Συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και διαδηλωτών σημειώθηκαν το βράδυ της Κυριακής στο Μινσκ στη Λευκορωσία, καθώς χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας αλλά και άλλων πόλεων της Λευκορωσίας αμφισβητώντας το υψηλό ποσοστό (80,23%) που έλαβε ο απερχόμενος πρόεδρος της Λευκορωσίας, Λουκασένκο, σύμφωνα με τα exit polls μετά την εκλογική διαδικασία που ολοκληρώθηκε χθες. Η αστυνομία απάντησε στους διαδηλωτές με δακρυγόνα και ξυλοδαρμούς.

Η μεγάλη αντίπαλος του Λουκασένκο, η αντιπολιτευόμενη Σβετλάνα Τιχανόφσκαϊα, συγκέντρωσε 9,9% των ψήφων, σύμφωνα με αυτά τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Εκλογική Επιτροπή της Λευκορωσίας. Οι τρεις άλλοι υποψήφιοι στις εκλογές συγκέντρωσαν καθένας χαμηλότερο ποσοστό από 2% των ψήφων, σύμφωνα με την Εκλογική Επιτροπή.

Η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια την παραμονή των εκλογών αναγκάστηκε να φύγει από το διαμέρισμα της για λόγους ασφαλείας, όταν η αστυνομία συνέλαβε άτομα του στενού της περιβάλλοντος από την προεκλογικής της εκστρατεία, σε μια προσπάθεια να την εκφοβίσει πριν την κρίσιμη ψηφοφορία. Η ίδια είχε δηλώσει σε συνεντεύξεις της ότι έχει αναγκαστεί να στείλει τα παιδιά της στο εξωτερικό, όταν έλαβε απειλές ότι θα της τα πάρουν και θα τα στείλουν σε ορφανοτροφείο.

Σύμφωνα με το euronews, χιλιάδες ήταν οι διαδηλωτές που κατέβηκαν να διαμαρτυρηθούν κατά του εκλογικού αποτελέσματος του συντηρητικού, Αλεξάντερ Λουκασένκο, ενώ η οργή του κόσμου αφορά και την κακή κατάσταση της οικονομίας, τη στέρηση των ελευθεριών και τους χειρισμού του στη πανδημία.

Η Τιχανόφσκαγια που κατέβηκε για το χρίσμα πριν από λίγες εβδομάδες μετά τη σύλληψη του συζύγου της και αντικυβερνητικού μπλόγκερ, υποψήφιου για την προεδρία, αρνήθηκε τα αποτελέσματα των exit poll τονίζοντας ότι «πιστεύω σε αυτά που βλέπω» και ότι «η πλειοψηφίας ήταν με το μέρος μας».

Επιπλέον, από τις διαδηλώσεις αναφέρθηκαν τραυματισμοί διαδηλωτών με το Associated Press να αναφέρει ότι ένας από τους δημοσιογράφους του μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο μετά από ξυλοδαρμό από την αστυνομία. Την ίδια ώρα το euronews φιλοξενεί δηλώσεις διαδηλωτών οι οποίοι μίλησαν για μια ειρηνική διαδήλωση και ότι έγινε χρήση κρότου λάμψης από την αστυνομία.

Σε twitter της η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλει τη χρήση πλαστικών σφαιρών, χειροβομβίδων κρότου λάμψης, αλλά και εκτεταμένης βία από τις αστυνομικές αρχές, ενώ στέκεται και στον ειρηνικό χαρακτήρα των διαδηλωτών. Σημειώνεται ότι συλλήψεις έγιναν επίσης σε τουλάχιστον 10 άλλες πόλεις της χώρας, σύμφωνα με την Viasna.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με ανάρτησή του στο Twitter καταδίκασε τη βία εναντίον διαδηλωτών σε συγκεντρώσεις στη Λευκορωσία.

Ειδικότερα, ο Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι «η βία εναντίον των διαδηλωτών δεν είναι η απάντηση. Η ελευθερία του λόγου, η ελευθερία του συνέρχεσθαι, τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να γίνουν σεβαστά».

Ένας νεκρός διαδηλωτής και χιλιάδες συλληφθέντες

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Independent, τουλάχιστον 1 άνθρωπος έχασε τη ζωή τους και περισσότεροι από 100 συνελήφθησαν στις διαμαρτηρίες το βράδυ της Κυριακής. Εκπρόσωπος της οργάνωσης υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Spring 96 δήλωσε στο Reuters ότι τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε όταν χτυπήθηκε από κλούβα της αστυνομίας και δεκάδες τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν ανάμεσα στην αστυνομία και διαδηλωτές μετά τις εκλογές.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπάρχουν αναφορές και αναρτήσεις ενός βίντεο, για το οποίο χρήστες ισχυρίζονται ότι απεικονίζει το θάνατο του διαδηλωτή.

Το Reuters επικαλείται τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών της χώρας ο οποίος έκανε λόγο για περίπου 3000 προσαγωγές. Από το 1995 και μετά καμία εκλογική διαδικασία στη Λευκορωσία δεν έχει χαρακτηριστεί δίκαιη και ελεύθερη από τους ξένους ανεξάρτητους παρατηρητές.

Ο Λουκασένκο είχε κατηγορήσει τις τελευταίες εβδομάδες τη Μόσχα, ότι θέλει να καταστήσει υποτελή τη χώρα του, ότι υποστηρίζει την αντιπολίτευση και ότι επιδιώκει την αποσταθεροποίηση της Λευκορωσίας.

Ωστόσο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν απέστειλε «συγχαρητήριο τηλεγράφημα» στον Αλεξάντρ Λουκασένκο. «Προσδοκώ ότι η δράση σας ως επικεφαλής του κράτους θα επιτρέψει την μελλοντική εξέλιξη αμοιβαία επωφελών ρωσο-λευκορωσικών σχέσεων», γράφει ο Ρώσος πρόεδρος στο τηλεγράφημά του προς τον Λουκασένκο, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Ο Λουκασένκο, αφού ψήφισε για τις προεδρικές εκλογές, διέψευσε ότι επέβαλε περιοριστικά μέτρα κάνοντας λόγο για «fake news» και «παρατραβηγμένες κατηγορίες».