Μιλώντας στην εφημερίδα «RealNews», η Ε. Αχτσιόγλου χαρακτήρισε έμπρακτη απόδειξη του προσανατολισμού της κυβέρνησης για την ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων τις αλλαγές στις ρυθμίσεις του προστίμου για την αδήλωτη εργασία, τονίζοντας ότι το πρόστιμο παύει να λειτουργεί τιμωρητικά για τον εργοδότη, ενώ θα αποδίδεται δικαιοσύνη και στον εργαζόμενο.

Το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις θα ψηφιστεί την ερχόμενη Τρίτη στη Βουλή, με την υπουργό Εργασίας να επισημαίνει πως οι νόμοι στην αγορά εργασίας θα τηρούνται. «Στην αγορά εργασίας υπάρχουν κανόνες και οι κανόνες θα τηρούνται», ανέφερε και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση προωθεί αλλαγές προς όφελος των εργαζομένων, που εντάσσονται στο πλαίσιο ομαλοποίησης της αγοράς εργασίας.

Ερωτηθείσα για την αδήλωτη εργασία, υποστήριξε πως η κυβέρνηση επιθυμεί να βάλει τέλος στο φαινόμενο και να τιμωρήσει την παραβατικότητα. «Οι ρυθμίσεις για την αλλαγή του προστίμου για την αδήλωτη εργασία και τη θέσπιση κανόνων στις εργολαβίες αποτελούν άλλη μία έμπρακτη απόδειξη του προσανατολισμού της κυβέρνησης για την ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων. Μέχρι σήμερα, το πρόστιμο υπηρετούσε μια αμιγώς τιμωρητική για τον εργοδότη και εισπρακτική για το Δημόσιο λειτουργία, αλλά δεν απέδιδε δικαιοσύνη στον αδήλωτο εργαζόμενο.

Με τις ρυθμίσεις που εισηγούμαστε, αυτό αλλάζει, καθώς αφενός μεν ο εργοδότης θα αποδίδει ασφαλιστικές εισφορές τριών μηνών στον αδήλωτο εργαζόμενο αφετέρου δε θα υπάρχει δυνατότητα έκπτωσης στο πρόστιμο, εφόσον ο αδήλωτος εργαζόμενος προσληφθεί με σύμβαση πλήρους απασχόλησης».

Παράλληλα, εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ, τονίζοντας ότι εξακολουθεί και σήμερα να υποστηρίζει ως «αξιοσημείωτες μεταρρυθμίσεις» τη μείωση του κατώτατου μισθού και την αναστολή των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενώ η κυβέρνηση έχει δείξει πως κινείται σε αντίθετο πλαίσιο «υπηρετώντας το στόχο της αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων με δύο μέσα, την αύξηση του κατώτατου μισθού και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η οποία έχει ήδη νομοθετηθεί για τον Αύγουστο του 2018».

Σχετικά με τις συντάξεις, δήλωσε ότι το στοίχημα της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος έχει ήδη κερδηθεί και τα πλεονάσματα που εμφανίζει ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) είναι ένα σημαντικό επίτευγμα. Ισχυρίστηκε πως η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να μην εφαρμοστεί από 1η Ιανουαρίου του 2019 η νέα μείωση στις συντάξεις που έχει ήδη υπογραφεί.