Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», οι Αμερικανοί θα έχουν, από την Τετάρτη, αυξημένη ναυτική παρουσία στην περιοχή ανάμεσα στη Ν. Κύπρο και στο Iσραήλ, η οποία, ωστόσο, δεν συνδέεται άμεσα με τις έρευνες που θα ξεκινήσουν στο οικόπεδο 10  την επόμενη εβδομάδα (11 Μαρτίου) και θα διαρκέσουν έως και τις 20 Απριλίου.

Κατά το ίδιο δημοσίευμα, από την Τετάρτη μια ναυτική ομάδα κρούσης του αμερικανικού ναυτικού, με κεντρική μονάδα το «USS Iwojima», σε συνεργασία με ισραηλινές δυνάμεις, θα πραγματοποιήσει άσκηση εκκένωσης πληθυσμών. Η άσκηση, στην οποία θα συμμετάσχουν και άλλες σημαντικές μονάδες του αμερικανικού ναυτικού όπως τα «USS New York» και «USS Oak Hill», θα διαρκέσει έως και τις 18/3 και θα εξελίσσεται στην περιοχή από το Βόρειο Ισραήλ έως και τη Νότια Κύπρο, με βασικό σενάριο τη μεταφορά πληθυσμών από την μια περιοχή προς την άλλη.

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,  Ιμπραΐμ Καλίν, διαμήνυσε ότι η Τουρκία έχει λάβει ενημέρωση ότι πλοίο της Exxon Mobil κατευθύνεται προς τη Μεσόγειο για έρευνες υδρογονανθράκων και η Άγκυρα θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματά της ως προς τις έρευνες υδρογονανθράκων στην περιοχή.


Προσοχή για όσα λέγονται για την ΑΟΖ συνιστά ο ΥΠΕΞ της Κύπρου


Να είναι όλοι προσεκτικοί με όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την κυπριακή ΑΟΖ, τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ζήτησε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης. «Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παρασυρθούμε σε σκηνικό (από πλευράς Τουρκίας) που θα επιχειρήσει να δημιουργήσει νέα δεδομένα» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Ν. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως γίνονται κινήσεις και από την Ελλάδα και από την Κύπρο «με φόντο τη Σύνοδο στη Βάρνα, όπου εκεί θα τύχει εκ νέου αξιολόγησης η συμπεριφορά της Τουρκίας, ωστόσο για την ώρα τα μηνύματα που έρχονται από την Άγκυρα συμπαρασύρουν και το Κυπριακό και δεν είναι θετικά».

 

Αποστάσεις κρατά η Γερμανία
 

Με ουδέτερη στάση φαίνεται να εμφανίζεται η Γερμανία, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφεν Ζάιμπερτ, να τονίζει πως η χώρα επιθυμεί « να υπάρχουν όσο το δυνατόν μικρότερες ή καλύτερα καθόλου εντάσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας». «Υπήρξαν στο παρελθόν επανειλημμένα και απευθείας επαφές των κυβερνήσεων των δύο χωρών και αυτό ήταν συχνά μία δυνατότητα για την αποκλιμάκωση εντάσεων» προσθέτει.
 
Σε ερώτηση του ΑΠΕ για το εάν η Γερμανία ανησυχεί για την κλιμακούμενη ένταση στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, δύο σημαντικών εταίρων του ΝΑΤΟ, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε, πάντως, ότι δεν γνωρίζει σχετικά με την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ωστόσο ανέφερε ότι «η γενική αρχή της γερμανικής κυβέρνησης είναι ότι και τα προβλήματα μεταξύ δύο κρατών λύνονται καλύτερα με τον διάλογο. Η γενική αρχή ισχύει νομίζω και σε αυτήν την περίπτωση».
 
Σχετικά με το εάν το θέμα απασχόλησε την συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η εκπρόσωπος επικαλέστηκε τον εμπιστευτικό χαρακτήρα τής συνάντησης, η οποία, όπως είπε, πραγματοποιήθηκε σε τετ-α-τετ.

Προκλητική απάντηση Τουρκίας
 

Με νέες δηλώσεις προκαλεί ο Γιγίτ Μπουλούτ, σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, αυτή τη φορά λέγοντας πως «όχι μόνο ο 6ος αλλά και ο 66ος στόλος του αμερικανικού ναυτικού να έρθει στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν μπορεί να γονατίσει την Τουρκία» αναφερόμενος στην ενίσχυση του αμερικανικού στόλου στην Ανατολική Μεσόγειο. «Τίποτα δεν μπορεί να μας σταματήσει» πρόσθεσε.
 
Μιλώντας σε εκπομπή της τουρκικής κρατικής τηλεόρασης TRT ο Γ. Μπουλούτ δήλωσε ότι «αυτός ο λαός όταν ορθώνει το ανάστημά του, και το έχει κάνει ήδη, όταν λοιπόν το κάνει, καμία δύναμη, ούτε και παγκόσμια δεν μπορεί να τον λυγίσει. Και το λέω ως κομμάτι του τουρκικού λαού και ως κομμάτι του ισλαμικού έθνους».