Συνολικά 35 άνθρωποι, 33 μέλη τεσσάρων ΜΚΟ και 2 υπήκοοι τρίτων χωρών, παραπέμπονται με κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα, οι οποίες αφορούν τα κατά περίπτωση αδικήματα της «συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, της κατασκοπείας, της παραβίασης μυστικών της Πολιτείας και παραβάσεις του Κώδικα Μετανάστευσης».

Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου σε ανακοίνωσή της για μια υπερμεγέθη επιχείρηση η οποία είναι υπό εξέλιξη και συμμετέχουν η Ε.Υ.Π., η αντιτρομοκρατικής και οι Διευθύνσεις Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών (ΔΙ.Δ.Α.Π.), Αλλοδαπών Αττικής και Εγκληματολογικών Ερευνών (Δ.Ε.Ε.).

Όπως διατείνεται η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, τα αδικήματα διαπράχθηκαν με «πρόσχημα» την ανθρωπιστική δράση, ενώ όσα καταλογίζονται στους συλληφθέντες αφορούν:

  • τους χώρους συγκέντρωσης στα τουρκικά παράλια και τον χρόνο εκκίνησης συγκεκριμένων προσφυγικών ροών προς τη νήσο Λέσβο,
  • τις συντεταγμένες (γεωγραφικό μήκος και πλάτος) συγκεκριμένων προσφυγικών ροών και της κατεύθυνσης αυτών σε συγκεκριμένο χρόνο και τόπο,
  • τον αριθμό των επιβαινόντων αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών σε λέμβους, καθώς και την επικρατούσα κατάσταση κατά την διάρκεια της πλεύσης των λέμβων,
  • τον τελικό προορισμό τους (χώρος προσαιγιάλωσης), λεπτομέρειες για τους χώρους διαμονής στο Κ.Υ.Τ. στη Μόρια της Λέσβου.

Σύμφωνα πάλι με την ανακοίνωση η δράση του φερόμενου ως «κύκλωμα» προσδιορίζεται τουλάχιστον από τις αρχές του περασμένου Ιουνίου, «με τη μορφή παροχής ουσιαστικής συνδρομής σε οργανωμένα κυκλώματα παράνομης διακίνησης μεταναστών», σημειώνει η ανακοίνωση.

«Επιπρόσθετα, μέσω εκτεταμένης χρήσης συγκεκριμένης εφαρμογής τηλεφωνικών συνδέσεων, που σχετίζεται με ενεργοποίηση επιχειρήσεων διάσωσης, δυσχέραιναν το επιχειρησιακό έργο των σκαφών της Ελληνικής Ακτοφυλακής, κατά το χρόνο που εξελίσσονταν μεταναστευτικές ροές», αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ.

Παράλληλα προσθέτει πως «από τα μέχρι τώρα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι το οργανωμένο κύκλωμα διευκόλυνε – με την μεθοδολογία που προαναφέρθηκε – τη διακίνηση προς τη νήσο Λέσβο μεγάλου αριθμού υπηκόων τρίτων χωρών, σε (32) τουλάχιστον περιπτώσεις (τετελεσμένες και σε απόπειρα)».

«ΜΚΟ με παράνομη δράση»

Την όλη «επιτυχία» της ΕΛΑΣ, έσπευσε να διατρανώσει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ο οποίος δήλωσε πως «η μείωση των ροών και ο ρόλος ορισμένων ΜΚΟ αποτέλεσε εδώ και μήνες βασική προτεραιότητα όλων των εμπλεκόμενων αρχών. Συνεργαζόμαστε με πολλές οργανώσεις που έχουν συμβάλλει στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού».
Πρόσθεσε επίσης ότι «δεν γίνονται ανεκτές ΜΚΟ με παράνομη δράση», για να καταλήξει πως «η ολοκλήρωση του Μητρώου ΜΚΟ θα βοηθήσει αποφασιστικά σε αυτή τη κατεύθυνση».

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

(33) μέλη Μ.Κ.Ο. και (2) υπήκοοι τρίτων χώρων, περιλαμβάνονται σε δικογραφία για οργανωμένο κύκλωμα διευκόλυνσης παράνομης εισόδου αλλοδαπών στην ελληνική επικράτεια, μέσω της νήσου Λέσβου.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Ε.Υ.Π. και τη συνδρομή της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β) καθώς και των Διευθύνσεων Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών (ΔΙ.Δ.Α.Π.), Αλλοδαπών Αττικής και Εγκληματολογικών Ερευνών (Δ.Ε.Ε.)

Η κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Μυτιλήνης, περιλαμβάνει τα αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, της κατασκοπείας, της παραβίασης μυστικών της Πολιτείας και παραβάσεις του Κώδικα Μετανάστευσης.

Μετά από πολύμηνη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Μυτιλήνης, προσδιορίστηκε η δράση οργανωμένου κυκλώματος, που δραστηριοποιείτο συστηματικά στη διευκόλυνση της παράνομης εισόδου αλλοδαπών στην ελληνική επικράτεια, μέσω της νήσου Λέσβου.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.) και τη συνδρομή της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β) καθώς και των Διευθύνσεων Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών (ΔΙ.Δ.Α.Π.), Αλλοδαπών Αττικής και Εγκληματολογικών Ερευνών (Δ.Ε.Ε.).

Συνέδραμαν ακόμα το Τμήμα Συλλογής και Διαχείρισης Πληροφοριών της ΓΕ. Π.Α.Δ. Βορείου Αιγαίου, το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης Λέσβου, η 9η Περιφερειακή Διοίκηση Λιμενικού Σώματος και το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης.

