X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Αθωώθηκαν ο Ψυχάρης και τραπεζικά στελέχη της Alpha Bank για τα θαλασσοδάνεια του ΔΟΛ

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας έκρινε ομόφωνα αθώους τον Σταύρο Ψυχάρη και δέκα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Alpha Bank οι οποίοι αντιμετώπιζαν κατηγορίες σχετικά με τη χορήγηση δανείων στον ΔΟΛ χωρίς τις κατάλληλες εγγυήσεις. Το δικαστήριο έκρινε ότι δεν υπήρξε καμία παράβαση κανόνα επιμέλειας κατά τη διαχείριση των δανείων, αλλά και το ότι χορήγηση των επίδικων δανείων ήταν σύμφωνη με όσα ορίζονται από την τράπεζας της Ελλάδος και τους εσωτερικούς κανόνες της τράπεζας.
Αθωώθηκαν ο Ψυχάρης και τραπεζικά στελέχη της Alpha Bank για τα θαλασσοδάνεια του ΔΟΛ
Nick Paleologos / SOOC
|

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας έκρινε ομόφωνα αθώους τον Σταύρο Ψυχάρη και δέκα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Alpha Bank που κατηγορούνταν ότι χορήγησαν δάνεια στον δημογραφικό οργανισμό ΔΟΛ χωρίς τις κατάλληλες εγγυήσεις.

Το δικαστήριο έκρινε ότι δεν υπήρξε καμία παράβαση κανόνα επιμέλειας κατά τη διαχείριση των δανείων, αλλά και το ότι χορήγηση των επίδικων δανείων ήταν σύμφωνη με όσα ορίζονται από την τράπεζας της Ελλάδος και τους εσωτερικούς κανόνες της τράπεζας. Σύμφωνα με το δικαστήριο, έχει αποδειχθεί ότι σημαντικό μέρος της οφειλής έχει καλυφθεί αφού σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης της ακίνητης περιουσίας του πρώην εκδότη με αποτέλεσμα η ζημία της τράπεζας να καθίσταται αβέβαιη.

Υπενθυμίζεται ότι την απαλλαγή του Ψυχάρη και των τραπεζικών στελεχών είχε ζητήσει η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθήνας, σε συνεδρίαση που είχε γίνει τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με το σκεπτικό της δεν έχει αποδειχτεί τραπεζική ζημιά από την παροχή των δανείων.

Απαλλαγή Ψυχάρη και τραπεζιτών για τα 45 εκατ. θαλασσοδάνεια της Alpha Bank ζητά η εισαγγελέας

Ο Παναγιώτης Ψυχάρης, γιός του Σταύρου Ψυχάρη, είχε καταθέσει πως «έχω υπογράψει προσωπική εγγύηση στην τράπεζα 15 εκατ. ευρώ, αλλά δεν σημαίνει ότι έχω τα λεφτά cash. Με αέρα πήραμε τα δάνεια». Η εισαγγελέας είχε υποστηρίξει πως πρόκειται για νόμιμες ενέργειες, που ως αποτέλεσμα είχαν να αποφευχθεί η κατάρευση του ΔΟΛ και η απώλεια 2.500 θέσεων εργασίας, ενώ σημείωσε πως ο Στ. Ψυχάρης ήταν συνεπής στις υποχρεώσεις του έως το 2010, αποδεχόμενοι πως γι’ αυτόν τον λόγο οι τραπεζικοί «διευκόλυναν» την παροχή του δανείου.

Υπενθυμίζεται πως όπως είχε αναφέρει η Εργασιακή Επιτροπή πρώην εργαζομένων στον ΔΟΛ σε ανακοίνωσή της, κατά τη δικογραφία, τα δάνεια εγκρίθηκαν και χορηγήθηκαν «…κατά παράβαση της σύννομης τραπεζικής διαδικασίας, χωρίς επαρκείς εξασφαλισμένες εγγυήσεις και με προκλητική παράκαμψη της υποχρέωσης παρακολούθησης και ελέγχου της ροής του προϊόντος του δανείου εκ μέρους της τράπεζας…».

Κάν΄το όπως ο Ψυχάρης

Ο άλλοτε ισχυρός άνδρας του ΔΟΛ έχει παραπεμφθεί σε δίκη με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε απιστία για την παροχή του εν λόγω δανείου, το οποίο κατευθύνθηκε στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, την αγορά μετοχών της μειοψηφίας του ΔΟΛ και την έξοδο της εταιρείας από το Χρηματιστήριο. Μαζί του δικάζονται τα δέκα στελέχη της τράπεζας, που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία.

Τον Νοέμβριο του 2017, ο ΔΟΛ είχε αντιδράσει στην παραπομπή του Στ. Ψυχάρη σε δίκη, υποστηρίζοντας πως η χρηματοδότηση «επέτρεψε την αναδιάρθρωση του συνολικού δανεισμού του Οργανισμού, την ενίσχυσή του εν καιρώ κρίσεως αλλά και τη βελτίωση της θέσεως των τραπεζών. Και η χρηματοδότηση αυτή χορηγήθηκε νομίμως, έχει τις ίδιες εξασφαλίσεις με τα λοιπά δάνεια του Οργανισμού και εξυπηρετείται κανονικά κατά τους όρους των συμβάσεων».


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις