Η Σώτη Τριανταφύλλου βρέθηκε στο εδώλιο για το άρθρο της στην Athens Voice με τίτλο «Rock and roll will never die» που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο του 2015, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε πως «φανατικός μουσουλμάνος είναι αυτός που σου κόβει το κεφάλι και μετριοπαθής αυτός που σου κρατάει για να το κόψουν», αποδίδοντάς την στον Μάρκο Πόλο τον Μεσαίωνα.
 
Σύμφωνα με την Καθημερινή, οι συνήγοροι υπεράσπισης της συγγραφέως, Αθανάσιος Αναγνωστόουλος και Κωνσταντίνος Καλλίρης, υπέβαλαν ένσταση αντισυνταγματικότητας του νόμου με τον οποίο κινήθηκε η ποινική δίωξη, υποστηρίζοντας πως με αυτή τη διάταξη παραβιάζεται το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης.
 
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι μάρτυρες υπεράσπισης, Βασιλική Γεωργιάδου και Απόστολος Δοξιάδης, υποστήριξαν στο δικαστήριο πως το περιεχόμενο του εν λόγω άρθρου, όχι μόνο δεν παραβιάζει τον αντιρατσιστικό νόμο, αλλά αποτελεί κείμενο γνώμης που συνιστά «κραυγή στο όνομα της αντιρατσιστικής βίας». Μάλιστα, ο δεύτερος ανέφερε πως τα κείμενα της Σ. Τριανταφύλλου αποδεικνύουν πως δεν φοβάται την πολιτική ορθότητα «ακόμα και όταν αυτή ποινικοποιείται».
 
Όπως αναφέρεται, η εισαγγελέας έδρας, Μαγδαληνή Καλπακίδου, πρότεινε την αθώωση της Σ. Τριανταφύλλου, υποστηρίζοντας κατά την αγόρευσή της πως «αυτές οι απόψεις που εξέφρασε η κατηγορούμενη, εκφράζουν τις απόψεις  που πέρασαν από το μυαλό όλων μας, μετά την επίθεση στο Μπατακλάν. Το κείμενο της  αποτελεί έκφραση άποψης  και δεν στοιχειοθετείται ούτε καν η αντικειμενική υπόσταση του εγκλήματος».
 
Την αθωωτική απόφαση έλαβε η Πρόεδρος του Δικαστηρίου, δικαστής Ευσατθία Αναστασοπούλου.
 

Πανηγυρίζουν Φιλελεύθεροι και Θεοδωράκης

 
Για την αθωωτική απόφαση έσπευσε να δηλώσει την ικανοποίησή του ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, που μέσω Twitter τη σχολίασε ως «Μεγάλη νίκη για την ελευθερία του λόγου και τη Σώτη Τριανταφύλλου. Οι Έλληνες δικαστές είπαν ΟΧΙ σε αυτούς που προσπαθούν να την φιμώσουν. Μπορεί να συνεχίσει να γράφει με την τόλμη και την γνώση που την χαρακτηρίζουν και την έχουν κάνει σημείο αναφοράς της προοδευτικής σκέψης».
 
Στον ίδιο τόνο, την «πανηγυρική αθώωση» της συγγραφέως χαιρέτισε το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚεΦιΜ), που σχολίασε πως «η απόφαση αυτή είναι ορόσημο στον αγώνα για την έμπρακτη κατοχύρωση της ελευθερίας του λόγου, ενώ τονίζεται πως το ΚεΦιΜ υποστηρίζει πως συνέδραμε «ενεργά καλύπτοντας σημαντικό μέρος των νομικών εξόδων του δικαστικού αγώνα της κ. Τριανταφύλλου», υπογραμμίζοντας μάλιστα πως η συγκεκριμένη υπόθεση «καταδεικνύει υποδειγματικά τους σοβαρούς κινδύνους που ενέχει κάθε προσπάθεια περιορισμού της ελευθερίας του λόγου.