Για την υπόθεση σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για τα -κατά περίπτωση – αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, της κατασκοπείας, της παραβίασης μυστικών της Πολιτείας, καθώς και παραβάσεων του Κώδικα Μετανάστευσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, στο οργανωμένο κύκλωμα εμπλέκονται (35) συνολικά αλλοδαποί και συγκριμένα (33) μέλη τεσσάρων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (Μ.Κ.Ο.), που δραστηριοποιούνται σε θέματα μετανάστευσης καθώς και (2) υπήκοοι τρίτων χωρών.

Χρονικά, η δράση του οργανωμένου κυκλώματος προσδιορίζεται τουλάχιστον από τις αρχές του περασμένου Ιουνίου, με τη μορφή παροχής ουσιαστικής συνδρομής σε οργανωμένα κυκλώματα παράνομης διακίνησης μεταναστών.

Ως προς τη μεθοδολογία δράσης τους ( modus operandi) οι εμπλεκόμενοι, με πρόσχημα την ανθρωπιστική δράση, παρείχαν σε προερχόμενες από την Τουρκία προσφυγικές ροές, μέσω κλειστών ομάδων και εφαρμογών στο διαδίκτυο, πληροφορίες και στοιχεία εμπιστευτικού χαρακτήρα, όπως:

  • τους χώρους συγκέντρωσης στα τουρκικά παράλια και τον χρόνο εκκίνησης συγκεκριμένων προσφυγικών ροών προς τη νήσο Λέσβο,
  • τις συντεταγμένες (γεωγραφικό μήκος και πλάτος) συγκεκριμένων προσφυγικών ροών και της κατεύθυνσης αυτών σε συγκεκριμένο χρόνο και τόπο,
  • τον αριθμό των επιβαινόντων αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών σε λέμβους, καθώς και την επικρατούσα κατάσταση κατά την διάρκεια της πλεύσης των λέμβων,
  • τον τελικό προορισμό τους (χώρος προσαιγιάλωσης),
  • λεπτομέρειες για τους χώρους διαμονής στο Κ.Υ.Τ. στη Μόρια της Λέσβου.

Επιπρόσθετα, μέσω εκτεταμένης χρήσης συγκεκριμένης εφαρμογής τηλεφωνικών συνδέσεων, που σχετίζεται με ενεργοποίηση επιχειρήσεων διάσωσης, δυσχέραιναν το επιχειρησιακό έργο των σκαφών της Ελληνικής Ακτοφυλακής, κατά το χρόνο που εξελίσσονταν μεταναστευτικές ροές.

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι το οργανωμένο κύκλωμα διευκόλυνε – με την μεθοδολογία που προαναφέρθηκε – τη διακίνηση προς τη νήσο Λέσβο μεγάλου αριθμού υπηκόων τρίτων χωρών, σε (32) τουλάχιστον περιπτώσεις (τετελεσμένες και σε απόπειρα).

Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη προκειμένου να προσδιοριστεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητας της εγκληματικής οργάνωσης και οι διασυνδέσεις της.

Αίολο κατηγορητήριο

Παρά τα όσα καταλογίζουν οι αρχές στους 35 ανθρώπους, τους οποίους κατηγορεί ότι είχαν ως «πρόσχημα» τον ανθρωπισμό, η ανακοίνωση περιέχει μεγάλες ασάφειες. Δεν προκύπτει από τη δικογραφία σύσταση εγκληματικής οργάνωσης με επιδίωξη κάποιου κέρδους, αλλά «διευκόλυνση» των μεταναστευτικών ροών και όχι διακίνηση, ενώ είναι ασαφής η συσχέτιση με κυκλώματα διακινητών.

Επίσης οι 35 άνθρωποι στους οποίους αποδίδονται κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα, αναφέρονται στην ανακοίνωση ως άτομα που «δραστηριοποιούνται σε θέματα μετανάστευσης». Έτσι, δημιουργούνται τουλάχιστον ερωτήματα αναφορικά με την ευστάθεια των κατηγοριών.

Ποινικοποίηση της αλληλεγγύης

Το όλο περιστατικό θυμίζει την περίπτωση της Σάρα Μαρντίνι, της βραβευμένης για την ανθρωπιστική δράση της Σύριας πρωταθλήτριας στη κολύμβηση. Η ίδια μαζί με άλλα μέλη της ΜΚΟ ERCI, είχε συλληφθεί τον Αύγουστο του 2018 και είχε καταλήξει στις φυλακές Κορυδαλλού, με κατηγορίες για διακίνηση μεταναστών, από όπου αποφυλακίστηκε τον Δεκέμβρη του ίδιου έτους, καθώς η ποινή της αντικαταστάθηκε με εγγυοδοσία 5.000€.

«Η αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης ήρθε προφανώς ως συνέπεια της πλήρους έλλειψης αποδεικτικού υλικού την οποία εξαρχής είχαμε επισημάνει. Πρόκειται για άλλη μια δικογραφία, η οποία εμφανίζεται ως τεράστια επιτυχία της ΕΛ.ΑΣ. και η οποία το μόνο που περιλάμβανε ήταν η ποινικοποίηση πρακτικών που εφαρμόζονται διεθνώς, τόσο από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες όσο και από όλες τις διεθνείς οργανώσεις, ήταν κάποια από όσα είχαν δηλώσει τότε οι δικηγόροι της Σ. Μαρτίνι, στην «Εφημερίδα των Συντακτών».