Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να υπερασπιστεί τον πυρήνα του προεκλογικού του προγράμματος «παρά τις αντίξοες και εκβιαστικές συνθήκες του μνημονιακού προγράμματος». Δήλωσε πως κατάφεραν να αναπτύξουν το πρόγραμμα τους χάρη και στο δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015, ενώ επισήμανε ότι «παραμένουμε ευρωπαϊστές», γιατί εκεί θα λυθούν προβλήματα όπως ο φορολογικός ανταγωνισμός, ο ρατσισμός και ο εθνικισμός.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Αυγή», ο Ευ. Τσακαλώτος, δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να υπερασπιστεί τον πυρήνα του προεκλογικού προγράμματος του 2015 και μάλιστα κατάφεραν να το αναπτύξουν μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου, χάρη και στα όσα αποφασίστηκαν μετά το δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015.
«Πιστεύω ότι τον πυρήνα του προγράμματός μας τον υπερασπιστήκαμε, παρά τις αντίξοες και εκβιαστικές συνθήκες του μνημονιακού προγράμματος. Μάλιστα, μετά την έξοδο, τον Αύγουστο 2018, είχαμε τις ευκαιρίες να το αναπτύξουμε περισσότερο, παρά την επιτήρηση και τα δυσβάσταχτα πλεονάσματα. Βέβαια, θα ήμουν άδικος με εμάς, αν δεν σημείωνα ότι αυτό έγινε δυνατό χάρη στην μείωση των στόχων των πλεονασμάτων και της ελάφρυνσης του χρέους, τα οποία πετύχαμε χάρη και στο δημοψήφισμα του Ιουλίου».
Δήλωσε ότι αυτό που χρειάζεται στο παρόν και στο μέλλον είναι η ενίσχυση των μέτρων παραγωγής «όπως η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και των φορολογικών συντελεστών», τα οποία «είτε υλοποιούνται ήδη είτε θα υλοποιηθούν στο άμεσο μέλλον, όπως περιγράφεται στην αναπτυξιακή μας στρατηγική».
Τέλος, τόνισε ότι παραμένουν ευρωπαϊστές, καθώς θεωρούν ότι εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να λυθούν τα προβλήματα του ρατσισμού και του φορολογικού ανταγωνισμού, ενώ εκτίμησε πως σε αντίθεση με την αποτυχημένη σοσιαλδημοκρατική αντίληψη των Μπλερ, Σημίτη και Σρέντερ, οι ακροδεξιές δυνάμεις καταφέρνουν να σημειώνουν επιτυχία γιατί έχουν διδαχθεί από την κρίση.
«Παραμένουμε ευρωπαϊστές, γιατί εκεί θα λυθούν προβλήματα όπως ο φορολογικός ανταγωνισμός, η κλιματική αλλαγή, τα δικαιώματα, ο ρατσισμός, ο εθνικισμός. Βρισκόμαστε απέναντι σε μία ακροδεξιά και δεξιά, οι οποίες σε αντίθεση σε την αποτυχημένη σοσιαλδημοκρατική αντίληψη των Μπλερ, Σημίτη και Σρέντερ, έχουν μάθει από την κρίση. Και έχουν μάθει ότι σε αυτά τα προβλήματα που δημιούργησε η παγκοσμιοποίηση μπορεί να έχουν παρέμβαση, οργανώνοντας τη λαϊκή βάση που παραδοσιακά ανήκε στην Αριστερά, (π.χ. Ν. Γαλλία, Β. Αγγλία, Β. Ιταλία)».