«Το Κέντρο Διοτίμα, αναγνωρισμένος και εξειδικευμένος φορέας σε θέματα έμφυλης βίας, εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τη διαχείριση περιστατικών έμφυλης βίας από τις αστυνομικές αρχές, εν μέσω πανδημίας και γενικευμένου περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών» αναφέρεται στη σχετική ανάρτηση, ενώ στη συνέχεια περιγράφεται αναλυτικά η υπόθεση:

«Όπως μας έγινε γνωστό, την προηγούμενη εβδομάδα, εξυπηρετούμενη του φορέα μας, που μόλις είχε υποστεί ενδοοικογενειακή βία και σωματική κακοποίηση από το σύζυγό της, κατέφυγε μαζί με τα ανήλικα παιδιά της στο αστυνομικό τμήμα προκειμένου να υποβάλει μήνυση στον κακοποιητή, όπως προβλέπει ο νόμος 3500/2006.

Μάλιστα η γυναίκα είχε μαζί της και μάρτυρες, που αποδείκνυαν το περιστατικό, καθώς και αυτοί είχαν τραυματιστεί στην προσπάθειά τους να την προστατέψουν. Και αυτοί εξέφρασαν τη βούλησή τους να υποβάλουν μήνυση κατά του δράστη.

Σύμφωνα με το νόμο οι αστυνομικές αρχές ήταν υποχρεωμένες: να ερευνήσουν την καταγγελία, να καταγράψουν το περιστατικό στο βιβλίο αδικημάτων και συμβάντων, να ενημερώσουν εγγράφως τον/ την Εισαγγελέα.

Αντ’ αυτού, αρνήθηκαν κατηγορηματικά στην επιζώσα και τους μάρτυρες να παραλάβουν οποιοδήποτε έγγραφο και τους απέπεμψαν από το αστυνομικό τμήμα.

Ως δικαιολογία για την πρακτική τους ανέφεραν τις νέες έκτακτες συνθήκες λόγω κορονοϊού, ενώ υπογράμμισαν ότι δεν θα παραλαμβάνουν μηνύσεις μέχρι νεωτέρας.

Μάλιστα για να αποτρέψουν τη γυναίκα από οποιαδήποτε ενέργεια προέβαλαν για πολλή ώρα, σωρευτικά με τις νέες συνθήκες, και τη συνήθη επιχειρηματολογία που συχνά αντιμετωπίζουν οι επιζώσες στα ΑΤ, ότι δλδ: «η μήνυση για ενδοοικογενειακή βία δεν έχει νόημα γιατί οδηγεί σε νέες μηνύσεις», «ο δράστης δεν πρόκειται να συλληφθεί με τη διαδικασία του αυτοφώρου», «ακόμη αν υποθέσουμε ότι τελικά συλληφθεί εντός των ορίων του αυτοφώρου θα υποβάλει και αυτός μήνυση με αποτέλεσμα να συλληφθεί και η γυναίκα», « τα δικαστήρια αργούν να εκδικάσουν αυτές τις υποθέσεις» και σε κάθε «περίπτωση αυτά δεν είναι θέματα που λύνει η αστυνομία και η ποινική δικαιοσύνη αλλά ένα διαζύγιο» !!!

Το περιστατικό έλαβε χώρα στο πλαίσιο μιας πρωτόγνωρη συνθήκη, στην οποία οι επιζώσες έμφυλης βίας είναι αναγκασμένες να #μενουμεσπίτι 24/7 με τους κακοποιητές τους. Συνθήκη που γνωρίζουμε ότι αυξάνει εκθετικά τον κίνδυνο έξαρσης της ενδοοικογενιακής βίας. Αυτό άλλωστε καταγράφουν και όλες οι διεθνείς επιστημονικές μελέτες.

Το Κέντρο Διοτίμα τονίζει τον έντονο προβληματισμό του για την άρνηση εφαρμογής του νόμου από τις αστυνομικές αρχές, με την επίκληση της νέας κατάστασης που έχει διαμορφώσει εν μέσω πανδημίας.

Κάνουμε έκκληση στην Πολιτεία και όλες τις αρμόδιες αρχές να προβαίνουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που προβλέπονται από το νόμο για την προστασία των επιζωσών έμφυλης βίας.

Στεκόμαστε με κάθε τρόπο δίπλα στις επιζώσες έμφυλης βίας.»