Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά ρίχνει αυλαία στην πολύκροτη υπόθεση της μεταφοράς περισσότερων των δύο τόνων ηρωίνης με την αθώωση των κατηγορούμενων που στην πρώτη δικαστική απόφαση είχαν κριθεί ένοχοι με αναστολή, ερχόμενο σε πλήρη αντίθεση με την πρόταση της εισαγγελέως για αλλαγή του κατηγορητηρίου.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το δικαστήριο αποφάσισε να κρίνει ομόφωνα αθώους τους Αιμίλιο Κοτσώνη και Παναγιώτη Φάρο, καθώς και κατά πλειοψηφία τον Βασίλειο Κουρούβανη. Μάλιστα, για τον πρώτο η πρόεδρος του δικαστηρίου, Μαρία Κουφούδη, διαπίστωσε «ελάχιστες αμφιβολίες».
Αντιθέτως, ένοχοι κρίθηκαν οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι, Ευθύμιος Γιαννουσάκης, Γεώργιος Μπουρδούβαλης, οι τέσσερις Τούρκοι που συμμετείχαν στη μεταφορά των ναρκωτικών σε αποθήκη στο Κορωπί, ο Ιρανός συνοδός των ναρκωτικών στο πλοίο, ο Κωνσταντίνος Καρτσώνης, ιδιοκτήτης της αποθήκης στο Κορωπί όπου μεταφέρθηκε η ηρωίνη, και ο Σταύρος Λάγιος, συνεργάτης του Γιαννουσάκη που βοήθησε στη μεταφορά του φορτίου από το πλοίο στη βίλα της πρώην συζύγου του Γιαννουσάκη στη Φιλοθέη και σε κατάστημα της περιοχής, όπου παρελήφθη μέρος του από Τούρκους συγκατηγορούμενους.
Πλέον, το δικαστήριο έχει περάσει στις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορούμενων αναφορικά με την χορήγηση των ελαφρυντικών.
«Οι πραγματικοί ιδιοκτήτες παραμένουν κρυμμένοι»
Παρά την απόφαση, θα πρέπει να σημειωθεί πως στην εν λόγω δίκη, ήταν η πρώτη φορά μετά τις συλλήψεις που μέσα στο δικαστήριο ακούστηκαν οι νόμιμες συνακροάσεις της ΕΥΠ από το 2012 για τα στημένα, κατά τα οποία ακούγονται ορισμένοι κατηγορούμενοι του Noor One.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, που ήταν από τις ελάχιστες που με συνέπεια και αφοσίωση παρακολούθησαν και κάλυψαν δημοσιογραφικά τη δίκη, στην αγόρευσής της η εισαγγελέας σημείωσε πως «οι Γιαννουσάκης και Μπουρδούβαλης με βασικό οργανωτή τον λαθρέμπορο Αχμέντ Σαχίντ και με ηγετικά στελέχη τους εγκληματίες Γκαριμπάλντι και Ζιντάστι (συνελήφθη το 2018 στην Τουρκία) μαζί και με άλλα πρόσωπα, συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση από το φθινόπωρο του 2012 με σκοπό τη διαμετακόμιση ναρκωτικών».
Παράλληλα, σημείωσε πως «Κυρίαρχο ρόλο στην τέλεση της πράξης είχαν οι Α. Κοτσώνης («κεντρικό πρόσωπο, όλοι αναφέρονταν σε αυτόν») και Β. Κουρούβανης, που κατέστρωσαν, οργάνωσαν και εκτέλεσαν τη διαμετακόμιση των ναρκωτικών, δημιουργώντας ένα προκάλυμμα νομιμότητας για τη μεταφορά της ηρωίνης. Ενήργησαν με πλήρη συνείδηση στα πλαίσια ενός οργανωμένου σχεδίου…».
Ακόμη, τον περασμένο Φεβρουάριο παρουσιάστηκε ακόμα ένα σημαντικό στοιχείο, ένα δορυφορικό τηλέφωνο που ήταν κρυμμένο επί πέντε χρόνια στην οροφή της γέφυρας του ναρκόπλοιου, και στη δικαστική αίθουσα διαβάστηκαν μηνύματα και κλήσης από και προς το συγκεκριμένο τηλέφωνο, εμπλέκοντας τους κατηγορούμενους Γιαννουσάκη και Μπουρδούβαλη.
Θα πρέπει επίσης να υπογραμμιστεί πως κατά τον επικεφαλής των λιμενικών στο δικαστήριο, Γ. Κατσούλη, «Οι πραγματικοί ιδιοκτήτες του “Noor1” παραμένουν κρυμμένοι», φράση που επανέλαβε επανέλαβε τρεις φορές στην κατάθεσή του, καταθέτοντας την εκτίμηση πως πίσω από τις αλλεπάλληλες αλλαγές στο ιδιοκτησιακό σχήμα του πλοίου κρυβόταν η πρόθεση των ιδιοκτητών του να «εξαφανιστούν».
Η εισαγγελική πρόταση
Όπως έγραψε η εφημερίδα, η απόφαση αυτή του δικαστηρίου ήρθε σε πλήρη αντίθεση με την αλλαγή των κατηγοριών προς το δυσμενέστερο που είχε προτείνει η εισαγγελική πρόταση. Συγκεκριμένα, η εισαγγελέας είχε προτείνει την αλλαγή των κατηγοριών για τον συνεργάτη της εταιρείας Capital του Β. Μαρινάκη, Αιμ. Κοτσώνη, καθώς και για τον φερόμενο υποναυλωτή, Β. Κουρούβανη. Αντιστοίχως βαριά ήταν η πρόταση για Γιαννουσάκη και Μπουρδούβαλη, ενώ είχε προτείνει την απαλλαγή του πρώην ιδιοκτήτη του πλοίου, Π. Φάρου.
Ακόμη, η πρόταση της εισαγγελέως προέβλεπε την καταδίκη για βαρύτερα αδικήματα και για τους Καρτσώνη και Λάγιο (άμεση συνέργεια στη μεταφορά των ναρκωτικών, καθώς και του Ιρανού Μπονιάντ, αλλά και των τεσσάρων παρόντων Τούρκων κατηγορούμενων, και την απόρριψη της έφεσης του πέμπτου Τούρκου που δεν παρίστατο στη δίκη.
Αξίζει ωστόσο πως η έφεση της εισαγγελέως, Μ. Τρουπή, ήταν αυτή που έδωσε στην εισαγγελέα του Εφετείου τη δυνατότητα να προτείνει την αυστηρότερη δικονομική μεταχείριση των κατηγορούμενων μελών της εγκληματικής οργάνωσης.
Σημειώνεται επίσης πως τον Μάρτιο του 2018, η προϊστάμενη της Εισαγγελίας Πειραιά, Ειρήνη Τζίβαα, άσκησε ποινική δίωξη κατά του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη και συνεργατών του, με κατηγορίες για χρηματοδότηση και αποθήκευση ναρκωτικών ουσιών, εγκληματική οργάνωση για τη μεταφορά, διακίνηση και πώληση ναρκωτικών ουσιών. Η δίωξη ασκήθηκε μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης, στο πλαίσιο της οποίας ελέγχθηκαν εμβάσματα από την εταιρεία του εφοπλιστή αλλά και μέσω εταιρείας συγγενικού του προσώπου προς την εταιρεία του Μ. Γιαννουσάκη. Η κύρια ανάκριση δεν έχει ακόμη ξεκινήσει με την πάροδο δυόμιση χρόνων, ενώ έχουν δηλώσει παραίτηση τρεις ανακριτές.