X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

«Ατομικό κουμπαρά» για τους συνταξιούχους θέλει ο Μηταράκης – Βάζει πλάτη για τις ξενοφοβικές δηλώσεις Σαμαρά

Ο υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων, Νότης Μηταράκης, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση φέρνει την ψηφιακή ενοποίηση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών θα μειώσει αισθητά τη γραφειοκρατία του ασφαλιστικού συστήματος, καθώς και τον χρόνο έκδοσης των νέων συντάξεων. Πρόσθεσε πως με τις αλλαγές του υπουργείου δεν τίθεται κανένα ζήτημα ουσιαστικής ενοποίησης κύριας και επικουρικής σύνταξης. Τόνισε ότι η κυβέρνηση αποσκοπεί στο να υπάρξει «ατομικός κουμπαράς» για τους συνταξιούχους και υπερασπίστηκε τον Αντώνη Σαμαρά για τη δήλωση περί «λαθροεποικισμού» στην Ελλάδα, δηλώνοντας πως «πολλοί υπουργοί έχουν χρησιμοποιήσει τον όρο εισβολή λαθρομεταναστών», αλλά και το ότι οι θέσεις του πρώην πρωθυπουργού δεν διαφέρουν με εκείνες του Κυριάκου Μητσοτάκη.
«Ατομικό κουμπαρά» για τους συνταξιούχους θέλει ο Μηταράκης – Βάζει πλάτη για τις ξενοφοβικές δηλώσεις Σαμαρά
Nick Paleologos / SOOC
|

Μιλώντας στην τηλεόραση του Ant1, ο Ν. Μηταράκης δήλωσε πως η ψηφιακή ενοποίηση του ΕΦΚΑ και του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών θα μειώσει αισθητά τη γραφειοκρατία του ασφαλιστικού συστήματος, καθώς και τον χρόνο έκδοσης των νέων συντάξεων, ενώ επισήμανε πως δεν τίθεται κανένα ζήτημα ουσιαστικής ενοποίησης κύριας και επικουρικής σύνταξης.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real Fm», ο Γ. Μηταράκης δήλωσε πως με τις αλλαγές του υπουργείου δεν τίθεται κανένα ζήτημα ουσιαστικής ενοποίησης κύριας και επικουρικής σύνταξης και υπεραμύνθηκε της απόφασης της κυβέρνησης για μπάσιμο των ιδιωτών στο συνταξιοδοτικό σύστημα, μέσα από τον «ατομικό κουμπαρά» που θα μπορέσουν να δημιουργήσουν οι συνταξιούχοι.

«Στόχος είναι να κάνουμε μια κεφαλαιοποίηση του συστήματος, να δημιουργηθεί ένας ατομικός κουμπαράς, όπου για τους νέους ασφαλισμένους από 1/1/2021 οι προσωπικές τους εισφορές θα μπαίνουν στον δικό τους λογαριασμό και κατά συνέπεια δεν θα εξαρτάται η επικουρική από τις δημογραφικές εξελίξεις της χώρας ούτε και από τις δυνατότητες που θα έχει μελλοντικά, το 2060,2070 το κράτος για τη στήριξη της επικουρικής σύνταξης.

Είναι πολύ τραγική η κατάσταση στα Ταμεία Κοινωνικής Ασφάλισης. Η ενοποίηση του ΕΦΚΑ, η οποία υποτίθεται ότι έγινε το 2017 έγινε μόνο στα… χαρτιά. Δεν υπάρχει καμία επικοινωνία ούτε των πληροφοριακών συστημάτων, μόνο για τον ΕΦΚΑ είναι 23. Η λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, είναι η ψηφιοποίηση. Από τον Ιούλιο του 2020 θέλουμε το 1/3 των αιτήσεων να μπορεί να εκδίδεται αυθημερόν ψηφιακά. Το 90% των συντάξεων ο στόχος είναι το καλοκαίρι του 2021. Δεν είναι μακρινοί στόχοι, είναι άμεσοι. Και μόνο με την ψηφιοποίηση των συστημάτων θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε 1.056.000 εκκρεμή αιτήματα που βρήκαμε. Ήδη επιταχύνουμε τον ρυθμό έκδοσης των συντάξεων με το παλιό σύστημα και έχουμε μεταφέρει κόσμο περισσότερο για να συμβάλλει στην ταχύτερη έκδοση. Το 90% των συντάξεων το 2021 θα μπορεί να βγαίνει αυτόματα, μόνο ένα 10% θα μείνει στο παλιό σύστημα, αλλά θα είναι πιο εύκολη η έκδοσή τους.

