Ουσιαστικά, το κείμενο που αναμένεται να εγκριθεί το απόγευμα της Τετάρτης στην Ευρωβουλή, θα θέσει τις βάσεις για τον λεγόμενο «τρίλογο» μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με το Συμβούλιο να έχει ήδη συμφωνίσει για την πρότασή του με την Κομισιόν. Όπως καταγγέλλουν ευρωβουλευτές, μεταξύ των οποίων και η ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Τζούλια Ρέντα, που πρωτοστάτησε απέναντι στα φίλτρα ελέγχου της Οδηγίας για τα ψηφιακά πνευματικά δικαιώματα, δεν έχει προηγηθεί ούτε καν διάλογος μεταξύ των συμβαλλόμενων πλευρών για την διαμόρφωση του παρόντος κειμένου.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σε αποκλειστική συνέντευξή της στο TPP η Τζ. Ρέντα, η Οδηγία που ψηφίζεται το απόγευμα στην Ευρωβουλή για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας είναι εξαιρετικά προβληματική, καθώς απαιτεί όλες οι ιστοσελίδες όπου οι χρήστες μπορούν να αναρτήσουν δημόσια υλικό (συμπεριλαμβανομένων των blog που δέχονται σχόλια, των φόρουμ ή της Wikipedia) να πρέπει να διαγραφούν το τρομοκρατικό περιεχόμενο, αν έχουν ειδοποιηθεί από τις αρχές, μέσα σε μία ώρα.
Ένα ακόμα σημαντικό και επικίνδυνο στοιχείο που περιλαμβάνει η Οδηγία, είναι πως δίνει στις αρχές την εξουσία να επιβάλλουν στους εκδότες ιστοσελίδων να χρησιμοποιούν φίλτρα ανάρτησης περιεχομένου, προκειμένου να εμποδίσουν την ανάρτηση τρομοκρατικού περιεχομένου.
«Η αρμόδια επιτροπή δικαιωμάτων έχει βελτιώσει την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων, καθώς έχει αφαιρέσει την υποχρεωτική χρήση των φίλτρων ανάρτησης από τη διατύπωση, ωστόσο έχει παραμείνει το πολύ σύντομο διάστημα της προθεσμίας της μίας ώρας για την διαγραφή του τρομοκρατικού περιεχομένου. Αυτό συνιστά απειλή, ιδίως για τις μικρές εταιρείες και τις ιδιωτικές ιστοσελίδες που δεν διαθέτουν τον χρόνο και τους πόρους για να μπορούν να επικοινωνούν μαζί τους οι αρχές όλο το εικοσιτετράωρο και τα σαββατοκύριακα προκειμένου να διαγράφουν το τρομοκρατικό περιεχόμενο μέσα σε μία ώρα εφόσον λάβουν μία τέτοια εντολή διαγραφής» αναφέρει συγκεκριμένα η Τζ. Ρέντα.
Όπως συμφωνούν πλήθος οργανώσεων και κινήσεων πολιτών, το πιθανότερο είναι, η Οδηγία αυτή να οδηγήσει πολλές μικρές ιστοσελίδες να κλείσουν και να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους σε μεγάλες πλατφόρμες, αντικαθιστώντας για παράδειγμα μία ανεξάρτητη πλατφόρμα συζήτησης με ένα group στο Facebook, διότι τότε το Facebook θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για τη διαγραφή του τρομοκρατικού περιεχομένου.
Ένα από τα μεγαλύτερα αιτήματα των αντιδρώντων στην Οδηγία, είναι τουλάχιστον η απόσυρση της προθεσμίας της μίας ώρας, και της αντικατάστασης της με μια πιο εύλογη υποχρέωση διαγραφής του τρομοκρατικού περιεχομένου χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση, λαμβάνοντας υπόψιν το μέγεθος και τους πόρους της πλατφόρμας που φιλοξενεί το σχόλιο. Μάλιστα, τόσο οι Πράσινοι και η ευρωομάδα της Αριστεράς, όσο και αυτή του S&D, φέρονται να έχουν καταθέσει τροπολογίες ώστε να τροποποιηθούν οι εν λόγω διατάξεις, χωρίς την προθεσμία της μίας ώρας.
Όπως εξηγούν όλοι τους, η προθεσμία μίας ώρας, ουσιαστικά φέρνει τα φίλτρα «από την πίσω πόρτα», καθώς καμία μικρή πλατφόρμα δεν θα είναι σε θέση να χειρίζεται πιθανές εντολές αφαίρεσης περιεχομένου 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα, κάνοντας την επιλογή των φίλτρων την μόνη ρεαλιστική. Ακόμη, η τυφλή διαγραφή ή ο αποκλεισμός περιεχομένου, είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει στη διαγραφή νόμιμου περιεχομένου, όπως περιεχόμενο ενός βίντεο από πεδίο μάχης ή πολέμου, που μπορεί να είναι παράνομο, αλλά σε άλλο πλαίσιο.
Ήδη σήμερα, υπάρχουν πλήθος παραδειγμάτων περιεχομένου που κατεβάζουν αρμόδιες αρχές από «υπερβάλλοντα ζήλο», παρότι μπορεί να αποτελεί απολύτως νόμιμο υλικό. Ένα άλλο αίτημα που απευθύνουν φορείς, είναι να ρποβλεφθεί ρητά ότι μόνο η Δικαιοσύνη θα μπορεί να ενεργοποιείται για να κατεβαίνει περιεχόμενο από το διαδίκτυο.
Αξίζει να σημειωθεί πως και πάλι, όπως και με την Οδηγία για τα ψηφιακά πνευματικά δικαιώματα, οι Έλληνες ευρωβουλευτές, και ειδικά οι κυβερνητικοί που ανήκουν στην ευρωομάδα της Αριστεράς, δεν έχουν προχωρήσει σε καμία ενημέρωση του κοινού αναφορικά με την εν λόγω Οδηγία, με τη στάση που θα τηρήσουν να παραμένει μέχρι αυτή την ώρα γρίφος.