Athens Photo World: Κορυφαίοι διεθνείς φωτογράφοι στην Αθήνα

Το Athens Photo World διοργανώνεται για πρώτη φορά και αποτελεί μια πολιτιστική δράση αφιερωμένη στο φωτορεπορτάζ και τους πρωταγωνιστές του. Για δέκα μέρες, από τις 7 μέχρι και τις 16 Ιουνίου, κάτοικοι και επισκέπτες των Αθηνών θα έρθουν «πρόσωπο με πρόσωπο» με την παγκόσμια καθημερινότητα του πλανήτη μέσα από τη ματιά και τη δουλειά έμπειρων και αναγνωρισμένων φωτογράφων. Στην εναρκτήρια διοργάνωσή του το Athens Photo World τιμά με τις εκθέσεις και τις δράσεις του τον φωτορεπόρτερ Γιάννη Μπεχράκη, επικεντρώνοντας στο πολυετές και πολυβραβευμένο έργο του και στη σημαντική συμβολή του τόσο στο ελληνικό όσο και διεθνές φωτορεπορτάζ.
Ajit Solanki
|

Το Athens Photo World στοχεύει στην ανάδειξη της δουλειάς των φωτορεπόρτερ και της συνεισφοράς τους στη διαμόρφωση της εικόνας του κόσμου μας και της καταγραφής στιγμών της ιστορίας εν τη γενέσει της, σε καιρούς πολιτικών και κοινωνικών αναταραχών και ανακατατάξεων.

Ταυτόχρονα, επιδιώκεται η ανάδειξη της Αθήνας σε σημείο συνάντησης των φωτογράφων σε μια εποχή ταχύτατης μετάδοσης εικόνων, ειδήσεων και εξελίξεων.


Γιάννης Μπεχράκης/ Reuters 

Ψηφιακές προβολές και μεγάλες τυπωμένες φωτογραφίες θα εκτίθενται σε κομβικά σημεία του αστικού ιστού του κέντρου, όπως στην πλατεία Συντάγματος και στον πεζόδρομο της Ερμού στο ύψος του αρχαιολογικού χώρου Κεραμεικού, όλες τις ώρες της ημέρας. Φωτογραφίες που έχουν υπάρξει σημεία ειδησεογραφικής αναφοράς και φωτογράφοι που με τη δουλειά τους έχουν εμπνεύσει νέες γενιές δημιουργών κάνουν την Αθήνα κέντρο του ζωντανού και μαχόμενου φωτορεπορτάζ. Στόχος είναι κάθε χρόνο, οι φωτογραφίες Ελλήνων και φιλοξενουμένων φωτορεπόρτερ να αποκαλύπτουν στιγμές της καθημερινότητας διαφορετικών πόλεων του πλανήτη, κοντά και μακριά. Φωτογραφίες δημοσιευμένες σε μεγάλα ειδησεογραφικά μέσα και βραβευμένες στους σημαντικότερους διαγωνισμούς παγκοσμίως έρχονται στο αθηναϊκό κοινό συνυπογράφοντας τον ενεργό ρόλο και τη δυναμική της ελληνικής πρωτεύουσας στο σύγχρονο διεθνές πολιτιστικό προσκήνιο.


Δημήτρης Μιχαλάκης «Notes»

Οι εικόνες βγαίνουν πια από τα στενά πλαίσια μιας οθόνης και στέκουν μπροστά μας, σε μεγάλα τυπώματα, επιβλητικές και όσο πραγματικές μπορούν να γίνουν για να μας πουν: «Κοίτα».

Κάθε χρόνο, το φεστιβάλ θα τιμά το έργο ενός φωτορεπόρτερ, με πρώτο τιμώμενο πρόσωπο φέτος τον Γιάννη Μπεχράκη, η δουλειά του οποίου θα παρουσιάζεται στο Κέντρο Πολιτισμού ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) με παράλληλες εκδηλώσεις, συζητήσεις με επιλεγμένους καλεσμένους και άμεση αλληλεπίδραση με το κοινό.


Mάρω Κουρή 

Παράλληλα, στο ΚΠΙΣΝ θα παρουσιαστεί η έκθεση του World Press Photo για το 2019. Η ελληνική πρωτεύουσα για τα επόμενα τρία χρόνια θα είναι ο πρώτος σταθμός της σημαντικότερης έκθεσης φωτορεπορτάζ στον κόσμο. Ενώ στο κέντρο της Αθήνας θα εκτεθούν μια σειρά επιλεγμένων φωτογραφιών του πρακτορείου Associated Press και θα παρουσιαστούν οι φωτογραφίες σημαντικών και καταξιωμένων Ελλήνων φωτογράφων όπως οι Πέτρος Γιαννακούρης, η Λουίζα Γκουλιαμάκη, ο Άλκης Κωνσταντινίδης, ο Δημήτρης Μιχαλάκης και ο Νίκος Πηλός, μεταξύ πολλών άλλων.


Γιώργος Μουτάφης

Προσδοκώντας να συμβάλλει ενεργά στην ενίσχυση και την ενθάρρυνση των νέων φωτορεπόρτερ αλλά και στην υλοποίηση του οράματος του Γιάννη Μπεχράκη, το Athens Photo World και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος καθιερώνουν και δύο ετήσια χρηματικά βραβεία για τους φωτορεπόρτερ στην Ελλάδα και τον κόσμο.

Το πρόγραμμα του APW περιλαμβάνει ακόμα προβολές και ανοιχτές συζητήσεις, τις οποίες μπορείτε να δείτε αναλυτικά εδώ


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις