Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής για την αναθεώρηση του Συντάγματος, τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιτέθηκαν στην κυβέρνηση κάνοντας λόγο για «ατολμία» και «κοροϊδία» απέναντι στον ελληνικό λαό.

Ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, υπογράμμισε πως  η κυβέρνηση «κάνει τη δουλειά που είχε να κάνει, παίρνοντας και πάλι θέση υπέρ των λίγων και των ισχυρών απέναντι στον λαό». Εξαπέλυσε επίθεση και σε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, λέγοντας ότι οι συγκλίσεις τους αποτυπώνουν τη συνολικότερη πολιτική στρατηγική τους ταύτιση.

«Πολλές φορές στη διάρκεια της Συνταγματικής Αναθεώρησης και σε αυτή την αναθεωρητική Βουλή και στην προηγούμενη, την προτείνουσα Βουλή, ακούστηκε από σχεδόν όλα τα κόμματα, ότι το Σύνταγμα είναι πεδίο συναινέσεων, συγκλίσεων και ότι η τρέχουσα πολιτική αντιπαράθεση πρέπει να μένει έξω από αυτό. Για τα κόμματα που υπερασπίζονται αυτό το εκμεταλλευτικό σύστημα και ορκίζονται πίστη σε αυτό το αντιλαϊκό Σύνταγμα, είναι όντως έτσι.

Η διαδικασία Συνταγματικής Αναθεώρησης, παρά τις όποιες υπαρκτές διαφορές τους, που έχουν οπωσδήποτε να κάνουν και με τις καταβολές τους και με τα ακροατήρια που απευθύνονται και με τις διάφορες σκοπιμότητες της στιγμής και άλλα, είναι μια διαδικασία σύγκλισης και συναίνεσης, άλλωστε είναι κόμματα ίδιας κοπής. Οι καβγάδες σε επιμέρους ζητήματα δεν μπορούν να κρύψουν τις συγκλίσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ, σε μια σειρά κρίσιμα άρθρα. Ανεξάρτητα πώς αυτό θα εκφραστεί στις ψηφοφορίες.

Συγκλίσεις που αποτυπώνουν και τη συνολικότερη πολιτική στρατηγική τους ταύτιση. Για παράδειγμα, υπήρξε σύμπτωση στο μείζον ζήτημα της αλλαγής της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και της αποσύνδεσης από τη διενέργεια εκλογών. Παρά το γεγονός ότι δεν τα βρίσκετε στο πώς θα γίνεται η εκλογή, γιατί εκεί υπεισέρχονται και μικροκομματικές σκοπιμότητες».

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, έκανε λόγο για «χαμένη ευκαιρία», επαναλαμβάνοντας την άποψη ότι η χώρα βρίσκεται υπό την «κατοχή» των «δανειστών και της ολιγαρχίας» και πως το κόμμα του αντιστέκεται με «δημιουργική ανυπακοή».

Πρότεινε την καθιέρωση πλήρους ουδετερόθρησκου κράτους και την κατάργηση του άρθρου 86 για τις ποινικές ευθύνες υπουργών, επισημαίνοντας πως το κόμμα του θα στηρίξει τη συνταγματική κατοχύρωση της ψήφου των αποδήμων με τον ίδιο να προτείνει τη δημιουργία νέων εκλογικών περιφερειών εκτός επικράτειας.

Η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, χαρακτήρισε «άτολμη, όχι αρκετή και όχι αναγκαία», τη διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος. Ισχυρίστηκε ότι σωστά αποσυνδέεται η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, από τη διάλυση της Βουλής, «ωστόσο συνιστά υποβάθμιση του θεσμού να εκλέγεται σε έσχατη περίπτωση με σχετική πλειοψηφία, γιατί ευτελίζεται ο θεσμός».

Αναφερόμενη στην αναθεώρηση του άρθρου 86 για την ποινική ευθύνη των υπουργών, δήλωσε ότι «συμφωνούμε με την κατάργηση της πρόωρης παραγραφής» και κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για «επικοινωνιακά τρικ με τα οποία επιχειρεί απελπισμένο αντιπερισπασμό για την έρευνα του παραδικαστικού κυκλώματος στην αυλή του».