Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Εργαζομένων του ΚΥΤ τονίζει πως ενάμιση μήνα μετά τη σύσταση του, δεν έχουν δημιουργηθεί διοικητικοί χώροι, τουαλέτες ακόμα και τρεχούμενο νερό, με αποτέλεσμα η διεκπεραίωση των ανάλογων ενεργειών να γίνεται σε εξωτερικούς χώρους με προσωπικά μέσα των ίδιων των εργαζομένων και τη μέγιστη προσωπική συνδρομή τους.

Παράλληλα, στην καταγγελία αναφέρεται χαρακτηριστικά πως εκτός από τα μέσα για τους εργαζόμενους, «αγνοούνται βασικές αρχές της Υποδοχής και προσωρινής φιλοξενίας υπηκόων τρίτων χωρών, ειδικότερα οι υλικές αρχές Υποδοχής» τονίζοντας την «απουσία λουτρών, αποχετεύσεων, άναρχη εγκατάσταση σε σκηνές χωρίς προϋποθέσεις χειμερινής διαβίωσης, νερού».

Τέλος, οι εργαζόμενοι όσον αφορά στον πορτοκαλί συναγερμό του νησιού για τον κορονοϊό, κάνουν λόγο για αδυναμία τήρησης του πρωτοκόλλου του ΕΟΔΥ εξαιτίας της απουσίας των απαραίτητων μέτρων και μέσων προστασίας, την ώρα που υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα εντός του ΚΥΤ καλώντας το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου «να αντιμετωπίσει άμεσα την κατάσταση καθώς ο χειμώνας είναι προ των πυλών και άρχισε να διαφαίνεται πόσο δύσκολη θα είναι η διαβίωση».

Υπενθυμίζεται ότι η δομή φιλοξενίας του Καρά Τεπέ έχει ήδη πλημμυρίσει δύο φορές μέσα στον Οκτώβριο, με τα νερό να μπαίνει μέσα σε εγκαταστάσεις και σκηνές μετατρέποντας τον καταυλισμό σε βούρκο, εξαιτίας της ακαταλληλότητας του εδάφους στο συγκεκριμένο σημείο, όπου η επιφάνεια του είναι βραχώδης και συγκρατεί μεγάλες ποσότητες νερού.

Βούρκος ξανά ένα κομμάτι της «νέας Μόριας» του Καρά Τεπέ σε μισή ώρα κακοκαιρίας

Ολόκληρη η καταγγελία:

Με βάση την από 19/10/2020 Απόφαση της Έκτακτης Συνέλευσης των μόνιμων υπαλλήλων του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης Λέσβου καταγγέλλουμε τα εξής:

Οι συνθήκες της υποχρεωτικής καθημερινής μας εργασίας στον καταυλισμό  Καρά Τεπέ δεν συνιστούν επ΄ ουδενί σεβασμό στην επαγγελματική, αλλά και στην ατομική αξιοπρέπεια εκάστου από εμάς.

Ειδικότερα: Από την έναρξη λειτουργίας του προσωρινού καταυλισμού και για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν υπήρχαν καθόλου τουαλέτες. Μετά από διαμαρτυρίες του προσωπικού τοποθετήθηκαν ελάχιστες οι οποίες δεν πληρούν τις προδιαγραφές (δεν είναι χημικές). Επιπλέον δεν υπάρχει τρεχούμενο νερό ώστε να μπορεί ο χρήστης να τηρεί τους κανόνες προσωπικής υγιεινής.

Δεν τηρούνται τα μέτρα προστασίας από την πανδημία. Ειδικότερα έχουν τοποθετηθεί ελάχιστες σκηνές για τη στέγαση του προσωπικού στις οποίες οι υπάλληλοι συνωστίζονται χωρίς να τηρείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ (αποστάσεις, εξαερισμός, καθαριότητα, απολύμανση κ.λπ). Συγκεκριμένα, υπήρξε θετικό κρούσμα κορωνοϊού σε εργαζόμενη η οποία παρείχε τις υπηρεσίες της λόγω έλλειψης χώρου (μαζί με άλλους συναδέλφους) σε σκηνή όπου συστεγαζόταν κλιμάκιο του ΕΟΔΥ το οποίο πραγματοποιούσε τεστ ελέγχου για κορωνοϊό στους πολίτες τρίτων χωρών. Μετά τη διαπίστωση του θετικού κρούσματος, απομακρύνθηκε η συγκεκριμένη συνάδελφος μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους αλλά αντί να απομονωθεί η συγκεκριμένη σκηνή και να απολυμανθεί, τοποθετήθηκαν αμέσως άλλοι συνάδελφοι για να συνεχιστεί η εργασία.

Δεν υπάρχουν χώροι εργασίας που να τηρούν έστω και κατ’ ελάχιστο τις απαραίτητες προϋποθέσεις ασφαλείας. Από την αρχή που κληθήκαμε  να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας στο νέο προσωρινό Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, εργαζόμαστε στην ύπαιθρο εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες και σε ό,τι άλλο μπορεί να συνεπάγεται αυτό. Οι ελάχιστες σκηνές που τοποθετήθηκαν δεν έχουν λύσει το πρόβλημα.

Η Διοίκηση (πολιτική ηγεσία και μετακλητή διοικητική ηγεσία ΥΠΥΤ) επιμένει να αγνοεί στοιχειώδεις κανόνες δικαίου αναφορικά με τη διαχείριση του προσωπικού και ειδικότερα σε θέματα ασφάλειας και προστασίας της ζωής και της υγείας. Αγνοούνται οι αρμοδιότητές μας και καλούμεθα χωρίς καμία έγγραφη απόφαση να εκτελούμε εργασίες άσχετες με το αντικείμενό μας, ενίοτε και μη σύννομες. Ενδεικτικά, κληθήκαμε να στήσουμε σκηνές, να συνοδέψουμε τους εισερχόμενους πολίτες τρίτων χωρών στο νέο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης προκειμένου να υποβληθούν σε τεστ κορωνοϊού χωρίς να έχει προνοήσει η ηγεσία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου να προμηθεύσει το προσωπικό με τον κατάλληλο εξοπλισμό προστασίας από τον κορωνοϊό, γνωρίζοντας ότι ανάμεσά τους υπήρχαν επιβεβαιωμένα κρούσματα (τα 35 κρούσματα που είχαν εντοπιστεί πριν τη φωτιά στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια).

Ενώπιόν μας καθημερινά αγνοούνται βασικές αρχές της Υποδοχής και προσωρινής φιλοξενίας υπηκόων τρίτων χωρών, ειδικότερα οι υλικές αρχές Υποδοχής. Ενδεικτικά, απουσία λουτρών, αποχετεύσεων, άναρχη εγκατάσταση σε σκηνές χωρίς προϋποθέσεις χειμερινής διαβίωσης, νερού, κ.α.

Με βάση τα ανωτέρω καλείσθε για τις κατά νόμο ενέργειές σας, το δυνατόν συντομότερα. Το πόρισμα των επιτόπιων ελέγχων και ό,τι άλλο σχετικό παραχθεί, παρακαλούμε όπως τεθεί εν γνώσει μας καθώς επιφυλασσόμαστε κάθε νόμιμου δικαιώματός μας.

Η Περιφερειακή Επιτροπή Υπαλλήλων ΥΠΥΤ Λέσβου