Κατά τη διάρκεια της κοινής  του περιοδείας στον Έβρο με τους επικεφαλής της Κομισιόν, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «ασύμμετρη απειλή» τη νέα προσφυγική κρίση που έχει ξεσπάσει μετά την απόφαση της Τουρκίας να ανακοινώσει ότι ανοίγει τα σύνορα της, προκειμένου να πιέσει την ΕΕ για την σύρραξη στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ.

Ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι τις τελευταίες μέρες έχουν αποτρέψει 24.000 παράνομες εισόδους στα ελληνικά σύνορα και υπογράμμισε ότι πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε πρόσφυγες και μετανάστες πως δεν μπορούν να μπουν στη χώρα χωρίς την έγκριση των ελληνικών αρχών.

«Οι δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων που προσπάθησαν να μπουν στην Ελλάδα δεν έχουν σχέση με την Ιντιλίμπ, να βρούμε λύση στο πρόβλημα της Συρίας, αλλά όχι υπό αυτές τις συνθήκες. Τα σύνορα της Ελλάδας είναι σύνορα της Ευρώπης και θα τα προστατεύσουμε. Η Ευρώπη δεν έχει ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της, ας είμαστε ειλικρινείς. Η Τουρκία κάνει πράξη την ομολογημένη απειλή της. Παραβιάζει κατάφωρα τη συνθήκη με την ΕΕ, που την υποχρεώνει να κρατά στο έδαφός της τους μετανάστες.  Το πρόβλημα δεν είναι μεταναστευτικό- προσφυγικό, συνιστά ασύμμετρη εισβολή, με εμπροσθοφυλακή ανθρώπους που χρησιμοποιούν βία και δακρυγόνα από την τουρκική στρατοχωροφυλακή.

Όσα συμβαίνουν στα ελληνικά σύνορα αποτελούν πολιτικό διεθνές ζήτημα πρώτου μεγέθους, Μόνο τις τελευταίες μέρες αποτρέψαμε πάνω από 24.000 παράνομες εισόδους. Θέλω να συγχαρώ τους ενστόλους και τους πολίτες που συμπαρίστανται. Οι απειλές Ερντογάν δεν πέρασαν. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο προς όλους, μην επιχειρείτε να μπείτε παράνομα στην Ελλάδα, δεν θα καταφέρετε. Έχουμε δείξει εμπράκτως την αλληλεγγύη μας. Η αλληλεγγύη πρέπει να απευθύνεται και προς τους Ελληνες πολίτες, των οποίων απειλείται η ασφάλεια και η γαλήνη. Η Ευρώπη απέτυχε να βοηθήσει. Επέλεξε να κλείσει τα μάτια, Η παρουσία σας εδώ δείχνει ότι αυτό αλλάζει. Ελπίζω ότι θα γίνει πιο έμπρακτη η βοήθειά σας. Η Ελλάδα αναγνωρίζει ότι η Τουρκία μπορεί να βοηθήσει στο προσφυγικό, αλλά όχι υπό συνθήκες εκβιασμού. Τα σύνορά μας είναι αδιαπραγμάτευτα».

«Στηρίζει» η Ευρώπη

Η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι η Κομισιόν θα βοηθήσει άμεσα την Ελλάδα με 700 εκατομμύρια ευρώ και αρκέστηκε σε ευχολόγια απέναντι στις τουρκικές απειλές,  λέγοντας ότι η ΕΕ θα είναι σε στενή επικοινωνία με την Ελλάδα, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι θα δοθεί η κατάλληλη στήριξη.

«Είδαμε πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους Έλληνες πολίτες και τους αστυνομικούς και λιμενικούς για τις άοκνες προσπάθειές τους. Οι ελληνικές ανησυχίες, γιατί τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά σύνορα. Κατόπιν αιτήματος της Ελλάδας η Frontex ετοιμάζεται να αναπτύξει ομάδα ταχείας παρέμβασης. Η Frontex είναι έτοιμη να αναπτύξει τρία πολεμικά πλοία, τρία ελικόπτερα, 100 συνοριακούς φύλακες. Θα υπάρξει άμεση βοήθεια 700 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα. Η οικονομική βοήθεια είναι για την βοήθεια σε ιατρικό εξοπλισμό και υλικά. Είναι θέμα της Ευρώπης ως σύνολο, θα την αντιμετωπίσουμε ενωμένοι και με αποτελεσματικότητα.  Η ενότητά μας θα επικρατήσει.

