Υιοθετώντας, έτσι, την εισαγγελική πρόταση, η οποία με σαφή τρόπο απέδιδε τα ρατσιστικά δολοφονικά κίνητρα στους δράστες, στηρίζοντας την εκτίμηση στο τρόπο που έδρασαν, προτείνοντας την ενοχή για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά συναυτουργία.

Λίγη ώρα αργότερα ωστόσο,  το δικαστήριο καταδίκασε σε κάθειρξη 21 ετών και πέντε μηνών τον καθένα (σπάζοντας τα ισόβια της καταδίκης σε πρώτο βαθμό), αναγνωρίζοντας κατά πλειοψηφία (6-1) το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την τέλεση της πράξης ενώ απέρριψε ομόφωνα τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου και ειλικρινούς μεταμέλειας.

Το δικαστήριο έκρινε ομόφωνα ενόχους τους κατηγορουμένους, εκτιμώντας πως το έγκλημα τελέστηκε από κοινού με κοινό δόλο και διαδοχικές πράξεις που επέφεραν τον θάνατο στον άτυχο μετανάστη. Σχετικά με το κίνητρο, το προεδρείο κατέληξε πως η επιλογή του θύματος έγινε εξαιτίας της φυλετικής καταγωγής του θύματος και άρα πρόκειται για έγκλημα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά.

Μετά την ακροαματική διαδικασία που προηγήθηκε δικαστές αλλα και ένορκοι αποδέχθηκαν πως οι δύο δολοφόνοι,με άμεσο δόλο, σκότωσαν τον Σαχζάτ Λουκμάν και μάλιστα οι πράξεις τους είχαν ρατσιστικό κίνητρο. Σύμφωνα, δε, με την απόφαση του δικαστηρίου: «Η επιλογή του δράστη έγινε λόγω των φυλετικών χαρακτηριστικών και της καταγωγής του και για αυτό οι κατηγορούμενοι επιτέθηκαν σε βάρος του».
Τέλος,το δικαστήριο με την απόφασή του απέρριψε όλα τα αιτήματα και τους ισχυρισμούς της υπεράσπισης για μετατροπή της κατηγορίας της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε θανατηφόρα σωματική βλάβη ή σε επικίνδυνη σωματική βλάβη.

Σημειώνεται ότι σε πρώτο βαθμό οι δύο χρυσαυγίτες δολοφόνοι καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη ενώ δικάζονται στη δίκη της Χρυσής Αυγής ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης.