Στη Λέσβο κατέφθασαν το απόγευμα της Πέμπτης, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, 13 συνολικά βάρκες στις οποίες επέβαιναν 547 πρόσφυγες. Από αυτούς οι 177 είναι άνδρες, οι 124 γυναίκες και οι 246 είναι παιδιά. Οι 193 από αυτούς μεταφέρθηκαν στο «Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης» στη Μόρια, ενώ οι υπόλοιποι στον καταυλισμό που έχει φτιάξει στη Συκαμιά η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες όπου αναμένεται και αυτοί αργότερα να μεταφερθούν στη Μόρια.
Επιπλέον όπως μεταδίδει η «Εφημερίδα των Συντακτών» εντοπίστηκαν επιπλέον 26 μετανάστες στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Φαρμακονησίου, 28 σε θαλάσσια περιοχή της Κω, 31 στη θαλάσσια περιοχή «Λάμνας» Λέσβου και 37 στην περιοχή Μάκρης Αλεξανδρούπολης.
Στη Μόρια οι συνθήκες έχουν καταστεί εξαιρετικά δυσμενείς καθώς μαζί με τους νέους αφιχθέντες εντός και εκτός του Κέντρου Κράτησης θα διαμένουν περί τους 10.188 ανθρώπους. Οι υποδομές έχουν σχεδιαστεί να φιλοξενήσουν 3.000 άτομα ενώ εντός τους διαμένουν 4.500 άτομα. Οι υπόλοιποι ζουν σε πρόχειρα καταλύματα που έχουν στήσει είτε οι ίδιοι είτε οι Μ.Κ.Ο. γύρω από το κέντρο στη Μόρια.
Παράλληλα λόγω της δύσκολης κατάστασης που επικρατεί δεν λείπουν οι εντάσεις, κάποιες εκ των οποίων έχουν οδηγήσει και σε τραυματισμούς, αλλά ακόμα σε πολλά κέντρα κράτησης έχουν σημειωθεί απόπειρες αυτοκτονίας. Επιπλέον οι συνθήκες υγιεινής που επικρατούν είναι πολύ κακές, πράγμα το οποίο αποτελεί κίνδυνο για την υγεία των ανθρώπων που διαβιούν στα κέντρα κράτησης.
Οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίηση της Μόριας με ανακοίνωσή τους απευθύνουν έκκληση προς τις ελληνικές αρχές, ζητώντας να μεριμνήσουν ώστε να βελτιωθεί άμεσα η ασφυκτική κατάσταση στη Μόρια.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι εργαζόμενοι γνωστοποιούν την πρόθεσή τους για κινητοποιήσεις με αιτήματα:
- Την αποσυμφόρηση του ΚΥΤ Λέσβου
- Την αύξηση της αστυνομικής δύναμης για την επιτήρηση των χώρων του ΚΥΤ Λέσβου και την ασφάλεια τόσο των εργαζομένων όσο και των υπηκόων τρίτων χωρών
- Την άμεση βελτίωση των συνθηκών εργασίας
- Τη μέριμνα για την ενίσχυση του ιατρικού και ψυχοκοινωνικού κλιμακίου του ΚΥΤ
- Τη μέριμνα για συνεργασία της υπηρεσίας με διερμηνείς που θα συνδράμουν στο έργο των εργαζομένων.