Η ΕΚΤ με ανακοίνωσή της αργά το βράδυ της Τετάρτης συνεχίζει την πίεση στην ελληνική κυβέρνηση αφού αποφάσισε να μην δέχεται στο εξής ως εγγυήσεις τα ελληνικά ομόλογα, κάτι που έκανε κατ’ εξαίρεση.
Στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι από τις 11 Φεβρουαρίου, οπότε και λήγει η μέχρι τώρα απόφασή της οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν μόνο τον μηχανισμό του ELA για τη χρηματοδότηση της ρευστότητάς τους.
Η Ευρωπαϊκή Κέντρική Τράπεζα μέχρι σήμερα δεχόταν τα ελληνικά «σκουπίδα» ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ως εγγυήσεις αλλά σύμφωνα με την ανακοίνωσή της «επί του παρόντος δεν είναι διασφαλισμένη η επιτυχής έκβαση του προγράμματος».
Το Δ.Σ. της ΕΚΤ αποφάσισε να άρει την εξαίρεση βάσει της οποίας δεχόταν τα ομόλογα της Ελλάδας. Η εξαίρεση αυτή επέτρεπε την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων παρά το ότι δεν εκπλήρωναν το ελάχιστον των απαιτήσεων της αξιολόγησης. Το ΔΣ πήρε αυτή την απόφαση θεωρώντας ότι με τις παρούσες συνθήκες δεν είναι δυνατό να εξασφαλιστεί η επιτυχία του προγράμματος. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η παρούσα απόφαση δεν επηρεάζει την παράλληλη δομή χρηματοδότησης μέσω του ELA μέσω της κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδος η οποία μπορεί να συνεχίσει να παίρνει έκτακτες ενέσεις ρευστότητας από εκεί.
Επικοινωνία Ντράγκι – Τσίπρα
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκi επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μόλις αυτός επέστρεψε στην Αθήνα και τον ενημέρωσε για την απόφαση της ΕΚΤ.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε στον Α. Τσίπρα ότι η απόφαση αυτή δεν επηρεάζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας καθώς ανανεώνει τη ρευστότητα των τραπεζών μέσω του ELA. Ο κ. Τσίπρας τον άκουσε με προσοχή και του επισήμανε ότι τον δεσμεύει απόλυτα η πρόσφατη λαϊκή εντολή και στη βάση αυτή θα συνεχίσει να αναζητεί κοινή συμφωνία με τους εταίρους.
Η απάντηση του ΥΠΟΙΚ
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε την παραπομπή στην Επείγουσα Παροχή Ρευστότητας (ELA) των αντισυμβαλλομένων του Ευρωσυστήματος που επιδιώκουν την εξασφάλιση ρευστότητας μέσω κατάθεσης ελληνικών τίτλων ως ενέχυρα.
Η απόφαση αυτή δεν αντανακλά σε καμία περίπτωση αρνητικές εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας και έρχεται μετά από δύο ημέρες ουσιαστικής σταθεροποίησής του. Σύμφωνα με την ίδια την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένει επαρκώς κεφαλαιοποιημένο και πλήρως προστατευμένο μέσω της πρόσβασή του στον ELA.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), λαμβάνοντας και ανακοινώνοντας τούτη την απόφαση, ασκεί πίεση στο Eurogroup να προχωρήσει γοργά στην σύναψη νέας αμοιβαίως επωφελούς συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της.
Η κυβέρνηση διευρύνει καθημερινά τον κύκλο των διαβουλεύσεων με εταίρους και θεσμούς στους οποίους ανήκει, παραμένει σταθερή στους στόχους του προγράμματος κοινωνικής σωτηρίας που ενέκρινε με την ψήφο του ο ελληνικός λαός, και διαβουλεύεται με στόχο την εκπόνηση της ευρωπαϊκής πολιτικής που θα τερματίσει οριστικά την έως τώρα αυτοτροφοδοτούμενη κρίση της ελληνικής κοινωνικής οικονομίας”.