Το ειδικό διεθνές δικαστήριο που συνέστησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την τιμωρία των ενόχων της δολοφονίας του πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ραφίκ Χαρίρι, το 2005, ανακοίνωσε σήμερα την απόφασή του, αθωώνοντας όλων των κατηγοριών τη Χεσμπολλάχ. Στην επίθεση αυτοκτονίας, εκτός του Χαρίρι, έχασαν τη ζωή τους 21 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 226.

Όπως ανακοίνωσε το δικαστήριο, δίνοντας όλα τα πρακτικά και συμπεράσματα στη δημοσιότητα, σε μια έκθεση 2.600 σελίδων, δεν υπάρχει καμία απόδειξη που να εμπλέκει την Χεσμπολλάχ ή την κυβέρνηση της Συρίας στη βομβιστική επίθεση που σκότωσε τον Ραφίκ Χαρίρι, σουνίτη πολυεκατομμυριούχο, και με σαουδαραβική καταγωγή. Η μόνη ένδειξη εμπλοκής της Χεσμπολλάχ ήταν η εύρεση δύο αριθμών κινητών τηλεφώνων μελών της που φέρονται να εμπλέκονται στην δολοφονία.

Τη Χεσμπολλάχ ήθελαν εξ αρχής να εμπλέξουν στην υπόθεση αντίπαλοί της, παρ’ ότι ήταν γνωστό ότι ο ηγέτης της οργάνωσης του Άξονα της Αντίστασης, Χασάν Νασράλα, είχε συναντήσει το Χαρίρι λίγες μέρες πριν τη δολοφονία, και είχε υπάρξει συμφωνία σε πολιτικά ζητήματα. Τέσσερα μέλη της Χεσμπολλάχ δικάστηκαν ερήμην για συνωμοσία με στόχο τη δολοφονία, και σήμερα ανακοινώθηκε η αθωότητά τους. Η απόφαση είχε προγραμματιστεί να ανακοινωθεί την 6η Αυγούστου, αλλά λόγω της πολύνεκρης έκρηξης στη Βηρυτό, η ανακοίνωση αναβλήθηκε για την 18η του μηνός (σήμερα).   

Η δίκη, που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2014, κράτησε 415 ημέρες και είχε χαρακτηριστεί από τη Χεσμπολλάχ «άλλη μια προσπάθεια αμαύρωσής της από το Ισραήλ».