Η συνέντευξη τελείωσε με τη δήλωση Βαρουφάκη ότι “συνεργαζόμαστε με τους θεσμούς της Ε.Ε. και το ΔΝΤ αλλά με μια τριμερή που θεωρούμε σαθρά δομημένη, δεν έχουμε σκοπό να συνεργαστούμε”.

«Μόλις σκότωσες την τρόικα» φέρεται ότι ψιθύρισε, σύμφωνα με αυτήκοες μάρτυρες, στο αυτί του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη ο Γ. Ντέισελμπλουμ τη στιγμή που αποχωρούσε από την κοινή συνέντευξη Τύπου.

Το κράτος έχει συνέχεια, αλλά δεν θα δεχτούμε να έχει συνέχεια η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Αναφορικά με την τρόικα, ο κ. Βαρουφάκης είπε πως με αυτή τα σαθρά δομημένη επιτροπή δεν θα συνεργαστούμε.


Αρχικώς, εποικοδομητική χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ. 


Όπως είπε, ξεκίνησε μία πρώτη διαδικασία γνωριμίας μεταξύ των δύο, και εξέφρασε τη βεβαιότητα «ότι θα είναι η βάση για μια εποικοδομητική συνεργασία όπως απαιτεί το συμφέρον της Ελλάδας, της Ευρωζώνης και της Ε.Ε.».

Ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε ότι η συζήτηση έγινε σε εξαιρετικό κλίμα και συζητήθηκαν μια σειρά ζητημάτων όσον αφορά τις διαδικασίες της Ευρωζωνης με ιδιαίτερη έμφαση «στο μεγάλο ζήτημα που αφορά τη δημιουργία ενός κλίματος εμπιστοσύνης που θα οδηγήσει σε μία νέα συμφωνία εντός Ευρωζωνης για μια Ελλάδα που θα μπορεί να αναπνέει μέσα σε μια Ευρώπη που αναπτύσσεται».
«Το κράτος έχει συνέχεια, αλλά δεν θα δεχθούμε να έχει συνέχεια η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση αποπληθωρισμού και μη βιώσιμου χρέους», υπογράμμισε ο κ. Βαρουφάκης, μιλώντας μετά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.
 
Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι αναφέρθηκε εκτενώς στις προτεραιότητες και συγκεκριμένα στην αποφασιστικότητα με την οποία  η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να προβεί σε «μεταρρυθμίσεις βαθιές, οι οποίες θα γίνουν χωρίς φόβο και πάθος», με στόχο να αποκαταστήσουν την ανταγωνιστικότητα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε πως η πρόθεση της κυβέρνησης είναι «με απόλυτη διάθεση συνεργασίας να πείσουμε τους εταίρους μας ότι το κοινό μας συμφέρον στην Ευρωζώνη εξυπηρετείται από μία νέα συμφωνία, που θα γίνει μετά από διαβουλεύσεις όλων των Ευρωπαίων, στις οποίες θα προσέλουμε με γνωμονα το ευρωπαϊκό συμφέρον».  

Από την πλευρά του, στις αρχικές δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, τόνισε: «Σήμερα είχα αρκετές εποικοδομητικές συναντήσεις και συναντήσεις με μέλη της ελληνικής  κυβέρνησης, τον κ. Τσίπρα, τον κ. Δραγασάκη, τον κ. Σταθάκη, τον κ. Τσακαλώτο. Με την Ελλάδα να πλησιάζει τη λήξη του προγράμματος είχαμε σημαντικό λόγο να γνωριστούμε μεταξύ μας. Ο σκοπός μου είναι διττός να ακούσω και να εξηγήσω τις απαιτήσεις των συμφωνιών μας. Ως μέλη της ευρωζώνης έχουμε αμοιβαία συμφέροντα. Και οι δύο θέλουμε η Ελλάδα να ανακτήσει την ανεξαρτησία της, την οικονομική βιωσιμότητα. Το Eurogroup είχε αναλάβει τη δέσμευση να παρέχει στήριξη στην Ελλάδα, εφόσον η Ελλάδα συμμορφώνεται με τους στόχους. Αυτό προϋποθέτει μία δέσμευση για τη διαδικασία μεταρρυθμίσεων. Τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας συνεχίζουν να υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις για το μέλλον για να υπάρξει ανάπτυξη και καταπολέμηση της ανεργίας. Ξέρουμε ότι ο ελληνικός λαός χρειάστηκε να αντέξει σκληρά μέτρα. Ωστόσο έχουν γίνει βήματα και είναι σημαντικό να μην πάει χαμένος αυτός ο κόπος. Εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση να καθορίσει τη θέση της και σε εμάς, μαζί με την κυβέρνηση να κινηθούμε προς το μέλλον της ευρωζώνης. Και είμαστε έτοιμοι να το πράξουμε». 


Πάντως, από τις διαβουλεύσεις αυτές, απέκλεισε την τρόικα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «με αυτή τη σαθρά δομημένη επιτροπή δεν έχουμε στόχο να συνεργαστούμε».

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Τσίπρας, μετά και τις χθεσινές δηλώσεις του κ. κ. Νταϊσελμπλουμ περί κινδύνου εκτροχιασμού του προϋπολογισμού, τόνισε ότι είναι δεδομένη η δέσμευση να μην συμβεί κάτι τέτοιο, επαναλαμβάνοντας πως η βούληση της Κυβέρνησης είναι για  ένα σχέδιο  αλλαγής πορείας χωρίς όμως να επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι των άλλων χωρών.