«To Brexit ήταν μια πολύ κακή εξέλιξη για την Ευρώπη και πολύ κακή για τη Βρετανία επίσης. Όσα βλέπουμε τώρα είναι το αποτέλεσμα σοβινιστικής ρητορικής, η οποία υποσχέθηκε να προχωρήσει με μια εθνικιστική προσέγγιση χωρίς να ψάχνει για συλλογικές λύσεις», τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στους Financial Times, με τον τίτλο της συνέντευξης «Το Brexit αποτυπώνει τις αδυναμίες των “εθνικιστικών” πολιτικών», και υπότιτλο «Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρει πως η Ελλάδα ανακάλυψε τα οφέλη της παραμονής στην ΕΕ μέσω μιας σκληρής εμπειρίας» .
 
Το δημοσίευμα των Financial Times αναφέρει πως ο Α. Τσίπρας ανέλαβε την εξουσία τον Ιανουάριο του 2015 ως «ριζοσπαστική αριστερά» που αντιτίθεται έντονα στις απαιτήσεις των δανειστών της Ελλάδας, αλλά σε λιγότερο από έναν χρόνο, δέχτηκε το τρίτο ελληνικό πακέτο διάσωσης από το 2010, με όρους αυστηρότερους από εκείνους που αρχικά είχαν προσφερθεί. Όπως αναφέρεται, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε πως έμαθε από τη σκληρή αυτή εμπειρία ότι ήταν προς το εθνικό συμφέρον να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
«Aν το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο είναι μια πολύ σημαντική δύναμη, έχει τόσο μεγάλες δυσκολίες στο να βρει έναν δρόμο σχετικά με το Brexit, φανταστείτε τι θα συνέβαινε στην Ελλάδα. Οι εξελίξεις στο Brexit αποδεικνύουν πως αυτό το μονοπάτι, το εθνικιστικό μονοπάτι, δεν είναι ο δρόμος που προσφέρει λύσεις σε πραγματικά προβλήματα», υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός. 
 
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο Α. Τσίπρας εξέφρασε ακόμη την ανησυχία του για τα αντιδημοκρατικά και λαϊκιστικά πολιτικά κινήματα σε ολόκληρη την Ευρώπη, υπογραμμίζοντας ότι η ΕΕ αγωνίζεται να κάνει μια πειστική πρόταση στους ψηφοφόρους ενόψη των επερχόμενων ευρωεκλογών.
 
«Έχει να κάνει με τις παρούσες πολιτικές λιτότητας και το πρόσωπο της Ευρώπης, που δεν είναι τόσο ελκυστικό για τους Ευρωπαίους πολίτες. Η ΕΕ μοιάζει να μην είναι τόσο δημοκρατική, όχι τόσο φιλική προς τις ανάγκες των ανθρώπων» σχολιάζει σχετικά με την εκστρατεία των παραπάνω δυνάμεων. Ωστόσο, ο Α. Τσίπρας αναφέρει πως είναι πολύ νωρίς για να διαγραφούν τα προοδευτικά αριστερά κόμματα, σημειώνοντας πως αυτά επέστρεψαν σε χώρες όπως η Δανία, η Φινλανδία και η Ισπανία. Μάλιστα, σημείωσε πως εάν τελικά η Μεγάλη Βρετανία λάβει μέρος στις ευρωεκλογές ανάμεσα στα υπόλοιπα 27 κράτη της ΕΕ, τότε το κόμμα των Εργατικών έχει καλές πιθανότητες να είναι το μεγαλύτερο κόμμα της Βρετανίας.
 
«Νομίζω ότι το παιχνίδι είναι ανοιχτό για την Ευρώπη. Ακόμη και εάν υπάρχει σήμερα η εντύπωση ότι η συντηρητική δεξιά και η ακραία δεξιά έχουν καλύτερα αποτελέσματα, πιστεύω ότι αυτό δεν είναι κάτι που θα κρατήσει για πάντα» σημειώνει σχετικά.
 
