Ο τίτλος της συνέντευξης είναι «Η Ελλάδα μπορεί να υποχρεώσει την Ευρώπη να αλλάξει». Ο Γιάννης Βαρουφάκης ανέλυσε στην εφημερίδα το πως μπορούν να αλλάξουν οι οικονομικές ισορροπίες στην Ευρώπη.

«Θα ζητήσουμε καταρχήν μια προθεσμία 10 έως 15 ημερών για να ολοκληρώσουμε το σχέδιό μας, το οποίο θέλουμε να είναι πολύ αναλυτικό, αλλά και πολύ πλήρες.
Αυτό το σχέδιο θα βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες: Ο πρώτος θα αφορά το ελληνικό χρέος. Θέλουμε να κάνουμε προτάσεις στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τις οποίες δεν θα μπορεί να αρνηθεί. Δεν θα υπάρξει κατά συνέπεια χρεοκοπία, ούτε περικοπές χρέους.

Θα προτείνουμε μια φόρμουλα σύμφωνα με την οποία το χρέος θα εξαρτάται από την εξέλιξη της ονομαστικής αξίας του ΑΕΠ. Η ιδέα είναι ότι η Ευρώπη θα πρέπει να είναι εταίρος μας στην ανάπτυξη, και δεν θα πρέπει να ποντάρει στη μιζέρια μας. Ο δεύτερος πυλώνας θα είναι οι μεταρρυθμίσεις. Ο τρίτος πυλώνας θα είναι οι επενδύσεις».

Ο Γ. Βαρουφάκης άσκησε δριμεία κριτική στον Μάριο Ντράγκι, αλλά και στο επενδυτικό σχέδιο του Γιουνκέρ, το οποίο χαρακτήρισε ηλίθιο και τόνισε ότι δεν έχει να προσφέρει απολύτως τίποτα στην εξυγίανση της ευρωπαϊκής οικονομίας.

«Δεν σταματώ να εκπλήσσομαι από την ηλιθιότητα του σχεδίου (σ.σ. Γιούνκερ). Είναι σαν να δίνεις ασπιρίνη σε έναν νεκρό. Ομοίως, η ποσοτική χαλάρωση του Μάριο Ντράγκι δεν είναι πολύ καλή ιδέα. Αναμφίβολα, θα τροφοδοτήσει φούσκες στις οικονομικές αγορές.

Ωστόσο, η Ευρώπη διαθέτει ένα όργανο αρμόδιο για τις επενδύσεις, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία σήμερα είναι υπερβολικά λιγόψυχη στις δράσεις της, όχι μόνο επειδή φοβάται για την κατάταξή της από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, αλλά επειδή οι επενδυτές της πρέπει να είναι συγχρηματοδοτούμενοι.

Πρέπει λοιπόν να απελευθερώσουμε τις δυνατότητες της Επενδυτικής Τράπεζας για να υπάρξει ένα πραγματικό “νέο δεδομένο” για την Ευρώπη και να διοχετεύσουμε 6-7% του ΑΕΠ της ευρωζώνης στην οικονομία. Και αν ο Μάριο Ντράγκι θέλει να αγοράσει δημόσιο χρέος, θα είναι πιο χρήσιμο να το πράξει στη δευτερογενή αγορά των μετοχών της Ευρωπαϊκής Επενδυτικής Τράπεζας. Θα είναι πολύ πιο χρήσιμο από την επαναγορά του γερμανικού χρέους».

Ερωτώμενος για την περίπτωση που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λάβει αρνητική απάντηση από τη Γερμανία, σχετικά με τη διαγραφή χρέους, ο Γ. Βαρουφάκης τόνισε πως «ό,τι και να λέει ή να κάνει, η Γερμανία στο τέλος πάντα πληρώνει».

Σχετικά με την ΕΚΤ, ανέφερε ότι ήρθε η ώρα να υπηρετήσει τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε. «Γιατί να ζητάμε να δανειστεί η Ελλάδα χρήματα των Γερμανών φορολογούμενων για να αποπληρώνεται η ΕΚΤ, επειδή το αποφάσισε κάποτε ο Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο χειρότερος κεντρικός τραπεζίτης της ιστορίας. Ας κάνει η ΕΚΤ τη δουλειά για την οποία δημιουργήθηκε. Αν έχουμε τα χρήματα, βέβαια (θα αποπληρώσουμε τα 6 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ τον Ιούνιο). Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να συζητήσουμε».