Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας, με τα νοσοκομεία της πόλης όχι μόνο να είναι σε οριακό σημείο αλλά να το έχουν ξεπεράσει. Νοσοκομεία όπως το ΑΧΕΠΑ τις προηγούμενες ημέρες ξεκίνησαν τις βάρδιές τους χωρίς ούτε μια κενή ΜΕΘ, ενώ οι υγειονομικοί υπάλληλοι καταγγέλλουν συνεχώς υποστελέχωση και ελλείψεις σε ΜΕΘ.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση, μετά από ένα διάστημα πολλών μηνών που δεν προχώρησε στις αναγκαίες ενισχυτικές παρεμβάσεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας, επιχειρεί με «μπαλώματα» να προλάβει την κατάσταση πριν αυτή τεθεί εξολοκλήρου εκτός ελέγχου.

Υπαίθριες τέντες στα νοσοκομεία για τεστ

Πιο συγκεκριμένα, τόσο το ΑΧΕΠΑ όσο και το Ιπποκράτειο γέμισαν με τέντες στον προαύλιο χώρο τους, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των υποδομών και κάλυψης των αυξημένων αναγκών των νοσοκομείων αναφορικά με τις διαγνώσεις του κορονοϊού.

Όπως μετέδωσε το «GRTimes.gr», οι τέντες τοποθετήθηκαν στο Ιπποκράτειο αλλά και στα υπόλοιπα νοσοκομεία προκειμένου να διενεργούνται τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού σε ομάδες ασθενών που έχουν συμπτώματα COVID-19, ούτως ώστε να μη χρειάζεται να εισέρχονται στους χώρους των νοσοκομείων. Παράλληλα ορισμένες από τις τέντες χρησιμοποιούνται και ως χώροι αναμονής, καθώς ο αριθμός των ατόμων που εισέρχονται για το τεστ είναι ιδιαίτερα αυξημένος.

Υπαίθριες τέντες πρόκειται να στηθούν και στα νοσοκομεία Παπαγεωργίου, Άγιος Δημήτριος και Άγιος Παύλος στη Θεσσαλονίκη.

Από το πρωί στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο σχηματίστηκαν ουρές από ανθρώπους που επιθυμούν να υποβληθούν σε rapid test προκειμένου να διαγνωστεί η θετικότητα ή μη στον ιό.

Σε κέντρο ασθενών COVID μετατρέπεται το Βελλίδειο;

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Open TV, η κυβέρνηση φέρεται να έχει εκπονήσει κάποιο σχέδιο, ούτως ώστε να επικουρηθούν τα νοσοκομεία αναφοράς της συμπρωτεύουσας, οι υποδομές των οποίων είναι πολύ περιορισμένες και ήδη ασφυκτιούν.

Όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πληροφορίες, στο πλάνο της κυβέρνησης φαίνεται πως περιλαμβάνεται η δημιουργία ΜΕΘ και εκτός νοσοκομείων σε περίπτωση που η κατάσταση με τα κρούσματα και τις διασωληνώσεις εκτροχιαστεί έτη περαιτέρω.

Επομένως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, εξετάζεται η λειτουργία του Βελλίδειου εκθεσιακού κέντρου ως «νοσοκομείου αναφοράς» για υποδοχή περιστατικών COVID-19. Ξεκαθαρίζεται ωστόσο ότι το Βελλίδειο δεν θα λειτουργήσει με μονάδες μηχανικής υποστήριξης, αλλά ως κέντρο απλής νοσηλείας.

Δημιουργική λογιστική

Ευρισκόμενος στη Θεσσαλονίκη τη Τετάρτη, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ισχυρίστηκε ότι τα δημόσια νοσοκομεία της βορείου Ελλάδας, θα ενισχυθούν με 50 επιπλέον ΜΕΘ για κορονοϊό. Πιο συγκεκριμένα ο Β. Κικίλιας ανακοίνωσε έξι ΜΕΘ στο ΑΧΕΠΑ, επτά στο Γ.Ν. Ξάνθης, πέντε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, πέντε στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών, 15 στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, έξι στα Γιαννιτσά και έξι στο “Γεννηματάς”»

Ωστόσο, σύμφωνα με του νοσοκομειακούς γιατρούς, σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Υγείας πραγματοποιεί δημιουργική λογιστική ,ε με την έννοια ότι οι ανακοινωθείσες ΜΕΘ, δεν πρόκειται για νέες κλίνες ΜΕΘ τις οποίες θα λειτουργήσει νεό προσωπικό αλλά αυτές θα προέλθουν από τις ελάχιστες εναπομείνασες γενικές ΜΕΘ οι οποίες θα μετατραπούν σε ΜΕΘ για κορονοϊό και προφανές θα λειτουργήσουν με το ήδη υπάρχον υγειονομικό προσωπικό.

Ειδικότερα, η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), μετά τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας, σε έντονο ύφος είπε χαρακτηριστικά «βγήκε ο κ. Κικίλιας και είπε ψέματα, να το πω καθαρά, ψέματα! Δεν δημιουργήθηκε καμία ΜΕΘ, κλείσανε όσες προορίζονταν για άλλες νόσους και δόθηκαν για τον COVID».

Με ΣΔΙΤ και ιδιώτες γιατρούς η «ενίσχυση»

Σημαντικό να αναφερθεί είναι ότι η κυβέρνηση αντί για ενισχύσεις στα νοσοκομεία με μαζικές προσλήψεις προσωπικού και ταυτόχρονη αύξηση των υποδομών όπως οι ΜΕΘ, κάλεσε στη «μάχη» κατά του κορονοϊού, ιδιώτες γιατρούς με ιδιαίτερα ελκυστικές απολαβές. Όπως δήλωσε ο Β. Κικίλιας, περίπου 150 ιδιώτες γιατροί φέρεται να δήλωσαν ενδιαφέρον, ωστόσο οι ειδικότητές τους δεν είναι σαφές αν ταιριάζουν με τις αναγκαιότητες της δεδομένης στιγμής.

Επίσης σύμφωνα με τις δηλώσεις του Βασίλη Κικίλια τη Τετάρτη, η εφημερία της Πέμπτης στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, θα συνεπικουρούταν από το ιδιωτικό Διαβαλκανικό Ιατρικό Κέντρο, ασθενείς που δεν έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό.