X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Ας το πούμε… νομοσχέδιο

Σε πρωτόγνωρες καταστάσεις οδηγείται το Ελληνικό Κοινοβούλιο και συνολικά η νομοθετική λειτουργία ενώ εξελίσσεται η διαπραγμάτευση. Η πρακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση προκειμένου να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της και εφόσον ισχύσουν τα όσα δήλωσαν δημόσια οι υπουργοί Ε.Τσακαλώτος, Γ.Κατρούγκαλος και Γ.Σταθάκης στην τελευταία συνέντευξη τύπου τους, δημιουργούν ανορθόδοξα δεδομένα.
|

του Γεράσιμου Λιβιτσάνου

Οι συνήθεις διαδικασίες προκειμένου μία κυβερνητική πρόταση να γίνει νόμος του κράτους είναι οι εξής:

Α) Η διαμόρφωσή του σε μορφή νομοσχεδίου, δηλαδή η κατάθεσή του στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής (νομική επεξεργασία) καθώς και οι αντίστοιχες κοινωνικές διεργασίας (διαβούλευση, διάλογος με τους αρμόδιους φορείς, εξέταση από Οικονομική και Κοινωνική επιτροπή κ.α). Επίσης η  εκπόνηση έκθεσης συνεπειών, έκθεση Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, Έκθεση του Αρ.75.

Β) Η κοινοβουλευτική διαδικασία: Δηλαδή η κατάθεση του στην αρμόδια διαρκή επιτροπή της Βουλής, η συζήτησή και διαμόρφωσή του (Α,Β ανάγνωση, ακροάσεις φορέων κ.α). Στην συνέχεια η κατάθεση του στην Ολομέλεια της Βουλής και η συζήτηση του με κάποια από τις προβλεπόμενες διαδικασίες (τακτική, διαδικασία επείγοντος, διαδικασία κατεπείγοντος).

Σύμφωνα με τις δηλώσεις των συναρμόδιων για την διαπραγμάτευση υπουργών αρχικά αναγγέλθηκε η κατάθεση δύο νομοσχεδίων, για ασφαλιστικά και φορολογικά ζητήματα, τα οποία όπως επισημάνθηκε θα αντικατοπτρίζουν την πρόοδο που έχει έως στιγμής επιτευχθεί στην διαπραγμάτευση με τους θεσμούς. Παράλληλα όμως ανακοινώθηκε η συνέχιση των διαπραγματεύσεων με ορίζοντα μία πιθανή σύγκλιση του Eurogroup  στις 25 ή στις 26 Απριλίου.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι με όποια μορφή κι αν κατατεθούν αυτά τα δύο νομοσχέδια, είτε ως δύο αυτόνομα, είτε με την μορφή πολυνομοσχεδίου θα είναι δυνατή συνεχώς η μεταβολή των διατάξεων τους. Κάτι τέτοιο είναι φυσικά σύννομο τόσο στην επεξεργασία τους στην Αρμόδια Διαρκή Επιτροπή όσο και στην Ολομέλεια της Βουλής. Μόνον που στην συγκεκριμένη περίπτωση αυτό εξαρτάται από την έκβαση της διαπραγμάτευσης οπότε είναι πιθανές ολοκληρωτικές αλλαγές και όχι επί μέρους τροποποιήσεις, όπως μέχρι στιγμής συνηθίζεται.

Το ThePressProject.gr, ολοκληρώνοντας την διαδικασία του «ανοίγματος της διαπραγμάτευσης» που ξεκίνησε με το OpenProject.gr θα επιχειρήσει την δημιουργία συνθηκών πλήρους ενημέρωσης και διαφάνειας και ως προς την νομοθετική διαδικασία. Αρωγός στο εγχείρημα αυτό θα είναι και το Vouliwatch.gr. Στόχος η πλήρης ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τις νομοθετικές προτάσεις που είτε διαρρέουν, είτε θα  ακολουθήσουν τις θεσμικές διαδικασίες.
 
Η αρχή γίνεται με το πολυνομοσχέδιο που έχει διαρρεύσει και φέρεται ότι θα ενσωματώσει ρυθμίσεις σχετικά με το φορολογικό και το ασφαλιστικό. Οπότε:

  • Θα παρουσιαστούν αναλυτικά τα τμήματα του. Δηλαδή η εισηγητική του έκθεση, τα άρθρα και οι συνοδευτικές εκθέσεις του.
  • Για κάθε ξεχωριστό άρθρο του νομοσχεδίου θα γίνεται ειδική παράθεση: 1.Του τμήματος της εισηγητικής έκθεσης που το αφορά. 2. Τυχόν τροποποιούμενων ή καταργούμενων διατάξεων που προβλέπονται σε αυτό με παραπομπή στην αντίστοιχη νομοθεσία. 3. Σχολιασμός είτε των οικονομικών και κοινωνικών του επιπτώσεων καθώς και τυχόν πολιτικών δηλώσεων ή εκτιμήσεων που το αφορούν.
  • Κατά την διάρκεια της προώθησής και της συζήτησής  του θα καταγράφονται συγκριτικά όλες οι αλλαγές που θα επέρχονται στο σώμα του κειμένου (αλλαγές – τροποποιήσεις άρθρων κ.λ.π)

Συνολικά τις νομοθετικές πρωτοβουλίες, θα σχολιάσουν αρθρογράφοι, πολιτικοί, ειδικοί καθώς και εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων. 


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις