«Ο κοινός χαρακτήρας πρέπει να διατηρηθεί», επισήμανε, «ειδάλλως θα προκληθεί ένα ακόμα σοβαρό πλήγμα στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, την εποχή που η Ενωμένη Ευρώπη βάλλεται ως έννοια και θεσμός». Αυτό σημαίνει, συνέχισε ο κ. Αποστόλου, ότι «χρειαζόμαστε περισσότερη ευελιξία και λιγότερη επικουρικότητα, ώστε να ανταποκρίνεται περισσότερο στις ιδιαιτερότητες και διαφοροποιημένες στοχεύσεις κάθε κράτους-μέλους κατά την εφαρμογή της. Πρέπει να διατηρήσουμε τον αγροτικό της χαρακτήρα διασφαλίζοντας την παραγωγή ασφαλών και ποιοτικών αγροτικών προϊόντων».

Παράλληλα, πρόσθεσε, ότι η ΚΑΠ πρέπει να είναι ισχυρή και εύρωστη, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί σε νέες προκλήσεις, όπως η ηλικιακή ανανέωση του πληθυσμού της υπαίθρου και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η παροχή δημοσίων αγαθών και η διαχείριση των προβλημάτων που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή, η προώθηση της τεχνολογικής καινοτομίας, η άνοδος της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού τομέα και της οικονομίας της υπαίθρου, η παραμονή του πληθυσμού στις μειονεκτικές περιοχές και η στήριξη του γεωργικού επαγγέλματος και η ανταπόκριση στις κρίσεις των αγορών. Για την υλοποίηση αυτών, συμπλήρωσε, είναι αναγκαία η επαρκής χρηματοδότηση, η επικαιροποίηση των εργαλείων και η αξιοποίηση των νέων χρηματοδοτικών μέσων.

«Η γεωργία του καναπέ», κατέληξε ο υπουργός, «που συναντά την διαμαρτυρία των Ευρωπαίων πολιτών, είναι ένα θέμα που θα πρέπει να συζητηθεί, η δε μεταρρύθμιση του 2013 σίγουρα χρειάζεται μια πιο τολμηρή παρέμβαση».