Όπως αναφέρουν τα στοιχεία του αρμόδιου για την τοποθέτηση των ασυνόδευτων σε δομές Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), τα οποία επικαλείται το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μέχρι και χθες, 18 Ιουλίου, εκτιμάται ότι 18 παιδιά κρατούνταν σε αστυνομικά τμήματα περιμένοντας να μεταφερθούν σε χώρους φιλοξενίας, ενώ εκατοντάδες άλλα βρίσκονταν σε μεγάλα κέντρα κράτησης, συμπεριλαμβανομένων των νησιών.

Με βάση τα στοιχεία του ΕΚΚΑ, στην Ελλάδα υπάρχουν μόλις 661 θέσεις φιλοξενίας για ασυνόδευτα παιδιά, που σήμερα είναι γεμάτες, ενώ μέχρι χτες εκκρεμούσαν 1.394 αιτήματα τοποθέτησης ασυνόδευτων παιδιών σε δομές. Επίσης, το ΕΚΚΑ έλαβε πάνω από το διπλάσιο αριθμό αιτημάτων για μεταφορά ασυνόδευτων παιδιών σε δομές φιλοξενίας κατά το πρώτο τέταρτο του 2016 σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2015.

Ερευνητές του Παρατηρητηρίου επισκέφθηκαν αστυνομικά τμήματα και μιλώντας με παιδιά, ενημερώθηκαν πως ζουν σε υπερπλήρη κελιά κάτω από ανθυγιεινές συνθήκες, ενώ υπάρχει και έλλειψη πληροφόρησης και πρόσβασης σε νομική υποστήριξη και συμβουλευτική. Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, δύο από τα παιδιά με τα οποία μίλησε το Παρατηρητήριο είχαν προσπαθήσει να κάνουν κακό στον εαυτό τους.