Οι FT αναφέρουν ακόμη πως ο Α. Τσίπρας προτίθεται να προχωρήσει σε εκλογές τον προσεχή Οκτώβριο, ενώ το κόμμα του υστερεί στις δημοσκοπήσεις απέναντι στη Νέα Δημοκρατίας.
 
«Σκοπεύει να διεξαγάγει εκλογές τον Οκτώβριο, υπογραμμίζοντας την επιστροφή της Ελλάδας στη σταθερότητα με την ολοκλήρωση μιας πλήρους τετραετούς θητείας ύστερα από πάνω από δέκα χρόνια κυβερνήσεων με μικρή διάρκεια ζωής. Ο κ. Τσίπρας ελπίζει να αποκομίσει πολιτικά οφέλη από την πρόσφατη οικονομική ανάκαμψη, οι προβλέψεις για φέτος μιλούν για αύξηση του ΑΕΠ της χώρας από 2,2% έως 2,4%», αναφέρει το δημοσίευμα.
 
«Νομίζω ότι είναι σημαντικό να έχουμε εκλογές σε μια στιγμή που οι άνθρωποι θα μπορούν να συγκρίνουν την κατάσταση με το 2015, όταν ήμασταν σε βαθύ σκοτάδι, με την τωρινή κατάσταση. Όταν ήρθα στην κυβέρνηση τα δημόσια ταμεία ήταν άδεια. Εκείνες τις μέρες υπήρχε μεγάλη ανησυχία καθώς δεν υπήρχε τρόπος να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις», υποστηρίζει ο πρωθυπουργός.
Παράλληλα, υποστηρίζει πως η Ελλάδα άρχισε να δανείζεται από τις διεθνείς αγορές και έχει χτίσει ένα μαξιλάρι ρευστότητας άνω των 45 δισ., περισσότερα από κάθε άλλη φορά στη σύγχρονη ελληνική Ιστορία, χάρη σε αυστηρή προσκόλληση σε οικονομικές πολιτικές που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές της χώρας, την Ε.Ε. και το ΔΝΤ. Μάλιστα, το δημοσίευμα σημειώνει πως αυτό τον μήνα η κυβέρνηση συμφώνησε να αποπληρώσει μέρος των δανείων των 9,5 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ, με τον Α. Τσίπρα να σχολιάζει πως «θα εξοικονομήσουμε ένα σημαντικό ποσό [με πληρωμές τόκων], περισσότερα από 150 εκατ. ευρώ ετησίως για τα επόμενα τρία χρόνια».
 
Υπογραμμίζει ακόμη πως η κυβέρνησή του θα τηρήσει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% έως το 2022, «σε μια προσπάθεια να τονίσει το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ πως δεν θα επανέλθει σε γενναιόδωρες πρακτικές που συνήθως συνδέονται με το εκλογικό έτος στην Ελλάδας».
 
«Ένα από τα πιο σημαντικά θέματα είναι να επανακτήσουμε την αξιοπιστία μας στην Ευρώπη και με τους δανειστές μας, άρα δεν θέλουμε να παραβιάσουμε τη συμφωνία [σχετικά με τα πλεονάσματα]» αναφέρει ο πρωθυπουργός, ενώ κλείνει τη συνέντευξη με την αισιοδοξία του Α. Τσίπρας πως η Ελλάδα θα μπορέσει σύντομα με τους δανειστές «ένα νέο μείγμα πολιτικής ώστε να πετυχαίνουμε τους στόχους αλλά με υψηλότερους δείκτες ανάπτυξης».
 
Όπως αναφέρουν οι FT, για να συμβεί αυτό, ο Α. Τσίπρας θέλει να μειώσει τη φορολογία των επιχειρήσεων και οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να σημειώσουν πρόοδο στην αντιμετώπιση του «βουνού» των κόκκινων δανείων, παραθέτοντας την αποστροφή του πως «έχουμε τώρα έναν ενάρετο κύκλο της οικονομίας».
 
«Δεν θα αποτύχουμε στους στόχους αν έχουμε λιγότερη φορολόγηση, αλλά θα έχουμε περισσότερες επενδύσεις, περισσότερες θέσεις εργασίας και περισσότερα έσοδα», καταλήγει ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του.