Στις 30 Μαΐου θα κριθεί η επόμενη πράξη του δράματος της υπόθεσης του Τζούλιαν Ασάνζ και του αιτήματος για έκδοσή του στις ΗΠΑ, μετά την απόφαση του δικαστηρίου του Γουέστμινστερ, κατά τη σημερινή προκαταρκτική του ακρόαση. Μία ημέρα νωρίτερα, το δικαστήριο του Σάουθγουορκ αποφάσισε την φυλάκισή του για 50 εβδομάδες, για παραβίαση των όρων της προσωρινής αποφυλάκισής του, πίσω στο 2010.
Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο ιδρυτής των Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ δήλωσε την Πέμπτη σε δικαστήριο στο Λονδίνο ότι η δημοσιογραφική του δουλειά προστάτευσε «πολλούς ανθρώπους» και αρνήθηκε να συναινέσει στην έκδοσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να δικαστεί για μία από τις μεγαλύτερες υποθέσεις διαρροής απόρρητων πληροφοριών στην ιστορία. Σημειώνεται πως ο ΗΠΑ έχουν ζητήσει την έκδοση του Ασάνζ, τον οποίο έβγαλε η βρετανική αστυνομία από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο στις 11 Απριλίου, και έχουν απαγγείλει σε βάρος του κατηγορίες για συνωμοσία με σκοπό την παρέμβαση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή κινδυνεύοντας να καταδικαστεί σε φυλάκιση που μπορεί να φθάσει έως τα πέντε έτη.
Απαντώντας σε ερώτηση σε προκαταρκτική ακρόαση στο δικαστήριο του Γουέστμινστερ αν συμφωνεί να εκδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Ασάνζ, οποίος εμφανίστηκε μέσω βιντεοσύνδεσης από βρετανική φυλακή, είπε: «Δεν επιθυμώ να παραδοθώ για την έκδοσή μου λόγω της δημοσιογραφικής δουλειάς που έκανα, η οποία κέρδισε πολλά βραβεία και προστάτευσε πολλούς ανθρώπους».
Ο Ασάνζ αναζήτησε καταφύγιο στην πρεσβεία τον Ιούνιο του 2012 προκειμένου να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία όπου αντιμετώπιζε κατηγορία για βιασμό, την οποία αρνείται, λέγοντας πως φοβόταν ότι θα τον έστελναν στις Ηνωμένες Πολιτείες για να δικαστεί για τη δημοσιοποίηση από τα Wikileaks απόρρητων διπλωματικών τηλεγραφημάτων των ΗΠΑ. Ώρες μετά τη σύλληψή του τον περασμένο μήνα, εισαγγελείς των ΗΠΑ είπαν πως απήγγειλαν σε βάρος του Ασάνζ κατηγορίες για συνωμοσία στην προσπάθεια απόκτησης πρόσβασης σε απόρρητο υπολογιστή της κυβέρνησης των ΗΠΑ.
«Η κατηγορία συνδέεται με μία από τις μεγαλύτερες υποθέσεις διαρροής απόρρητων πληροφοριών στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο Μπεν Μπράντον, ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Μπράντον είπε πως στις αρχές του 2010, η πρώην αναλύτρια των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ Τσέλσι Μάνινγκ είχε μεταφορτώσει 90.000 αναφορές δραστηριοτήτων που συνδέονταν με τον πόλεμο στη Αφγανιστάν, 400.000 με τη σύγκρουση στο Ιράκ, 800 με ενημερώσεις αξιολόγησης για τους κρατούμενους στη βάση του Κόλπου του Γκουαντάναμο και 250.000 διπλωματικά τηλεγραφήματα των ΗΠΑ. Η τεράστια πλειονότητα αυτών δημοσιοποιήθηκαν αργότερα στα Wikileaks. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, υπήρξαν επίσης διαδικτυακές συνομιλίες που έδειχναν συζητήσεις σε πραγματικό χρόνο ανάμεσα στη Μάνινγκ και στον Ασάνζ για το σπάσιμο ενός κωδικού προκειμένου να αποκτηθεί πρόσβαση σε απόρρητα έγγραφα των ΗΠΑ και για τη δημοσιοποίηση των πληροφοριών, σύμφωνα πάντα με τον Μπράντον.
Η υπόθεση διακόπηκε έως τις 30 Μαΐου. Η πλήρης διαδικασία έκδοσης θα διαρκέσει μερικούς μήνες, είπε στο δικαστήριο ο δικαστής Μάικλ Σνόου.
Σημειώνεται πως μόλις την Τετάρτη, ο Ασάνζ καταδικάστηκε σε φυλάκιση 50 εβδομάδων από βρετανικό δικαστήριο επειδή παραβίασε τους όρους της προσωρινής αποφυλάκισής του όταν κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου παρέμεινε για επτά χρόνια μέχρι που η αστυνομία τον έβγαλε από εκεί τον περασμένο μήνα.
Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου την Τετάρτη, ο Τζούλιαν Ασάνζ παραβίασε τους όρους όταν μπήκε στην πρεσβεία του Ισημερινού το 2012, ζητώντας άσυλο. Η δικαστής Ντέμπορα Τέιλορ, ανακοινώνοντας την απόφασή της, σχολίασε ότι η κατηγορούμενος εκμεταλλεύτηκε την προνομιακή θέση του για να χλευάσει τον νόμο και να εκφράσει την περιφρόνησή του απέναντι στη βρετανική δικαιοσύνη.
«Η ποινή του Τζούλιαν Ασάνζ είναι τόσο συγκλονιστική, όσο και εκδικητική. Έχουμε ιδιαίτερα σοβαρές ανησυχίες για το εάν θα λάβει δίκαιη ακρόαση στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η ποινή που του επιβλήθηκε για την αναζήτηση και λήψη ασύλου είναι διπλάσια από την ποινή που ισχύει για τις καταδίκες» τονίζει σε ανακοίνωσή του το Wikileaks.
Μετά την καταδίκη της Τετάρτης, το βάρος πέφτει στην προσπάθεια να αποφευχθεί η έκδοσή του στις ΗΠΑ, με τον σημερινό εκδότη των Wikileask, Κριστίν Χράφνσον να τονίζει πως θα είναι μία «μεγάλη μάχη», τονίζοντας πως αυτό που διακυβεύεται είναι «ζήτημα ζωής και θανάτου για τον Ασάνζ» και «ζήτημα ζωής και θανάτου για τις ευρύτερες αρχές της δημοσιογραφίας».
Διαβάστε αναλυτικά την απολογία του Ασάνζ στο δικαστήριο του Σάουθγουορκ την Τετάρτη: