Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αποφάσισε μετά την εισήγηση της εισαγγελέως έδρας, Έλενας Σκερπανίας, να απαλλάξει τον πρώην «στρατηγό» του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρο Τσουκάτο, και δεκάδες ακόμα για το σκάνδαλο των «μαύρων ταμείων» της Siemens. Από τους 54 κατηγορούμενους κρίθηκαν ένοχοι οι 22.

Η δικογραφία αφορούσε τη σύμβαση που υπεγράφη το 1997 ανάμεσα στον ΟΤΕ και τη γερμανική Siemens, καθώς και τις επεκτάσεις της αρχικής συμφωνίας, για την αναβάθμιση της τεχνολογικής υποδομής του δικτύου του οργανισμού με την προμήθεια ψηφιακών παροχών, για την σύναψη της οποίας φαίνεται να διακινήθηκαν τεράστια παράνομα χρηματικά ποσά επί μακρό χρονικό διάστημα. Τα ποσά που αποτέλεσαν «ωφέλιμες πληρωμές» -όπως στελέχη της γερμανικής εταιρίας αποκαλούσαν τις «μίζες»- εκτιμάται ότι αγγίζουν τα 70 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που υπολογίζεται ως ζημιά που υπέστη το Ελληνικό Δημόσιο, καθώς τα παράνομα χρήματα μετακυλήθηκαν στο κόστος για την υλοποίηση του έργου. Σημειώνεται ότι στο εδώλιο είχαν παραπεμφθεί 64 κατηγορούμενοι ωστόσο στο μεταξύ δέκα εξ αυτών απεβίωσαν.

Το δικαστήριο υιοθετώντας την εισήγηση της εισαγγελέως Ελένης Σκεπαρνιά, αποφάσισε ενοχή για Έλληνες και Γερμανούς της Siemens, όπως τους Μιχ. Χριστοφοράκο, Χρ. Καραβέλα, Πρ. Μαυρίδη, Χάϊνριχ Φον Πίρερ, Μίκαελ Κουτσενρόιτερ, Ράιχαντ Σίκατζεκ, ενώ καταδίκασε τα πρώην στελέχη του ΟΤΕ, μεταξύ των οποίων ο Αλ. Αθανασιάδης και τα τραπεζικά στελέχη Φάνη Λυγινό και Ζαν Κλώντ Όσβαλντ. Όλοι καταδικάστηκαν για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Αθώους κήρυξε τους Νικόλαο Μανασή, Σάββα Γιαννακάκη, Αθανάσιο Ράμμος, Βασίλης Τυρογαλάς, Εμμανουήλ Παπαδογιαννάκης. Αναφορικά με την πράξη της δωροδοκίας, κρίθηκε ότι σύμφωνα με το νέο Ποινικό Κώδικα, ο οποίος μπήκε σε ισχύ την 1η Ιουλίου, έχει μετατραπεί σε πλημμέλημα καθώς οι υπάλληλοι του ΟΤΕ, λογίζονται ως ιδιωτικοί και όχι δημόσιοι, και για αυτό έπαυσε η ποινική δίωξη. Μεταξύ των απαλλαχθιέντων λόγω παραγραφής, είναι και ο πάλαι ποτέ στρατηγός του ΠΑΣΟΚ, Θ. Τσουκάτος, για τον οποίο η εισαγγελική λειτουργός είχε υποστηρίξει ότι δεν αποδείχθηκε πως τέλεσε το αδίκημα της συνέργειας σε δωροδοκία υπαλλήλων του ΟΤΕ.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα η εισαγγελέας έδρας Ελένη Σκεπαρνιά ζήτησε ενοχή για 22 από τους 54 κατηγορούμενους για την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Μάλιστα είχε υποβάλει πρόταση τον περασμένο Απρίλιο ζητώντας συνολικά ενοχή για 32 κατηγορούμενους.  Ωστόσο η αλλαγή της ποινικής αντιμετώπισης της δωροδοκίας έφερε αλλαγή και στην πρόταση της εισαγγελέως, που μετά την ψήφιση του Ποινικού Κώδικα, υπέβαλε νέα πρόταση.

Σε ό,τι αφορά τον Θ. Τσουκάτο, που δικαζόταν  για την υπόθεση του 1 εκατομμυρίου μάρκων που έλαβε μέσω εμβασμάτων από την γερμανική εταιρία, η εισαγγελέας έχει ζητήσει την αθώωσή του για την κατηγορία της συνέργειας σε δωροδοκία υπαλλήλων του ΟΤΕ που του αποδίδεται. Κατά την Ε.Σκεπαρνιά δεν αποδείχθηκε η παραδοχή της δικογραφίας, ότι δηλαδή το ποσό αυτό κατευθύνθηκε σε στελέχη του ΟΤΕ, καθώς η τελική κατάληξη των χρημάτων ήταν «ή ο ίδιος ή άλλο τρίτο πρόσωπο».

Ο «βασανισμένος» Τσουκάτος και ο Σημίτης που «δεν ασχολήθηκε ποτέ με τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ»

Υπενθυμίζεται πως ο Διονύσης Γκούσκος, δικηγόρος του Θεοδώρου Τσουκάτου, είχε δηλώσει τον Απρίλιο πως το ένα εκατομμύριο μάρκα της Siemens κατέληξαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ. Είχε επισημάνει πως ο Κώστας Σημίτης υπήρξε ένας έντιμος πρωθυπουργός και δεν ασχολήθηκε ποτέ με τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ, ενώ είχε αναφέρει ότι το κομματικό – πολιτικό σύστημα έχει διαβρωθεί τα τελευταία 40 χρόνια από ένα σωρό εταιρίες και μεγάλους χρηματοδότες, μέσω οικονομικών χορηγιών. Σχετικά με το αν θα έπρεπε ο πελάτης του να κατονομάσει όσους έδιναν μαύρο χρήμα στο ΠΑΣΟΚ, είχε δηλώσει πως «αρκετά έχει βασανιστεί με αυτή την υπόθεση», καθώς «εκτέθηκε επί 10 χρόνια, ίσως τα δημιουργικότερα χρόνια της ζωής του, να είναι αποδιοπομπαίος τράγος ενός πολιτικού συστήματος».

Η «πίκρα» του Τσουκάτου για τους «συναγωνιστές» του

Ο Θ. Τσουκάτος δήλωσε ικανοποιημένος μετά από έντεκα χρόνια, επισημαίνοντας πως «πήρα την πολιτική ευθύνη λέγοντας την αλήθεια και η δικαίωση ήρθε μετά από 11 χρόνια», ενώ ανέφερε ότι με πίκρα αφήνει πίσω του τις συκοφαντίες, τα ψέματα και τις διαστρεβλώσεις που δέχτηκε από πρώην συναγωνιστές του.

«Στη διάρκεια αυτών των 11 χρόνων απολύτως μόνος (με ελάχιστες εξαιρέσεις δημόσιας στήριξης από τους συναγωνιστές μου δέχτηκα σιωπηλά συκοφαντίες, ψέματα, διαστρεβλώσεις. Με πίκρα τα αφήνω όλα πίσω», ανέφερε χαρακτηριστικά και ευχήθηκε «μία από τις επικείμενες μεταρρυθμίσεις να αφορά τη διαφάνεια και το πολιτικό χρήμα».