Απαιτήθηκαν μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία, χάρη στην οποία η BNP Paribas θα αποφύγει τις ποινικές διώξεις για παραβίαση του αμερικανικού εμπάργκο. 
 
Οι αμερικανοί δικαστές φάνηκαν αμείλικτοι: Η διοίκηση της τράπεζας χρειάσθηκε να αναγνωρίσει την ενοχή της και να αποδεχθεί, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ένα πρόστιμο ύψους 9 δισ. δολαρίων, δηλαδή 6,8 δισ. ευρώ. 
 
Επίσης, προβλέπεται να υπάρξουν κυρώσεις για μέρος των συναλλαγών της σε δολάρια. Σε αυτό το σημείο επικεντρώθηκαν οι τελευταίες προσπάθειες της τράπεζας. Στόχος ήταν να περιορισθούν οι κυρώσεις μόνο για τις συναλλαγές σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο και για μια διάρκεια εξαμήνου ή -μάξιμουμ- ενός έτους. Σημειωτέον ότι οι κυρώσεις αυτές δεν θα επιβληθούν στις θυγατρικές της τράπεζας στις ΗΠΑ, αλλά μόνο σε Παρίσι, Γενεύη και Σιγκαπούρη. 
 
Τα 9 δισ. ισοδυναμούν με τα κέρδη της τράπεζας μέσα σε κάτι παραπάνω από ένα χρόνο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι καταστροφικό για την BNP Paribas, που είναι μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες παγκοσμίως. 
 
Έτσι, στη Γαλλία θεωρείται ότι οι αμερικανοί δικαστές, που λειτουργούν σε ένα σύστημα που αναζητά κυρίως τις οικονομικές ευθύνες και τις «βαθιές τσέπες», όπως λένε χαρακτηριστικά οι Γάλλοι, επέβαλαν ένα πρωτοφανές πρόστιμο «μαμούθ», ενώ παράλληλα δακτυλοδείχνουν την τράπεζα για απαράδεκτη συνεργασία με κυβερνήσεις που κατηγορούνται για γενοκτονία, όπως, για παράδειγμα, αυτή του Σουδάν. 
 
 
Πηγή: Deutsche Welle – ελληνική υπηρεσία