Το δικαστήριο έκρινε ότι δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα της παράνομης κατακράτησης και της απόπειρας βίας, για τα οποία οι καθηγητές κατηγορούσαν τους φοιτητές, κάνοντας λόγο για «ομηρεία». Μάλιστα, όπως σημειώνει η «Εφ.Συν», από την έδρα ειπώθηκε ότι  δεν νοείται διατελούντες υπό ομηρεία να τηλεφωνούν (στην αστυνομία και στους οικείους τους) ή να δίνουν συνεντεύξεις στα τηλεοπτικά κανάλια. Έξω από το δικαστικό μέγαρο Ηρακλείου συγκεντρώθηκαν δεκάδες φοιτητές και μέλη τοπικών φορέων και συλλογικοτήτων, σε συμπαράσταση των διωκόμενων φοιτητών.

Επικρίσεις για την στάση των καθηγητών, που επέμειναν να οδηγήσουν τους φοιτητές στα δικαστήρια, έχουν διατυπώσει οι διοικητικοί υπάλλοι, οι σύλλογοι φοιτητών,  62 καθηγητές, μέλη ΔΕΠ του ίδιου Πανεπιστημίου, αλλά και πολλές συλλογικότητες και φορείς.

Όπως είχε αναφέρει το TPP σε αναλυτικό ρεπορτάζ, το φθινόπωρο του 2011 το Πανεπιστήμιο Κρήτης, όπως και εκατοντάδες τμήματα, ήταν υπό κατάληψη, λόγω της ψήφισης από την τότε κυβέρνηση του νόμου 4009 το προηγούμενο καλοκαίρι, του γνωστού «νόμου Διαμαντοπούλου». Μετά το τέλος των καταλήψεων, το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Κρήτης αποφάσισε την παράταση της εξεταστικής περιόδου, ώστε να αναπληρωθούν τα εξεταζόμενα μαθήματα που είχαν χαθεί κατά τη διάρκεια των φοιτητικών κινητοποιήσεων. 

Εξαίρεση στην παραπάνω απόφαση ήταν το Φυσικό, όπου οι καθηγητές του αρνήθηκαν να υπακούσουν στην απόφαση της Πρυτανείας, κάτι που οδήγησε στην άμεση αντίδραση των φοιτητών. Στις 10 Οκτωβρίου 2011 πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση του τμήματος που ζήτησαν οι φοιτητές, κατά τη διάρκεια της οποίας όμως, οι καθηγητές του Φυσικού αρνήθηκαν να συζητήσουν το αίτημα για παράταση, ενώ μάλιστα διέκοψαν τη συνεδρίαση και ζήτησαν την παρέμβαση της αστυνομίας, προκειμένου να απομακρυνθούν οι περίπου 400 φοιτητές που βρίσκονταν συγκεντρωμένοι.

H διαμαρτυρία έξω από την αίθουσα της Συγκλήτου διήρκησε αρκετές ώρες και οδήγησε σε ποινές για δώδεκα εκ των 400 συγκεντρωμένων. Σύμφωνα με τις καταγγελίες των φοιτητών, στοχοποιήθηκαν για πολιτικούς λόγους, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία από αυτούς ήταν τότε αντιπρόσωποι του Συλλόγου, ενώ δυο ακόμα ήταν γνωστοί στην τοπική κοινωνία για την πολιτική τους δράση. Ένα χρόνο μετά συνεδρίασε το Πειθαρχικό Συμβούλιο του τμήματος, για πρώτη φορά και «στα κρυφά», όπως υποστηρίζεται, το οποίο επέβαλε την αναστολή φοίτησης για ένα εξάμηνο στους 12 κατηγορούμενους. Οι πιέσεις όμως να προχωρήσει η ποινική δίωξη και να μην οδηγηθεί η υπόθεση στα δικαστήρια, δεν σταμάτησαν.