Έντονη σεναριολογία επίσπευσης των πολιτικών εξελίξεων αναπτύσσεται τις τελευταίες ώρες χωρίς η κυβέρνηση να επιχειρεί να την διαψεύσει. Σύμφωνα με το σενάριο που υποστηρίζεται από πολλές πλευρές, θα επιχειρηθεί το κλείσιμο της συμφωνίας έως την Δευτέρα ενώ στην συνέχεια η σχετική πρόταση θα επιχειρηθεί να «περάσει» από την Βουλή πρίν τον 15αύγουστο στην προοπτική της προκήρυξης εκλογών λίγο μετά τα μέσα Σεπτέμβρη.Τα σχετικά σενάρια θεωρούνται αληθή τόσο από κοινοτικές πηγές και αξιωματούχους της Ευρωζώνης, όσο και από την Αριστερή Πλατφόρμα που εκτιμά ότι επιχειρείται μεθόδευση αντιδημοκρατικού χαρακτήρα. Πάντως επίσημα η κυβέρνηση κρατά ακόμη «κλειστά τα χαρτιά της» ενώ δεν συντρέχει ακόμη το βασικό «προαπαιτούμενο» ώστε αυτού του είδους τα σενάρια να πάρουν «σάρκα και οστά», δηλαδή η επίτευξη της συμφωνίας.

«Ελπίζουμε όλα να πάνε καλά» ήταν η σιβυλλική δήλωση του υπουργού Οικονομίας Γ.Σταθάκη κατά την προσέλευσή του στο Χίλτον όπου μαζί με τον Ε.Τσακλώτο είχαν   ακόμη μία πολύωρη επαφή με τους εκπροσώπους των θεσμών (Σάββατο 8/8) ενώ προβλέπονται δύο ακόμη συναντήσεις για την Κυριακή 9/8 στο πλαίσιο της εντατικοποίησης των διαπργματεύσεων. Ο Γ.Σταθάκης θέλησε να αφήσει την αίσθηση ότι η συμφωνία είναι κοντά επιλέγοντας να μην διαψεύσει σχετικό δημοσίευμα της γερμανικής Welt. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι στην συμφωνία θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα προαπαιτούμενα ώστε να γίνει η εκταμίευση της δόσης που οφείλεται στην ΕΚΤ και να αποπληρωθεί έγκαιρα στις 20 Αυγούστου. Να σημειωθεί ότι παράλληλα με τις πολιτικού χαρακτήρα επαφές συνεχίζονται και οι επαφές των τεχνικών κλιμακίων.

Τα σενάρια προκαλούν ιδιαίτερη ένταση στους διαφωνούντες στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ειδικά η Αριστερή Πλατφόρμα εκτιμά ότι η κατάληξη και η ψήφιση του νέου μνημονίου θα συνυπάρξει με τον πολιτικό στόχο της εκκαθάρισης του ΣΥΡΙΖΑ από τις αντιμνημονιακές φωνές. Αυτό υποστηρίζει θα επιτευχθεί μέσω των πρόωρων εκλογών και τον αποκλεισμό από τις λίστες. Μια πληροφόρηση που βρίσκεται σε αντίθεση με την άτυπη συμφωνία η οποία φέρεται να επιτεύχθηκε στην τελευταία Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να μην υπάρξουν οργανωτικά μέτρα κανενός είδους μέχρι την διενέργεια του ‘Εκτακτου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ που αποφάσισε το συγκεκριμένο όργανο.
Μάλιστα σε άρθρο της η Σ.Παπαδόγιαννη, μέλος της Π.Γ του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι η πρόσφατη εγκύκλιος του υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων που προβλέπει την αναδρομική παρακράτηση της αύξησης των εισφορών για υγειονομική περίθαλψη από τους συνταξιούχους  σε 3 δόσεις (Οκτώβρης, Νοέμβρης, Δεκέμβρης) εντάσσεται στον προεκλογικό σχεδιασμό της κυβέρνησης για εκλογές τον Σεπτέμβριο.

Αυτά την ίδια στιγμή που ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, σε συνέντευξή του στην Real News, φέρεται να αντιτίθεται σε όσους στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ακολουθούν τακτικές ….φραξιονισμού. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει σε δηλώσεις του «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει όργανα, καταστατικό και κυρίως μέλη, τα οποία δεν επιτρέπουν σε κανέναν να είναι `κόμμα μέσα στο κόμμα». Παράλληλα σειρά από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Νίκος Φίλης και ο Δ.Δρίτσας τάσσονται υπέρ της διενέργειας εκλογών μέσα στο 2015 χωρίς να τις προσδιορίζουν χρονικά ενώ ο γραμματέας της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης απηύθυνε εκ νέου έκκληση για ενότητα. Πάντως την εκτίμηση ότι ο «κύβος ερρίφθη» όσον αφορά την οργανωτική διάσπαση εξέφρασε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.