Την ώρα που ολοένα και περισσότερο πληθαίνουν οι καταγγελίες για pushback από τις ελληνικές λιμενικές αρχές, καθώς και σειρά ανθρωπιστικών οργανώσεων καταγγέλλει τις πρακτικές της Ελλάδας για τους πρόσφυγες ένα νέο περιστατικό που εκθέτει το λιμενικό έρχεται στο φως της δημοσιότητας.

Το περιστατικό ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου, όταν βάρκα με 36 πρόσφυγες και μετανάστες βρέθηκε ακυβέρνητη στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ των τουρκικών παραλίων και της Λέσβου.

Σύμφωνα με την Alarm Phone, οι επιβαίνοντες εξέπεμψαν σήμα κινδύνου καθώς η λέμβος είχε τρυπήσει έμπαιναν νερά, ωστόσο τόσο το ελληνικό όσο και το τουρκικό Λιμενικό δεν έκαναν καμία προσπάθεια διάσωσης, με την πρόφαση το καθένα ότι η βάρκα δεν βρισκόταν στα χωρικά ύδατα της χώρας του.

Σύμφωνα με την οργάνωση, η θέση της βάρκας νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου ήταν στις συντεταγμένες 39.3921558, 26.0806859, δηλαδή σε ελληνικά χωρικά ύδατα. Σε ελληνικά χωρικά ύδατα βρισκόταν και στη συνέχεια η βάρκα, σύμφωνα με τα μετέπειτα στοιχεία των συντεταγμένων: 39.392985, 26.107481.

Μάλιστα, όπως καταγγέλλει ο διασώστης και μέλος της ανθρωπιστικής οργάνωσης Mediterranea Saving Humans, Ιάσονας Αποστολόπουλος, το ελληνικό Λιμενικό σαμπόταρε τη βάρκα και τους έκλεψε την μηχανή. Τότε, οι πρόσφυγες άρχισαν να κάνουν κουπί με τα χέρια τους προς τη Λέσβο.

Μετά από πολλές ώρες που οι πρόσφυγες βρισκόντουσαν στη θάλασσα και δεδομένης της πληροφορίας ότι μια από τις γυναίκες που επέβαινε στη βάρκα αιμορραγούσε και είχε συσπάσεις τελικά επιλέχθηκε για ανθρωπιστικούς λόγους η διάσωση των επιβαινόντων οι οποίοι και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Πέτρας αργά το βράδυ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μαρτύριο των προσφύγων δεν τελείωσε εκεί καθώς, όπως αναφέρει η τοπική ενημερωτική σελίδα stonisi.gr, κατά την αποβίβαση τους στην Πέτρα είχαν συγκεντρωθεί κάτοικοι της περιοχής οι οποίοι αποδοκίμασαν τόσο τους αποβιβαζόμενους όσο και τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος τα οποία τους είχαν διασώσει.

Πρόκειται για την τρίτη βάρκα με πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνει στη Λέσβο μέσα στον Ιούνιο.