X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Αστυνομική εισβολή στην υπό κατάληψη Πρυτανεία του ΑΠΘ από τους φοιτητές

Αυτή την ώρα οι φοιτητές φωνάζουν συνθήματα περικυκλωμένοι μέσα στην πρυτανεία από τις αστυνομικές δυνάμεις. Σύμφωνα με πληροφορίες του voria.gr, έχουν γίνει ήδη προαγωγές, ενώ υπάρχουν τραυματισμοί και χημικά μπροστά στην πρυτανεία, με τους φοιτητές να αντιδρούν με κατάληψη της Πρυτανείας απέναντι στο νομοσχέδιο Κεραμέως το οποίο ψηφίστηκε πριν λίγες ημέρες. Νωρίτερα, ο πρύτανης του ΑΠΘ ενημέρωσε την Εισαγγελία σχετικά με την κατάληψη. Οι αρχές, επιπλέον, δεν αφήνουν να εισέλθει στον χώρο ο συγκεντρωμένος κόσμος που βρίσκεται απ' έξω.


Οι αστυνομικές αρχές και ειδικότερα τα ΜΑΤ έχουν αποκλείσει, σύμφωνα με πληροφορίες του TPP, τους φοιτητές εντός του κτηρίου της Πρυτανείας του ΑΠΘ, όπου από το πρωί της Δευτέρας φοιτητικοί σύλλογοι είχαν προβεί σε κατάληψη, κατά του νομοσχεδίου Κεραμέως που πέρασε πριν λίγες ημέρες.

Επιπλέον δεν αφήνουν να εισέλθει στον χώρο ο συγκεντρωμένος κόσμος που βρίσκεται απ’ έξω, ενώ οχήματα και κλούβες της ΕΛ.ΑΣ βρίσκονται πέριξ των υποδομών.

Οι φοιτητικές παρατάξεις αντιδρούν στις διατάξεις του νόμου 4777/21 που αφορούν την ίδρυση Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, το όριο φοίτησης, τον ορισμό πειθαρχικών παραπτωμάτων και το νέο τρόπο υπολογισμού βάσεων εισαγωγής.

Αυτή την ώρα οι φοιτητές φωνάζουν συνθήματα.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες του voria.gr, μέχρι τώρα έχουν προσαχθεί πέντε άτομα, ενώ ένταση επικρατεί μεταξύ φοιτητών και αστυνομίας, με τους πρώτες να πετούν μπογιές και αντικείμενα και τους δεύτερους να απαντούν με ρίψη χημικών.

Σημειώνεται ότι την ώρα που αστυνομικοί επιχείρησαν να προχωρήσουν σε προσαγωγές, φοιτητές μπήκαν μπροστά και αστυνομικοί τους απώθησαν με ασπίδα. Μάλιστα σε δύο άτομα χρειάστηκε η παροχή βοήθειας από μέλη του ΕΚΑΒ που βρίσκεται στο σημείο.

Η επέμβαση των ΜΑΤ έγινε μετά την ενημέρωση του εισαγγελέα από τον πρύτανη του ΑΠΘ, Νίκο Παπαϊωάννου, για την κινητοποίηση των φοιτητών.

Ο πρύτανης ενημέρωσε την Εισαγγελία

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ ενημέρωσε ήδη την εισαγγελία, ενώ σε δηλώσεις του τόνισε:

«Η προστασία της εργασίας συνιστά συνταγματική επιταγή, όπως και η ελευθερία στη διδασκαλία. Η προσήλωσή μας στη νομιμότητα και ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας είναι δεδομένα και αδιαπραγμάτευτα. Η απεργία είναι σεβαστή, όπως και κάθε ειρηνική διαμαρτυρία. Αυτά είναι κατακτήσεις της Δημοκρατίας και είναι απόλυτα σεβαστά και πλήρως κατοχυρωμένα εντός του Πανεπιστημίου, όπως και οπουδήποτε αλλού στη χώρα».

«Όμως η βία και η απειλή χρήσης βίας, όπως και φθορά δημόσιας περιουσίας για την προώθηση οιωνδήποτε αιτημάτων και διεκδικήσεων, ακόμη και των πιο δίκαιων, δεν είναι και δεν θα γίνουν ποτέ αποδεκτές», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.

Τόνισε ακόμη ότι «στο κράτος δικαίου και σε έναν ακαδημαϊκό χώρο, η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται, δεν τρομοκρατείται, δεν τραμπουκίζεται, δεν προπηλακίζεται, δεν τελεί υπό διαπραγμάτευση σε καθεστώς φόβου για καθηγητές, εργαζόμενους και φοιτητές».


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις