Ηδη από την Τετάρτη (21/5) κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας αλλά και κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης, διέρρεαν ότι θα υπάρξει αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον διεθνή οίκο Fitch. Το παρουσίαζαν ώς μία ακόμη επιβεβαίωση της αίσθησης σταθερότητας που δημιουργεί στις διεθνείς αγορές η κυβερνητική πολιτική στην οικονομία.

Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου

Οντως η έκθεση της Fitch αποτιμά το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας με “Β” έναντι “Β-” στην προηγούμενη εκτίμηση της. Ο υπουργός Οικονομίας Γ.Στουρνάρας δεν έχασε την ευκαιρία να δηλώσει οτι “οι θυσίες του ελληνικού λαού πιάνουν τόπο και αναγνωρίζονται πλέον διεθνώς. Πρέπει να τις διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού”. Να σημειωθεί ότι ήδη από τα τέλη Μαρτίου ο εν λόγω οίκος είχε δηλώσει οτι η  έκθεσή του θα δημοσιοποιηθεί στις 23 Μαίου δηλαδή δύο ημέρες πρίν την …πασίγνωστη ημερομηνία διεξαγωγής των ευρωεκλογών. Επίσης εκφράζει ανησυχία για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.


Είναι αξιοσημείωτο πως η κίνηση του οίκου  Fitch  συνοδεύεται από μία …ομοβροντία στήριξης της κυβέρνησης τις τελευταίες εβδομάδες από σειρά τραπεζικών οργανισμών και  διεθνών επενδυτών. Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικές: 

Για κίνδυνο να προκληθεί “σόκ” στην Ευρώπη και στις αξίες των  τίτλων έκανε λόγο ο M.McCormick επικεφαλής του τομέα στρατηγικής ανάλυσης της Credit Agricole σε περίπτωση που τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών οδηγήσουν σε “ευρεία νίκη του ΣΥΡΙΖΑ”

“Μεγάλη πολιτική αβεβαιότητα” θα υπάρξει υποστήριξε ο Η.Schmieding,  στρατηγικός αναλυτής της Berenberg Bank στην περίπτωση που η διαδικασία των ευρωεκλογών έχει ουσιαστικά τον χαρακτήρα δημοψηφίσματος.

Στην ίδια λογική και η Bank of America που επισημαίνει σε έκθεσή της πως το κλίμα βελτίωσης της ελληνικής οικονομίας θα συνεχιστεί “αρκεί να μήν υπάρξει πολιτική κρίση”. Μεταξύ άλλων επισημαίνει πως κάτι τέτοιο θα συνιστούσε καθυστέρηση στις διαβουλεύσεις για την λήψη μέτρων βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Ενταση του “πολιτικού ρίσκου” υποστηρίζει η Citigroup ότι θα σημειωθεί εφόσον οι ευρωεκλογές προκαλέσουν πολιτική αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης. 

Για “διατάραξη των ισορροπιών” μίλησε προεκλογικά  σε δική της έκθεση ο τραπεζικός οργανισμός UBS υποστηρίζοντας πως τυχόν “μεγάλη νίκη” του ΣΥΡΙΖΑ θα δημιουργήσει αλλαγή στα δεδομένα και στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Οι παραπάνω εκτιμήσεις των τραπεζικών και επενδυτικών αυτών οργανισμών, εξηγούνται θεωρητικά από την εκφρασμένη θέληση της κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα κατά το δυνατόν ευνοϊκότερο περιβάλλον για την προσέλκυση επενδύσεων. Ομως ένα δημοσίευμα της εφημερίδας “Καθημερινή” στις 23 Μαρτίου ίσως το εξηγήσει την πολύ πιο …πρακτικά. 

Σύμφωνα με αυτό η πρόσφατη “ελληνική έξοδος στις αγορές” με την έκδοση των σχετικών ομολόγων απέδωσε στους διεθνείς οίκους τους investment bankers που ενεπλάκησαν – ως ανάδοχοι- στις διαδικασίες κέρδη που ξεπέρασαν τα 250 εκατομμύρια ευρώ. Ο υπολογισμός μάλιστα γίνεται με βάση τις πλέον συγκαταβατικές εκτιμήσεις θεωρώντας ότι οι σχετικές προμήθειες δεν ξεπέρασαν το 2%…