«Το Παλέρμο στα αρχαία ελληνικά σήμαινε “πλήρες λιμάνι”. Πάντα καλωσορίζαμε πλοία που έσωζαν ζωές στη θάλασσα. Δεν θα σταματήσουμε τώρα. Ο Σαλβίνι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Έδειξε για άλλη μια φορά ότι είμαστε κάτω από μία ακραία ακροδεξιά κυβέρνηση» δήλωσε ο δήμαρχος του Παλέρμο, Λεολούκα Ορλάντο, απαντώντας στην ανάρτηση που έκανε στο facebook ο ηγέτης της Λέγκας του Βορρά και υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι.
 
Η επίμαχη διάσωση αφορά το πλοίο Aquarius, που ανήκει στην μη κυβερνητική οργάνωση SOS Mediterranèe, και στο οποίο επιβαίνουν, μεταξύ άλλων, 123 ασυνόδευτα ανήλικα, 11 ακόμα παιδιά και επτά γυναίκες που κυοφορούν, σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα. Οι πρόσφυγες και μετανάστες διασώθηκαν σε σειρά επιχειρήσεων το βράδυ του Σαββάτου ανοιχτά της Λιβύης.
 

 
 
«Η Μάλτα δεν δέχεται κανέναν. Η Γαλλία ωθεί τους ανθρώπους πίσω στα σύνορα, η Ισπανία υπερασπίζεται τα σύνορά της με όπλα. Από σήμερα, η Ιταλία θα αρχίσει επίσης να λέει όχι στην εμπορία ανθρώπων, όχι στην παράνομη μετανάστευση» έγραψε συγκεκριμένα στην ανάρτησή του, την ώρα που το μήνυμα που εξέπεμπε η κυβέρνηση της Μάλτας ήταν σε αντίστοιχο τόνο.
 
Είναι η πρώτη φορά που η Ιταλία λαμβάνει την απόφαση να κλείσει τα λιμάνια της. Μια απόφαση που η νέα κυβέρνηση Κόντε δικαιολογεί, ουσιαστικά, με το ότι η Μάλτα αρνείται, σχεδόν συστηματικά, να δεχθεί πλοία στα οποία επιβαίνουν μετανάστες και πρόσφυγες. Μάλιστα, η κυβέρνηση της Μάλτας υπογράμμισε πως δεν έχει καμία εμπλοκή στην διάσωση των προσφύγων και μεταναστών.
 
«Η διάσωση έγινε στην περιοχή [όπου είναι αρμόδια] για διασώσεις η Λιβύη και συντονίστηκε από το κέντρο ελέγχου στην Ρώμη. Η Μάλτα δεν είναι η συντονίστρια Αρχή και δεν έχει εξουσία επί της υπόθεσης», είπε κυβερνητικός εκπρόσωπος στην εφημερίδα Malta Today.
 
Η δήλωση του Λ. Ορλάντο βρήκε υποστηρικτές στα πρόσωπα άλλων δημάρχων της νότιας Ιταλίας, μεταξύ των οποίων εκείνων της Νάπολης, της Μεσίνα και του Ρέτζιο Καλάμπρια, που δεσμεύτηκαν να παραβιάσουν τις διαταγές του Σαλβίνι και να επιτρέψουν στο πλοίο να δέσει σε κάποιο λιμάνι και να αποβιβαστούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.
 
Ωστόσο, όπως μεταδίδει ο Guardian, η πρωτοβουλία τους αυτή αναμένεται να αποδειχθεί αδύναμη, καθώς σε κάθε περίπτωση χρειάζονται τη συνεργασία της ιταλικής ακτοφυλακής.