Ο πρώτος μάρτυρας υπεράσπισης, πρώην αξιωματικός του σερβικού στρατού, κατέθεσε ενώπιον του ICTY ότι ουδέποτε έλαβε εντολή να πυροβολήσει κατά πολιτών κατά την τριετή πολιορκία του Σαράγεβο.
 
Ο 72χρονος Ράτκο Μλάντιτς είναι ένας από τους πιο υψηλόβαθμους υπόπτους που εμφανίζεται ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY).
 
Αρνείται και τις 11 κατηγορίες που χρονολογούνται από τον πόλεμο της Βοσνίας, το διάστημα 1992-1995. Κατηγορείται ειδικά για τον ρόλο του στη σφαγή 7.000 Βοσνίων ανδρών και αγοριών στη Σρεμπρένιτσα, την χειρότερη θηριωδία στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Μλάντιτς έχει καταγγείλει το δικαστήριο του ΟΗΕ ως «σατανικό».
 
Η υπεράσπιση υποστηρίζει ότι ο στρατηγός Μλάντιτς ήταν απλά ένας στρατιώτης που υπάκουε εντολές. Οι δικηγόροι του τον περιέγραψαν ως έναν «πατριώτη που πολέμησε για να υπερασπιστεί τον λαό του». Η υπεράσπιση θα προσπαθήσει να αντικρούσει τον ισχυρισμό της κατηγορούσας αρχής ότι ο στρατηγός ηγήθηκε στοχευμένης εκστρατείας για εθνοκάθαρση σε τμήματα της Βοσνίας με στόχο τη δημιουργία της «μεγάλης Σερβίας».
 
Αναμένεται ότι οι συνήγοροι θα ισχυριστούν ότι ο Μλάντιτς πάσχει από διαταραχή της μνήμης που καθιστά δύσκολο για αυτόν να κάνει την διάκριση ανάμεσα στην αλήθεια και στη φαντασία.
 
Το δικαστήριο έδωσε στην υπεράσπιση 207 ώρες για να παρουσιάσει τα επιχειρήματά της, το ίδιο χρονικό διάστημα που δόθηκε στην ποινική δίωξη. Δεν υπάρχει όριο στον αριθμό των μαρτύρων που μπορεί να καλέσει η υπεράσπιση.
 
Στον θύλακα της Σρεμπρένιτσα, σερβοβοσνιακές δυνάμεις εισέβαλαν στην ασφαλή περιοχή που την υπερασπίζονταν κυανόκρανοι του ΟΗΕ, σκοτώνοντας μουσουλμάνους άνδρες και αγόρια, τον Ιούλιο του 1995.
 
Ο Ράτκο Μλάντιτς ήταν ο στρατηγός που διοικούσε εκείνους τους στρατιώτες. Κρυβόταν επί 16 χρόνια πριν από την σύλληψή του, το 2011 στη βόρεια Σερβία, όπου ζούσε με ψευδώνυμο.
 
Στη Χάγη δικάζεται επίσης ο πρώην ηγέτης των Σερβοβοσνίων Ράντοβαν Κάρατζιτς, ο οποίος όπως και ο Μλάντιτς, κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.