«Γιατί είναι νόθο τέκνο του καιρού του αυτός που δεν μυρίζει λίγο δουλοπρέπεια»
 
Η ιστορία, στο θέατρο Vault, βρίσκει τον βασιλιά Ιωάννη τον Ακτήμονα, να καταλαμβάνει σφετεριστικά το στέμμα της Αγγλίας. Γεγονός που εξοργίζει τη μητέρα του νόμιμου διαδόχου Αρθούρου, Λαίδη Κοστάνς. Εκείνη είναι που ξεσηκώνει σε εκστρατεία το γαλλικό στρατό υπό την καθοδήγηση του βασιλιά Φίλιππου της Γαλλίας. Μέσα σε όλα αυτά, η παπική Εκκλησία έρχεται να δράσει ανάμεσα στη διαμάχη αυτή και να καρπωθεί ό,τι μπορεί με βάση πάντα τα συμφέροντά της.
 
Στέμμα, ακτημοσύνη, διαδοχή, στρατός, Εκκλησία, συμφέρον.
 
Ο Σαίξπηρ χρησιμοποιεί το ιστορικό πρόσωπο του Ιωάννη του Ακτήμονα (1199-1216), για να θίξει τρία καυτά και επίκαιρα θέματα της εποχής του, και όχι μόνο:

  • τη σύγκρουση με την Εκκλησία,
  • το πως οι ξένοι εισβολείς της αυτοκρατορίας προσπαθούν να ρυθμίσουν την τύχη της,
  • το πως σφετερίζεται κάποιος τον θρόνο μέσω της οικογένειάς του και του παράγοντα Τύχη.

 

 
Όλα τα παραπάνω, ο σκηνοθέτης του έργου, Αποστόλης Ψαρρός και ο τετραμελής θίασος του, τα αγκαλιάζουν, τα μελετούν, τα αποδομούν και φροντίζουν να τα προσφέρουν πίσω στο κοινό, σε μια σπαρταριστή παράσταση που ανεβαίνει για δεύτερη φορά στην Ελλάδα και δεν θυμίζει σε τίποτε όποια προσπάθεια έχει ξαναγίνει επάνω στον πλέον διαχρονικό συγγραφέα, Ουίλιαμ Σαίξπηρ.
 
Με διάθεση να μην ακολουθήσουν καμία κλασσική νόρμα και μπόλικο ταλέντο για να το επιτύχουν, τέσσερις άνθρωποι καταφέρνουν να στήσουν μπροστά στα μάτια του κοινού ένα παιχνίδι εξουσίας, να σταθούν αρκετά κοντά στα γρανάζια της για να τα ακούσουν να δουλεύουν και να αναδείξουν τελικά πως ο υποκινητής μεταβαίνει στην κατάσταση του υποκινούμενου.
 
Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.15, για όλο τον Μάρτιο, ο Βασιλιάς Ιωάννης θα βρίσκεται στο θέατρο Vault, Μελενίκου 26, Βοτανικός
Τηλ.: 2130356472

 

Ταυτότητα Παράστασης

 
Βασιλιάς Ιωάννης
 


 
Συγγραφέας: Ουίλιαμ Σαίξπηρ
Μετάφραση: Νίκος Χατζόπουλος
Σκηνοθεσία/ Δραματουργική Επεξεργασία: Αποστόλης Ψαρρός
Ερμηνεύουν: Ειρήνη Ιωάννου, Παναγιώτης Ιωσηφίδης, Νικολέττα Παναγιώτου, Αποστόλης Ψαρρός
Φωτισμοί :Αποστόλης Τσατσάκος
Κοστούμια : Θωμάς Χουλιάρας
Αφίσα: Kanellos Cob
Βίντεο: Δήμητρα Τσουπ
Φωτογραφίες: Μαρία Σπένδου
Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Ιωάννα Ιακωβίδη
Η σελίδα της παράσταση στο facebook