου έχει λάβει άσυλο και μένει εδώ και επτά χρόνια, διατρέχει ο ιδρυτής του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ. Σε ανάρτησή του στο twitter, το Wikileaks αναφέρει ότι «υψηλά ιστάμενη πηγή στο κράτος του Ισημερινού είπε ότι ο Τζούλιαν Ασάνζ θα διωχθεί βιαίως εντός "ωρών ή μερών". Διαψεύδει ότι υπάρχει ειλημμένη απόφαση για εκδίωξη του Ασάνζ η κυβέρνηση του Εκουαδόρ.
Το πρόσχημα, όπως προσθέτει το Wikileaks, για την εκδίωξη του Ασάνζ είνια η αποκάλυψη του σκανδάλου των INA Papers, που εμπλέκει τον πρόεδρο της χώρας. Λενίν Μορένο, σε σκάνδαλο διαφθοράς μέσω εταιρειών offshore.
BREAKING: A high level source within the Ecuadorian state has told @WikiLeaks that Julian Assange will be expelled within “hours to days” using the #INAPapers offshore scandal as a pretext–and that it already has an agreement with the UK for his arrest.https://t.co/adnJph79wq
— WikiLeaks (@wikileaks) 4 Απριλίου 2019
Η κυβέρνηση του Εκουαδόρ διέψευσε ότι έχει ληφθεί απόφαση για εκδίωξη του Ασάνζ,σύμφωνα με το Associated Press, ενώ επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας νωρίτερα αρνηήθηκε να σχολιάσει «φήμες και θεωρίες».
Η προειδοποίηση του WikiLeaks καταγράφεται δύο ημέρες αφού ο Μορένο κατηγόρησε τον Ασάνζ ότι έχει «παραβιάσει επανειλημμένα» τους όρους βάσει των οποίων του χορηγήθηκε άσυλο και πρόσθεσε ότι το Κίτο συζητά με το Λονδίνο μια διευθέτηση ώστε η Βρετανία να του επιτρέψει να φύγει από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου κατέφυγε το 2012.
Τα INA Papers είναι μια σειρά από έγγραφα που επικεντρώνεται στην εταιρεία INA Investment Corp, που έχει δημιουργήσει μια σειρά από εταιρείες offshore και φέρεται να ελέγχεται από τον αδερφό του προέδρου Μορένο. Η διαρροή, που αποκαλύπτει ότι ο πρόεδρος Μορένο εμπλέκεται σε offshore και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, προκάλεσε έρευνα εναντίον του Μορένο, ο οποίος, μολονότι έχει ασυλία όσο παραμένει πρόεδρος, κινδυνεύει με καθαίρεση.
What it looks like outside the Ecuadorian Embassy in London right now. #ProtectJulian #FreeAssange https://t.co/jFzuiRUaYo pic.twitter.com/wWM9eOW630
— WikiLeaks (@wikileaks) 5 Απριλίου 2019
Η αποκάλυψη του σκανδάλου έχει ρίξει την δημοτικότητα το νυν προέδρου, Μορένο, στο 17%, ενώ υπουργοί της κυβέρνησης του υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μία συνωμοσία «του Ασάνζ, του Μαδούρο και του πρώην προέδρου, Ραφαέλ Κορέα» για να «ρίξουν την κυβέρνηση». Στις 28 Μαρτίου η Βουλή του Εκουαδόρ, που ελέγχεται από τον Μορένο, πέρασε μία τροπολογία που επιτρέπει στο υπουργείο Εξωτερικών να «λάβει μέτρα» ενάντια στο άσυλο του Ασάνζ, λόγω «εθνικού συμφέροντος», αν αυτό κριθεί απαραίτητο.
Σύμφωνα με το Intercept, μία πηγή από το υπουργείο Εξωτερικών του Εκουαδόρ επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας είναι έτοιμη να κλείσει τη συμφωνία με τη Βρετανία για να παραδώσει τον Ασάνζ στις βρετανικές αρχές «μέσα στις επόμενες εβδομάδες». Αν συμβεί αυτό, θεωρείται βέβαιο ότι θα ακολουθήσει η έκδοσή του στις ΗΠΑ, όπου θα κατηγορηθεί για κατασκοπεία και εσχάτη προδοσία, για τα έγγραφα που έχει διαρρεύσει το Wikileaks σχετικά με εγκλήματα του αμερικανικού στρατού σε Ιράκ και Αφγανιστάν. Σε ρεπορτάζ των New York Times τον περασμένο Δεκέμβριο, αναφέρθηκε ότι η κυβέρνηση του Εκουαδόρ ήταν σε διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, για ανταλλαγή του Ασάνζ με οικονομική βοήθεια.