Η Τουρκία δεν είναι εχθρός και οι άνθρωποι δεν είναι μέσα για την επίτευξη ενός σκοπού. Η τάξη στα ελληνικά σύνορα θα τηρηθεί.  Ξεκινάμε τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας, μέσω του αιτήματος που έχει υποβληθεί από την Ελλάδα. Θα είμαστε σε στενή επικοινωνία για να διασφαλίσουμε ότι θα παρέχουμε την απαραίτηση υποσρτήριξη, ευθύνη της Ευρώπης συνολικά τα σύνορα της Ελλάδας. Οσοι δοκιμάσουν την ενότητα της Ευρώπης θα απογοητευθούν. Ευχαριστώ την Ελλάδα που είναι η δική μας ευρωπαϊκή ασπίδα σ’ αυτούς τους καιρούς».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα και να υπάρξει κοινή πολιτική στο μεταναστευτικό, ενώ ζήτησε από την Τουρκία να συνεχίσει τον διάλογο και να σεβαστεί τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Είμαι πολύ ανήσυχος ότι πολλές κυβερνήσεις μπορεί να μην συνειδητοποιούν. Πριν από ενάμισι χρόνο αν είχαμε ακολουθήσει και είχαμε κάνει την μεταρρύθμιση του Δουβλίνου, θα ήταν αλλιώς τα πράγματα. δεν έρχονται στην Ελλάδα ή στην Ιταλία. Χρειάζεται ευρωπαϊκή πολιτική, κοινή πολιτική στο μεταναστευτικό για να εγγυώμεθα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Χρειαζόμαστε μια καμπή και η παρουσία μας σήμερα είναι κάλεσμα στην Ευρώπη να αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα και να υπάρξει κοινή πολιτική στο μεταναστευτικό. Και παράλληλα να πούμε ευχαριστώ στην Ελλάδα, αλλά και να πούμε στην Τουρκία ότι θέλουμε να συζητήσουμε, αλλά πρέπει να σεβαστεί συμφωνίες. Πρέπει να χαράξουμε κοινή πολιτική, αυτό μας ζητούν οι Έλληνες πολίτες σήμερα, να αντιμετωπίσουμε μια πρόσκληση που θα έχει μακροπρόθεσμη πολιτική. Στην Ελλάδα υπάρχουν χιλιάδες ασυνόδευτα ανήλικα και μια δέσμευση που πρέπει να αναλάβουμε είναι να προστατεύσουμε το μέλλον τους και επ’ αυτού η δέσμευση πρέπει να είναι εντονότερη. Έως τώρα δεν βασιστήκαμε στη γενναιοδωρία, αλλά ο καθένας στο δικό του συμφέρον».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ανέφερε χαρακτηριστικά πως περιμένει από την Τουρκία να τηρήσει τη συμφωνία με την ΕΕ για τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές. «Είναι σημαντικό να βρισκόμαστε στο πεδίο και να καταλαβαίνουμε τι γίνεται. Θέλω να εκφράσω την υποστήριξή μας στην κυβέρνησή σας. Υπάρχει σημαντικό θέμα, τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα και αυτό που κάνετε είναι ζωτικής σημασίας για την Ευρώπη. Πρέπει να δείχνουμε σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, σας εμπιστευόμαστε. Πράγματι έχουμε συμφωνία με την Τουρκία και θα συνεχίσουμε να εγγυώμεθα τη συμφωνία και θα περιμένουμε από την Τουρκία να τηρεί τα συμφωνηθέντα. Για τη Συρία, θα εντείνουμε τις προσπάθειες για πολιτική λύση.  Είμαστε σε θέση να προστατεύσουμε τα σύνορά μας».

Ο Μηταράκης επαναλαμβάνει τα περί αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, έκανε λόγο για ζήτημα αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, ακολουθώντας το «παράδειγμα» του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα. Υποστήριξε ότι η αναστολή διαδικασίας ασύλου θα στείλει ξεκάθαρο μήνυμα σε όσους επιθυμούν να βρεθούν στα ελληνικά εδάφη.

«Αντιμετωπίζουμε μια μεγάλη κρίση, δεν ξέρω αν συγκρίνεται με το 2015 αλλά η αντίδραση της κυβέρνησης είναι πάρα πολύ αποφασιστική. Η αναστολή της διαδικασίας ασύλου στέλνει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα, ότι η χώρα μας δεν θεωρεί όσους εισέρχονται παράνομα ως πρόσφυγες. Αντίθετα, πρόκειται για άτομα που εκμεταλλεύεται η γείτονα χώρα, για να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και σε αυτό είμαστε αποφασισμένοι να αντιδράσουμε.

Αναφερόμενος στην αποσυμφόρηση νησιών, δήλωσε ότι από το δεύτερο εξάμηνο του 2019 ως σήμερα έχουν μετακινηθεί από τα νησιά 18.700 άτομα και ισχυρίστηκε ότι «αποσυμφόρηση γίνεται συστηματικά, σε χαμηλούς τόνους, ώστε να μην λειτουργήσει θελκτικά για τις ροές. Αντιμετωπίσαμε τις αυξημένες ροές τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο με ισόποση αποσυμφόρηση. Η αποσυμφόρηση ως διαδικασία είναι διαρκής και θα συνεχιστεί».