X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Αθώοι όλοι οι κατηγορούμενοι για τον «εμπρησμό του εργοταξίου» στις Σκουριές

Tο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης έκρινε αθώους, όλους τους κατηγορούμενους, μέλη του κινήματος ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στην Χαλκιδική, για «την εμπρηστική επίθεση στο εργοτάξιο της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός», το Φεβρουάριο του 2013, στις Σκουριές Χαλκιδικής
|

Σύμφωνα με το dailythess.gr, oι 21 κατηγορούμενοι αντιμετώπιζαν βαρύτατες κατηγορίες, καθώς στο παραπεμπτικό βούλευμα του αρμόδιου Δικαστικού Συμβουλίου, περιγράφονταν, μεταξύ άλλων, τα κακουργήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, της απόπειρας ανθρωποκτονίας, της έκρηξης, της κατοχής εκρηκτικών, της ληστείας κ.ά. Τέσσερις εκ των διωκόμενων είχαν κριθεί αρχικά προφυλακιστέοι για την υπόθεση, αλλά αφέθηκαν στην πορεία ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Να σημειωθεί, ότι η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» δεν παραστάθηκε στη διαδικασία ως πολιτικώς ενάγουσα.


Ο εισαγγελέας στην πρότασή του, πριν από μερικές μέρες, αναφέρθηκε διεξοδικά στην έλλειψη στοιχείων για τις κατηγορίες περί εγκληματικής οργάνωσης, λέγοντας ότι από τα στοιχεία που προσκόμισε η ΕΛ.ΑΣ. – κυρίως τηλεφωνικές κλήσεις – δεν προκύπτει κάποια συγκεκριμένη δομή, ενώ επίσης από τις καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας δεν προέκυπτε ούτε και οργανωμένη δράση κατά τον εμπρησμό.

Στις καταθέσεις των φυλάκων security του εργοταξίου βασίστηκε επίσης ο εισαγγελέας για την πρότασή του σχετικά με τις κατηγορίες περί απόπειρας ανθρωποκτονίας. Κατά τον εισαγγελέα, από τις μαρτυρίες και τα στοιχεία προκύπτει ότι αν οι δράστες ήθελαν να σκοτώσουν κάποιον δεν θα μπορούσαν να μη το είχαν επιτύχει, επομένως δεν υπήρξε πρόθεση, άρα ούτε και απόπειρα.

Τέλος, ο εισαγγελέας είχε προτείνει την ενοχή 5 από τους 21 κατηγορούμενους για κατασκευή εκρηκτικών υλών, έκρηξη και διακεκριμένη φθορά. Για την πρότασή του αυτή έφερε ως τεκμήριο παρουσίας των κατηγορούμενων τα πειστήρια που είχαν συλλεχθεί στην περιοχή του εργοταξίου, τα οποία κατ’ αυτόν είναι μάλιστα ισχυρότερα από τα άλλοθι που προέκυψαν από τις μαρτυρίες.

H δίκη για τον «εμπρησμό του εργοταξίου», ήταν η πιο σημαντική από τις δίκες που αντιμετωπίζει η τοπική κοινωνία, συνέπεια της εναντίωσής της στις δραστηριότητες της «Ελληνικός Χρυσός» στη Χαλκιδική. Σε προηγούμενες δίκες που ακολούθησαν είχαμε τις εξής αποφάσεις:

  • Αθωώθηκαν 17 κάτοικοι της Ιερισσού για «επεισόδια» με την αστυνομία τον Μάρτιο του 2013. Τότε που «μπήκαν στο χωριό τα ΜΑΤ» όπως τραγούδησαν και οι Υπεραστικοί, τότε που ολόκληρη η Ιερισσός πνίγηκε στα δακρυγόνα. Πέντε άλλοι όμως θα καθίσουν ξανά στο εδώλιο τον ερχόμενο Μάρτιο.
  • Αθωώθηκαν ομόφωνα 21 κάτοικοι της Ιερισσού για τη συμβολική κατάληψη στο δημαρχείο, τον Μάρτιο του 2012.
  • Καταδικάστηκαν σε ένα χρόνο φυλάκιση με αναστολή 4 κάτοικοι, επίσης για συμβολική κατάληψη στο δημαρχείο, παρά το γεγονός ότι μάρτυρες βεβαίωσαν το δικαστήριο ότι δεν συνέβη κάτι το μεμπτό.

Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις