Έπειτα από διαβουλεύσεις που διήρκεσαν τρία 24ωρα, οι αντιπροσωπίες των τριών κομμάτων που απαρτίζουν την κυβέρνηση κατέληξαν χθες σε ένα πυκνό επτασέλιδο κείμενο προγραμματικών αρχών και δεσμεύσεων που απηχεί εν πολλοίς τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις και «θα περιβληθεί με το κύρος των τριών αρχηγών».
 
Οι θεματικές ενότητες αφορούν στα εξής:
 
Μέτρα άμεσης διαχείρισης
Ατζέντα διαπραγμάτευσης με τους εταίρους
Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης
Μέτρα για την αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος
Δημόσια Διοίκηση
Εξωτερική Πολιτική και ΑΟΖ
 
Η ομάδα εργασίας, η οποία σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα μετεξελιχθεί σε μόνιμο όργανο επίλυσης κρίσεων, προκειμένου να διαχειρίζεται αυθεντικά τις τυχόν διενέξεις που θα ανακύπτουν στους κυβερνητικούς κόλπους, έκλεισε χθες «με αμοιβαίες υποχωρήσεις και εκλογικεύσεις σε όλα τα ακανθώδη θέματα».
 
Μερικά βασικά σημεία
 
Συμφώνησε δε, σε πρώτη φάση να παραπεμφθεί για τον προσεχή Σεπτέμβριο η λήψη των μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ που αξίωνε η τρόικα. Και αυτό, προκειμένου να διερευνηθούν οι διαθέσεις των πιστωτών στο αίτημα που θα υποβάλει επισήμως η χώρα για χρονική παράταση της εφαρμογής του Μνημονίου στο 2016, αλλά και να αναζητηθούν δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα που θα υποκαταστήσουν τις όποιες απώλειες, ώστε να εξοικονομηθούν πόροι από την περιστολή της σπατάλης στη Δημόσια Διοίκηση, τον εντοπισμό της φοροδιαφυγής και την πάταξη της διαφθοράς.
 
Ακόμα, συμφωνήθηκε «να μην περικοπεί εφεξής ούτε ένα ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων». Και αξίζει ιδιαίτερα να σημειωθεί ότι τα κόμματα συμφώνησαν σε ένα πρόγραμμα για τη «σωτηρία» της ΑΤΕ, με πρώτο βήμα την «επανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας». Δεν διευκρινίζεται ωστόσο αν μετά τη δημοσία δαπάνη ανακεφαλαιοποίηση η τράπεζα θα ιδιωτικοποιηθεί πλήρως.
 
Μολονότι η τρόικα πιέζει για απολύσεις στο Δημόσιο και κλείσιμο πλεοναζόντων φορέων του Δημοσίου, εν τούτοις η τριμερής κατέληξε στην ομόφωνη απόφαση «να μη γίνουν απολύσεις και να καταργηθεί το μέτρο της εφεδρείας», που, έτσι και αλλιώς, είχε ατονήσει.
 
Στο εξής θα τις αποκαλούμε αποκρατικοποιήσεις
 
Εξάλλου χθες, κάμφθηκε η θέση της Ν.Δ. για «ιδιωτικοποιήσεις» και αντ΄ αυτής επιλέχθηκε να ανφέρεται στη διακήρυξη ο όρος «αποκρατικοποιήσεις», με γνώμονα, όπως πρότεινε η ΔΗΜΑΡ, την «υπεράσπιση των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας» που έχουν παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο.
 
Στο «φιλολαϊκό καλάθι» περιελήφθησαν και μέτρα όπως η επαναφορά της μετενέργειας στο πρότερο καθεστώς, αλλά και η άρση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία συμπαρασύρθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα ο κατώτατος μισθός. Την ίδια στιγμή, κατοχυρώνεται η συλλογική αυτονομία και το κράτος αποσύρεται από τη διαδικασία των συλλογικών διαπραγματεύσεων, προκειμένου εργοδότες και εργαζόμενοι να διαμορφώνουν από κοινού τις συμβάσεις εργασίας.
Μέτρα
 
Στο πλαίσιο των προγραμματικών δεσμεύσεων των τριών κομμάτων, οι κ. Μεϊμαράκης και Λαζαρίδης από τη Ν.Δ., Σκανδαλίδης και Αγγελούδης από το ΠΑΣΟΚ και Χατζησωκράτης και Παπαθανασίου της ΔΗ.ΜΑΡ, συμφώνησαν και στα εξής:
 
Να ληφθούν μέτρα για τη ρύθμιση δανείων σε υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις σημερινές συνθήκες.
 
Να μη μειωθούν περαιτέρω (προς το παρόν) οι μισθοί και οι συντάξεις.
 
Να επεκταθεί στα δύο από ένα χρόνο η παροχή του επιδόματος ανεργίας.
 
Να ληφθούν μέτρα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
 
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα είναι από τα πρώτα που θα απασχολήσουν το νεότευκτο Υπουργικό Συμβούλιο, αποφασίστηκε η μείωση του ΦΠΑ στους χώρους εστίασης και στα είδη βασικής ανάγκης στο 12%, ενώ μετά την επιμονή της ΔΗΜΑΡ, δεν εξετάζεται μείωση στους φορολογικούς συντελεστές των επιχειρήσεων.
 
Φόροι
 
Αποφασίστηκε η μείωση του ΦΠΑ στους χώρους εστίασης και στα είδη βασικής ανάγκης στο 12%.
 
Συμφωνήθηκε η κατάργηση του ενιαίου τέλους ακινήτων που καλούνταν να καταβάλουν οι πολίτες μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ. Το χαράτσι θα αντικατασταθεί από ένα ενιαίο φόρο για την ακίνητη περιουσία που θα απλοποιεί το σύστημα φορολόγησης των ακινήτων ενσωματώνοντας όλους τους προϋπάρχοντες φόρους.
 
Μείωση της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων
 
Κοινός τόπος στα θεσμικά ζητήματα, είναι η μείωση της κρατικής επιχορήγησης στα κοινοβουλευτικά κόμματα, η τροποποίηση του θεσμού της βουλευτικής ασυλίας και η ριζική αναμόρφωση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ενώ ανοικτό παραμένει το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου. Ακόμα, συμφωνήθηκε να παραμείνει ως έχει ο νόμος Ραγκούση για τους μετανάστες και να ιδρυθούν «κέντρα φιλοξενίας μεταναστών», ενώ σε ό,τι αφορά το βίο της νέας κυβέρνησης, φαίνεται πως οι επιμέρους ενστάσεις σκεπάστηκαν κάτω από τη θεσμική διατύπωση, πως ο χρονικός βίος της θα είναι ο οριζόμενος από το Σύνταγμα.