Πλειοψηφία δύο τρίτων θα πρέπει να συγκεντρώσει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ώστε να λάβει έγκριση η συνταγματική αναθεώρηση, που προβλέπεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών.
 
Όπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση Ζάεφ κατέχει πλειοψηφία 69 βουλευτών σε σύνολο 120 στη Βουλή της ΠΓΔΜ, με τον ζητούμενο αριθμό της απαραίτητης πλειοψηφίας για τη συνταγματική αναθεώρηση να είναι 80. Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το News 247, ο Ζ. Ζάεφ αναζητεί τρεις με τέσσερις βουλευτές.
 
Προς το παρόν πάντως, ο Ζ. Ζάεφ αναμένεται να ξεκινήσει τις συνομιλίες την Τρίτη, ενώ ο ίδιος αφήνει ανοικτό το παράθυρο για πρόωρες εκλογές, σε περίπτωση που οι διαβουλεύσεις δεν καταλήξουν στην απαιτούμενη πλειοψηφία.
 
«Βεβαίως και υπάρχει περιθώριο για εκλογές. Ο νόμος και το Σύνταγμα προβλέπουν τέτοια βήματα. Αλλά, ελπίζω ότι θα καταφέρουμε να έρθουμε σε συμφωνία. Η διαδικασία δεν μπορεί να είναι αργή και τα πράγματα πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα» δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ. Η προσφυγή στις κάλπες, σε περίπτωση που αποφασιστεί, αναμένεται να είναι άμεση, με την πιθανότερη ημερομηνία να τοποθετείται μεταξύ του τέλους Νοεμβρίου και αρχές Δεκεμβρίου.
 

«Τελειωμένος ο Ζάεφ»

 
Την ίδια ώρα, ο Ζ. Ζάεφ συναντά τη σθεναρή άρνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης του VMRO, με τον ηγέτη της, Χρίστιαν Μίτσκοσκι  να απορρίπτει κάθε συμφωνία. Μάλιστα, ο ίδιος δεν φαίνεται να υποχωρεί στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, τονίζοντας πως «ο Ζάεφ να ετοιμάζεται για συνταξιοδότηση από την πολιτική».
 
Για την εθνικιστική αντιπολίτευση,η κυβέρνηση Ζάεφ οφείλει να σεβαστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ενώ το χαρακτηρίζει αχρείαστο. Ακόμη, χαρακτηρίζει μόνο ένοχο τον Ζ. Ζάεφ και τη Συμφωνία των Πρεσπών «επιζήμια».
 

Ιβάνοφ: Αποτυχημένο το δημοψήφισμα

 
Το απόγευμα της Δευτέρας, θέση για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος πήρε και ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, καθώς με διάγγελμά του χαιρέτισε την επιλογή, όπως είπε, της μεγάλης πλειοψηφίας των ψηφοφόρων της χώρας να απέχει από το χθεσινό δημοψήφισμα επί της συμφωνίας για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας και εκτίμησε ότι αυτό απέτυχε.
 
«H πραγματικότητα είναι πως το χθεσινό δημοψήφισμα απέτυχε και αυτοί που ισχυρίζονται το αντίθετο ας μην προσπαθήσουν να παραποιήσουν την πραγματικότητα», όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
 
«Στο χθεσινό δημοψήφισμα, ο λαός απέρριψε τη Συμφωνία των Πρεσπών και εξέφρασε τη διαφωνία του με βιαστικές και επιζήμιες αποφάσεις,που εγκρίθηκαν χωρίς προηγουμένως να έχει επιτευχθεί εθνική συναίνεση. Η σιωπηρή πλειοψηφία ήταν αυτή που αποφάσισε. Το μποϊκοτάζ είναι η φωνή εκείνων που είναι υποτιμημένοι και δεν ακούγονται» ανέφερε ακόμη, ενώ τόνισε πως η βούληση της συντριπιτικής πλειοψηφίας των ψηφοφόρων να απέχουν από το δημοψήφισμα πρέπει να γίνει σεβαστή απ΄όλους και ζήτησε από την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ να αναλάβει τις ευθύνες της για το «αποτυχημένο δημοψήφισμα».
 

Νέες πιέσεις από ΕΕ και ΝΑΤΟ

Παρά τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, που από άποψης συμμετοχής δεν ήταν ικανοποιητικά, ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίζονται να αναμένουν πλέον τα επόμενα βήματα από την ΠΓΔΜ και την Ελλάδα, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Σε κοινή τους δήλωση, που υπογράφουν ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ και ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, κάνουν λόγο για ιστορική ευκαιρία που δημιούργησε για την ΠΓΔΜ και τους πολίτες της η συμφωνία για το ζήτημα της ονομασίας, υπογραμμίζουν σε κοινή δήλωσή τους που εξέδωσαν σήμερα, .
 
Το πλήρες κείμενο της κοινής δήλωσης Στόλτενμπεργκ-Τουσκ έχει ως εξής:

«Η συμφωνία για το ονοματολογικό μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων δημιούργησε μια ιστορική ευκαιρία για τη χώρα (σ.σ. την πΓΔΜ) να ενταχθεί στη διατλαντική και την ευρωπαϊκή κοινότητα ως ισότιμο μέλος. Αυτό θα αλλάξει τη ζωή του λαού της χώρας και της ζωής των παιδιών προς το καλύτερο.
 
Στο χθεσινό συμβουλευτικό δημοψήφισμα, η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων υποστήριξε αυτήν την πορεία. Τώρα είναι στα χέρια των πολιτικών στα Σκόπια να αποφασίσουν για τη μελλοντική πορεία. Οι αποφάσεις που λαμβάνουν τις επόμενες μέρες και εβδομάδες θα καθορίσουν την τύχη της χώρας τους και του λαού τους για πολλές επόμενες γενιές. Τους ενθαρρύνουμε να εκμεταλλευτούν αυτή την ιστορική ευκαιρία».

 

Ρωσικό «παρών»

 
Στο μεταξύ, τη Δευτέρα καταγράφηκε και η πρώτη αντίδραση της Ρωσίας για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, που κράτησε χαμηλούς τόνους.
 
Σε τοποθέτησή του, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, αρκέστηκε να σχολιάσει πως «Παρακολουθούμε από κοντά και φυσικά πιστεύουμε πως όλες οι διαδικασίες θα πρέπει να παραμείνουν εντός του πλαισίου του νόμου».