Η έξοδος από την Ευρωζώνη θα ήταν το χειρότερο σενάριο και προσπαθούμε να το αποφύγουμε, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και πρόσθεσε πως η αναδιάρθρωση εντός της Ευρωζώνης είναι η μόνη λύση.

«Πρώτα αναδιάρθρωση και μετά τα δανεικά αυτό λέμε»

Ο υπουργός Οικονομικών απέκλεισε το ενδεχόμενο πιστωτικού γεγονότος για το οποίο προειδοποίησε χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε σε περίπτωση που η χώρα μας δεν αποπληρώσει τη δόση στην ΕΚΤ και εμφανίσθηκε βέβαιος πως οι δόσεις θα αποπληρωθούν κανονικά.

«Οι αποπληρωμές θα γίνουν στο ακέραιο» είπε ο υπουργός Οικονομικών και υπογράμμισε πως κανένας στο Eurogroup δεν θέλει πιστωτικά γεγονότα.

Επιπλέον απαντώντας σε ερώτηση αν συμφέρει την χώρα μία έξοδος από το ευρώ, ο κ. Βαρουφάκης απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο υποστηρίζοντας πως  θα ήταν καταστροφικό για την Ελλάδα και θα γυρνούσε στην νεολιθική όπως είπε εποχή.

Ωστόσο επεσήμανε πως εάν η Ευρωζώνη δεν αλλάξει την αρχιτεκτονική της δομή η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να ορθοποδήσει και έκανε λόγο για την ανάγκης ενός νέου ευρωπαϊκό Deal, όπως είπε, στο οποίο θα μπορούσε να πρωταγωνιστήσει η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

Επίσης ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρθηκε στο κείμενο συμφωνίας με το Eurogroup  στο οποίο όπως τόνισε δεν υπάρχει καμία αναφορά σε μνημόνιο και πρόσθεσε πως  το μόνο δεσμευτικό για την Κυβέρνηση είναι η επιστολή που εστάλη στον επικεφαλής του Eurogroup Γέρουν Ντέισελμπλουμ, ενώ ανακοίνωσε πως την Δευτέρα θα πάει στο Eurogroup με φάκελο τεσσάρων μεταρρυθμίσεων.

«Πετύχαμε το διαχωρισμό του μνημονίου από τη δανειακή σύμβαση… Εξασφάλισαμε ότι δεν θα επιβάλω υφεσιακά μέτρα στους επόμενους τέσσερις μήνες»

Σύμφωνα με τον ίδιο εάν υπαναχωρούσε μπροστά στα όπλα του ισχυρού τότε θα έπρεπε να αυξήσει το ΦΠΑ στα νησιά,  να κόψει συντάξεις και να δεσμευθεί σε συγκεκριμένο νούμερο για το πρωτογενές πλεόνασμα.

«Αυτό δεν έγινε» σημείωσε και πρόσθεσε πως αυτό που επιτεύχθηκε ήταν η ελληνική κυβέρνηση να μιλήσει για «κατάλληλα πρωτογενή πλεονάσματα» χωρίς να δώσει νούμερα τα οποία δεν θα μπορούσε να είναι πιστή.

«Με αυτό τον προσδιορισμό (κατάλληλα πρωτογενή πλεονάσματα) σταματάει η αυτοματοποιημένη λιτότητα» είπε ο κ. Βαρουφάκης.
 
«Είμαι πάρα πολύ περήφανος για την δημιουργική ασάφεια», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών. «Το γεγονός ότι συμφωνήσαμε ότι αυτή την χρονιά το πρωτογενές πλεόνασμα θα αποφασιστεί ανάλογα με τις οικονομικές εξελίξεις της χρονιάς, είναι μία τεράστια επιτυχία και δίνει ανάσα στην ελληνική οικονομία», είπε χαρακτηριστικά.
 
Στο σημείο αυτό έκανε αναφορά στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, για το οποίο είπε πως έκανε ακριβώς το αντίθετο.

«Ο κ. Χαρδούβελης δεν διαπραγματεύθηκε συμμετείχε σε αυτοματοποιημένες διαδικασίες»

Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε και στο ζήτημα των αντικειμενικών αξιών και του ΕΝΦΙΑ.
«Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να αλλάξουμε τον ΕΝΦΙΑ επί το προοδευτικότερο αλλά αυτό μπορεί να πάρει αρκετούς μήνες. Ένα νόμος αλλάζει με άλλο νόμο. Μέχρι να αλλάξει ο νόμος του ΕΝΦΙΑ είναι πατριωτικό καθήκον να τον πληρώνουμε»

Σχετικά με τις αντικειμενικές αξίες δήλωσε πως πρέπει να αλλάξουν διευκρινίζοντας πως αυτό θα τεθεί στον επόμενο προϋπολογισμό.
 
Για τις διαφωνίες που υπήρξαν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για την συμφωνία που επετεύχθη στις Βρυξέλλες, ο Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε: «Χαίρομαι πάρα πολύ τις έντονες διαφωνίες. Απαιτώ έντονη κριτική σε αυτά που κάνω από τους συντρόφους μου στον ΣΥΡΙΖΑ, ως υπεύθυνος της διαπραγμάτευσης. Χαίρομαι που είμαι σε ένα κόμμα όπου έχουμε έντονες διαφωνίες, έντονη κριτική και βγαίνουμε από εκεί απολύτως ενωμένοι».
 
Τέλος, ο Γιάνης Βαρουφάκης δεσμεύτηκε ότι την Δευτέρα θα προσέλθει στο Eurogroup με έναν φάκελο προτάσεων για έξι μεταρρυθμίσεις «τις οποίες θα συζητήσουμε με τους εταίρους μας για να δούμε ποιες θα έχουν άμεση εφαρμογή». «Εμείς θα κριθούμε από τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες είμαστε συγγραφείς».