Η έκθεση του διεθνούς ερευνητικού κέντρου, που φέρνει στη δημοσιότητα το omniatv, έχει σταλεί στον ανακριτή στις 3 Μαρτίου. Ωστόσο, όταν ο ανακριτής κάλεσε ξανά την ΕΛΑΣ να εντοπίσει τον συγκεκριμένο άνδρα, η απάντηση ήταν και πάλι αρνητική, ενώ από το κατάστημα «Βενέτης» απάντησαν ότι ο άνδρας δεν εργάζεται ως security.

Όπως εξηγεί το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το Forensic Architecture, η μαρτυρία αυτού του άνδρα θα έχει εξέχουσα σημασία για το τι συνέβη την ώρα της δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου. Ο άνδρας με το κίτρινο μπλουζάκι εμφανίζεται για πρώτη φορά έξω από ένα κατάστημα παπουτσιών στην οδό Πατησίων , περπατάει προς την οδό Γλαδστώνος, όπου δολοφονήθηκε ο Ζακ. Στη συνέχεια, τον βλέπουμε να βρίσκεται έξω από τον φούρνο «Βενέτης», να εμποδίζει τον Ζακ να μπει στο κατάστημα, ενώ ένας άλλος άνδρας έχει μπει για να δώσει στο μετέπειτα θύμα ένα ποτήρι νερό.

Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια των γεγονότων έξω από το κοσμηματοπωλείο, ο άνδρας αυτός είναι εκεί και παρακολουθεί τον ξυλοδαρμό του Ζακ. Δεν συμμετέχει στην επίθεση, αλλά την παρακολουθεί από κοντά και μιλάει στο κινητό του. Όταν ο Ζακ βρίσκεται αιμόφυρτος στο έδαφος, ακούγεται να κλείνει το τηλέφωνο λέγοντας «φίλε αυτόν, ήταν στο Βενέτη, στο Βενέτη, έλα».

Ύστερα απευθύνεται στον αστυνομικό της ομάδας ΖΗΤΑ που έφτασε πρώτος και τον ενημερώνει σχετικά με τα τραύματα του Ζακ: «Θέλει ασθενοφόρο (…) Δεν είναι στον λαιμό, είναι στα χέρια και στο κεφάλι». Δευτερόλεπτα αργότερα διακρίνεται κοντά στον διασώστη του ΕΚΑΒ.

Στη συνέχεια, όπως αναφέρει το omniatv, στο βίντεο που οι αστυνομικοί των ομάδων ΔΙΑΣ και Ζήτα κλωτσούν και περνούν δεματικά στα χέρια του αιμόφυρτου και τραυματισμένου Ζακ, ο άνδρας με το κίτρινο μπλουζάκι βρίσκεται κοντά στην ομάδα των αστυνομικών. Είναι ο μοναδικός άνθρωπος με πολιτικά ρούχα που βρίσκεται τόσο κοντά στη διαδικασία ξυλοδαρμού και χειροπέδησης, καθώς οι πολίτες έχουν απομακρυνθεί. Σ’ εκείνο ακριβώς το σημείο , χάρη στην ευκρίνεια που εξασφαλίζει η ανάλυση του Forensic Architecture, ο άνδρας με το κίτρινο μπλουζάκι φαίνεται να κρατάει στο χέρι του πτυσσόμενο γκλοπ, σαν αυτά που έχουν οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ.

Όπως προσθέτει το ρεπορτάζ του omniatv, όταν δημοσιεύτηκε το βίντεο του Βενέτη , ο ανακριτής έστειλε αίτημα στην ΕΛ.ΑΣ. να εντοπιστούν οι τρεις άνδρες που απεικονίζονταν στο βίντεο – μεταξύ των οποίων και ο άνδρας με το κίτρινο μπλουζάκι. Το αίτημα στάλθηκε στις 10 Οκτώβρη και η ΕΛ.ΑΣ. απάντησε μία μόλις μέρα μετά ότι είναι αδύνατον να εντοπιστούν οι συγκεκριμένοι άνδρες. Παραμένει ερωτηματικό το πώς σε ένα 24ωρο η αστυνομία έκανε τις απαραίτητες ενέργειες και κατέληξε στο ότι είναι αδύνατον να εντοπιστούν οι τρεις άνδρες, οι μαρτυρίες των οποίων μοιάζουν εξαιρετικά σημαντικές για την υπόθεση.

Η ερευνητική ομάδα του Forensic Architecture θέτει τα εξής ερωτήματα:

  • Ποιος είναι τελικά ο άνδρας με το κίτρινο μπλουζάκι;
  • Γιατί του επιτρέπεται να είναι τόσο κοντά στη σκηνή του εγκλήματος;
  • Πώς κατέληξε ο Ζακ παγιδευμένος στο κοσμηματοπωλείο;
  • Τι ρόλο έπαιξε η ταυτότητα του Ζακ στη βίαιη εξέλιξη των γεγονότων;
  • Ποια ήταν η συμβολή της αστυνομίας τον θάνατο του Ζακ;

Οποιοδήποτε άτομο διαθέτει επιπλέον στοιχεία (βίντεο, φωτογραφίες ή κάποια πληροφορία) μπορεί να τα υποβάλει, ακόμα και ανώνυμα, στην πλατφόρμα του Forensic Architecture:

https://www.zakcallforevidence.org/#/