X
Πατήστε εδώ για να γίνεται συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Σημαντικά μέτρα κατά της Κίνας από τις ΗΠΑ – «Απειλές» για αντίποινα

Με ένταση ολοκληρώθηκε τη Πέμπτη η πρώτη από τις δύο ημέρες διαπραγματεύσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας για τις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών. Η Ουάσινγκτον έθεσε σε εφαρμογή επιπρόσθετους δασμούς σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, με το Πεκίνο να εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε αντίποινα.
Alexandros Michailidis / SOOC
|

Ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη φαίνεται να εντείνεται στα μέσα των διαπραγματεύσεων που γίνονται στην Ουάσινγκτον. Σύμφωνα με το Reuters, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να αυξήσει τους φόρους στα εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων,  από 10% που ήταν ως τώρα σε 25%. Μια τέτοια αύξηση είχε παγώσει τον Ιανουάριο από τον Ντ. Τραμπ, αφού είχε αποφασίσει να γίνουν οι διαπραγματεύσεις για το εμπόριο σε «κλίμα ηρεμίας». Ο Αμερικανός αποφάσισε τελικά να επιβληθούν οι δασμοί, υποστηρίζοντας ότι η κινεζική κυβέρνηση αθέτησε ορισμένες δεσμεύσεις που είχε αναλάβει.
 
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Λίου Χε, ο αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για το εμπόριο Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν συζήτησαν τη Πέμπτη για περισσότερη από μία ημέρα, με τις συζητήσεις να συνεχιστούν την Παρασκευή ελπίζοντας σε ένα συμβιβασμό που ίσως τερματίσει τον δεκάμηνο εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη.
 
Η αύξηση στους τελωνειακούς δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων από 10% σε 25% που επέβαλε η αμερικανική κυβέρνηση τέθηκε σε εφαρμογή το πρωί της Παρασκευής.  Αφότου τέθηκαν σε ισχύ οι νέοι νόμοι, η Κίνα  επανέλαβε ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα.

Κατά τις πληροφορίες του οικονομικού Bloomberg, o Ντ. Τραμπ θεωρεί «εφικτή» την επίτευξη συμφωνίας αυτή την εβδομάδα, ενώ ανέφερε επίσης ότι έλαβε μια «όμορφη επιστολή» από τον κινέζο ομόλογό του. Την ίδια ώρα, οικονομικοί αναλυτές που επικαλειται το αμερικανικό CNBC, αναφέρουν ότι ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα είναι «προάγγελος για το τι θα ακολουθήσει στην Ευρώπη», αφού «οι εταιρείες παραγωγής αυτοκινήτων θα πληγούν και αυτές με αυξημένους δασμούς».

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι «ίσως να δούμε μια μεταβλητότητα στον καθορισμό των διαπραγματεύσεων για το ευρωπαϊκό εμπόριο», ενώ εκτιμάται ότι η Ευρώπη θα πληγεί πιο πολύ ακόμα και από την Κίνα.

«Η Ευρώπη, που αποτελεί ένα συνδυασμό δημοκρατικών κρατών με ποικίλα ενδιαφέροντα, θα είναι  πολύ πιο δύσκολο να προσαρμοστεί σε αυτή τη κατάσταση απ’ ότι η ίδια η Κίνα» αναφέρεται συγκεκριμένα. Τέλος, σημειώνεται πως η «πτώση θα υπάρχει και στη ζήτηση ευρωπαϊκών προϊόντων. Στη περίπτωση που η Κίνα αντιδράσει με αντίποινα, οι επιπτώσεις θα είναι ακόμα πιο ισχυρές από αυτές που προκαλούν η αύξηση των δασμών».


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις