Μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες την Παρασκευή, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα λόγω των προκλήσεων της σε Αιγαίο και Κύπρο τις τελευταίες μέρες. Έκανε λόγο για παράνομες πράξεις της Τουρκίας και επισήμανε ότι τα κράτη-μέλη της Ένωσης θεωρούν ότι η τουρκική στάση είναι αντίθετη προς το Διεθνές Δίκαιο και υπονομεύει τις σχέσεις καλής γειτονιάς.

«Ο πρόεδρος Αναστασιάδης και ο πρωθυπουργός Τσίπρας μας ανέλυσαν τις παράνομες πράξεις της Τουρκίας. Επαναλαμβάνουμε το κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλευθεί τις θαλάσσιες πηγές της, όπως ορίζουν οι διεθνείς κανόνες και ο διεθνής κανονισμός Θαλασσών. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο αναφορικά με τις παράνομες πράξεις της Τουρκίας στο Αιγαίο. Η Τουρκία προχωρά σε παράνομες και παράτολμες κινήσεις στο Αιγαίο», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θεωρούν ότι η τουρκική στάση είναι αντίθετη προς το διεθνές Δίκαιο και υπονομεύει τις σχέσεις καλής γειτονιάς».

Αναφερόμενος στο μέλλον των σχέσεων της Ένωσης με την Τουρκία, ο Τουσκ δήλωσε ότι «θα εξετάσουμε τον Μάρτιο εάν οι συνθήκες είναι κατάλληλες προκειμένου να υπάρξει σύνοδος ΕΕ – Τουρκίας στη Βάρνα».

Περιμένει την αντίδραση της Τουρκίας ο Τσίπρας

Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη θέση που πήραν οι Ευρωπαίοι απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις και τόνισε πως περιμένει να δει την αντίδραση της Άγκυρας μετά το πολύ ισχυρό μήνυμα της ΕΕ. «Το μήνυμα που δόθηκε σήμερα στην Άγκυρα ήταν το ισχυρότερο δυνατό και από τα πιο επίσημα χείλη. Θα δούμε πως οι γείτονές μας θα υποδεχθούν αυτό το μήνυμα και πως θα αντιδράσουν».

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους ηγέτες της ΕΕ για τα όσα διαδραματίστηκαν τις τελευταίες μέρες σε Αιγαίο και Κύπρο. «Είχα την ευκαιρία μέσα στη Σύνοδο να ενημερώσω τους εταίρους μας για την αυξημένη τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο. Τόνισα ότι ως ΕΕ έφθασε η ώρα να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα στην Άγκυρα. Η Τουρκία οφείλει να σέβεται το διεθνές δίκαιο τόσο στο Αιγαίο, όσο και στη ΝΑ Μεσόγειο. Η Τουρκία πρέπει να μάθει να σέβεται το διεθνές δίκαιο. Η προστασία των δικαιωμάτων των κρατών-μελών θα πρέπει να είναι μία “κόκκινη γραμμή” για την ΕΕ. Η στήριξη που λάβαμε ήταν ουσιαστική. Ήδη προέβη σε σχετική δήλωση ο Ντόναλντ Τουσκ».

Παράλληλα, υπογράμμισε πως η λογική της προκλητικότητας δεν έχει να προσφέρει κάτι στην Τουρκία, καθώς οι ευρωτουρκικές σχέσεις δεν μπορούν να προχωρήσουν με παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών – μελών.

«Προϋπόθεση για τη συνέχιση του διαλόγου  με την Τουρκία, ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο. Η λογική της προκλητικότητας δεν οδηγεί πουθενά. Είμαστε εδώ για να κρατάμε ανοιχτές τις πόρτες του διαλόγου, αλλά πρέπει να γίνει απολύτως σαφές ότι υπάρχουν όρια. Είμαι αυτός που συνεχίζω να πιστεύω ότι η αρχιτεκτονική ασφάλεια στην περιοχή περνάει μέσα από μια σχέση συνεννόησης με την Τουρκία, όμως υπάρχουν και όρια. Και νομίζω ότι είναι ώρα η ΕΕ να δώσει σαφές μήνυμα. Οι ευρωτουρκικές σχέσεις δεν μπορούν να προχωρήσουν με παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών μελών».