Η απόφαση έγινε δεκτή με σχετική απογοήτευση από ευρωπαίους αξιωματούχους αλλά και ακτιβιστές οι οποίοι την είδαν ως μια ευκαιρία της κυβέρνησης να αποδείξει πως είναι αποφασισμένη να κάνει σημαντικά βήματα στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Οι δικαστές αθώωσαν τόσο τον τότε διοικητή της Αστυνομίας στην πόλη Τσίζρε, 57χρονο πλέον, Κεμάλ Τεμιζόζ, όσο και τους υπό τις διαταγές του αξιωματικούς που συμμετείχαν στην επιχείρηση, θεωρώντας πως τα στοιχεία τα οποία προσκομίστηκαν στη δίκη δεν ήταν αρκετά ώστε να αποδειχθεί η ενοχή τους. 

Υπενθυμίζεται πως η υπόθεση αναφέρεται σε μια εποχή η οποία ήταν από τις πλέον αιματηρές στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου οι Κούρδοι κάτοικοι αποτελούν πλειονότητα, από το 1984, όταν το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) ξεκίνησε την μάχη για αυτονομία. 

Ο Τεμιζόζ κατηγορούνταν ότι ηγείτο σε μονάδα αντιτρομοκρατικής οργάνωσης η οποία, σύμφωνα με οργανώσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων, βασάνιζε και σκότωνε όσους θεωρούσε ύποπτους ωςμέλη του Εργατικού Κόμματος. «Πολέμησα ενάντια στη τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα» ισχυρίστηκε ο ίδιος στο δικαστήριο, κατά το CNN Turk.

Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες ακόμη δολοφονίες στη νοτιοανατολική Τουρκία παραμένουν ανεξιχνίαστες. Το ίδιο το PKK έχει κατηγορηθεί για εκτεταμένες παραβιάσεις. «Αν δεν το έκαναν αυτοί εδώ, τότε οι οικογένειές τους έχουν το δικαίωμα να μάθουν ποιος το έκανε» είπε η Έμα Σινκλαίρ-Ουέμπ του παγκόσμιου παρατηρητηρίου Human Rights Watch. «Η Τουρκία έχει ιστορικό ατιμωρησίας των κρατικών δυνάμεων», πρόσθεσε.

Η δίκη του Τεμιζόζ ξεκίνησε το 2009 και το 2012 περιγράφηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης ως «ευκαιρία να ριχτεί φως σε μια περίοδο συστηματικής παραβίασης ανθρώπινων δικαιωμάτων στη νοτιοανατολική Τουρκία».

Στην περίπτωση όμως της δίκης αυτής αποδείχθηκε δύσκολο να ακολουθήσουν διώξεις, καθώς βασικοί μάρτυρες έχουν ανακαλέσει μαρτυρίες τους. Φέτος άλλοι τέσσερις πρώην αξιωματικοί με παρόμοιες κατηγορίες αθωώθηκαν.