Σε κάποια σημεία οι ρυθμίσεις ήταν πιο ανοιχτές στα Ταμεία. Η γενικότερη λογική είναι όπου μπορούμε, να εναρμονιστούμε με την εφορία ώστε ο πολίτης να έχει ένα “σετ κανόνων”. Άρα στόχος είναι όπου είναι εφικτό να εξισωθούν οι διαδικασίες και της εφορίας και των Ταμείων ως προς τις δόσεις».

Κάλυψε την ακροδεξιά τοποθέτηση Σαμαρά, που «δεν διαφέρει από του Μητσοτάκη»

Ερωτηθείς για τις ακροδεξιές δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά στο συνέδριο της ΝΔ, όπου δήλωσε ότι πρέπει να σταματήσει ο «λαθροεποικισμός» στην Ελλάδα, ο Ν. Μηταράκης υπερασπίστηκε τον πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της ΝΔ, λέγοντας ότι οι απόψεις του συμπίπτουν με αυτές του Κυριάκου Μητσοτάκη, προσθέτοντας πως  η κουβέντα για «εισβολή λαθρομεταναστών» έχει ακουστεί και άλλους υπουργούς.

Ακροδεξιό και «λαθρομεταναστευτικό» κρεσέντο Σαμαρά στο συνέδριο της ΝΔ

«Ο κ. Σαμαράς έχει ξεκάθαρες απόψεις και στο θέμα του μεταναστευτικού και σε εκείνο της Συμφωνίας των Πρεσπών, όμως οι θέσεις του δεν διαφέρουν από εκείνες του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μπορεί να διαφέρει η γλώσσα που χρησιμοποιούν. Να σας θυμίσω ότι έως και το 2015 ο όρος λαθρομετανάστες ήταν η πρώτη επίσημη ορολογία της χώρας που χρησιμοποιούσε για δεκαετίες η ελληνική Πολιτεία. Για λόγους πολιτικής αβρότητας χρησιμοποιούμε οι περισσότεροι τον όρο παράτυπος μετανάστης. Μην μένουμε στις λέξεις. Εγώ να δεχτώ τα “κλικ” που λέτε, ότι έκανε λίγο προς τα Δεξιά ο κ. Σαμαράς, αλλά είναι στην ίδια κατεύθυνση.

Πρώτον, και για τη Συμφωνία των Πρεσπών η θέση της ΝΔ είναι ότι πρόκειται για μια επιζήμια συμφωνία έχουμε όμως διευκρινίσει ότι οι διεθνείς συμφωνίες παράγουν τετελεσμένα και πρέπει να ακολουθούνται και αν θες να απαλλαγείς πρέπει να προχωρήσεις σε μια νέα συμφωνία και δεύτερον για το μεταναστευτικό, ότι πλέον δεν είναι προσφυγικό αλλά μεταναστευτικό και ότι έχουμε παράτυπους οικονομικούς μετανάστες και πρέπει να εφαρμοστεί η συμφωνία με την Τουρκία και να επιστρέφουν όσοι δεν δικαιούνται άσυλο είναι επίσημη θέση της ΝΔ. Έχω φιλική σχέση με όλους και με τον κ. Σαμαρά. Πολλοί υπουργοί έχουν χρησιμοποιήσει τον όρο εισβολή λαθρομεταναστών».


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις