«Να πάψουν την τρομολαγνεία όσοι την επιχειρούν για να αυτοπροβάλλονται ως εγγυητές της ομαλότητας» ζητά μέσω της συνέντευξής του στο ΤΡΡ  ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, φωτογραφίζοντας τον πρωθυπουργό και το περιβάλλον του.
Απαντώντας σε ερώτηση για την κριτική που ασκείται στη Δικαιοσύνη για τη μεγάλη καθυστέρηση που επέδειξε, δηλώνει ότι «οι αισθητήρες της εισαγγελικής αρχής θα μπορούσαν να είναι πιο αποτελεσματικοί και σε συντομότερο χρόνο». Σχετικά με την  Αστυνομία υποστηρίζει ότι «δεν μένει αμφιβολία, με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποιούνται, ότι η Χρυσή Αυγή έχει βρει μεγάλα ερείσματα σ' αυτήν. Όσο για τη Δικαιοσύνη, απαντά ότι εκεί δεν πιστεύει πως συμβαίνει το ίδιο, αν και δεν αποκλείει «μεμονωμένες φιλικές προς τη Χρυσή Αυγή συμπεριφορές ελαχίστων μελών του δικαστικού σώματος». 
 
Ο Αντώνης Ρουπακιώτης αναφέρει ότι η κυβέρνηση χειρίζεται επικοινωνιακά την υπόθεση των συλλήψεων των στελεχών της Χρυσής Αυγής «προσδοκώντας πολιτικά οφέλη» και υπηρετώντας την ανιστόρητη και επικίνδυνη -όπως τη χαρακτηρίζει- θεωρία των δύο άκρων.

Όσο για τον θόρυβο που ξέσπασε μετά τις δηλώσεις του,  σύμφωνα με τις οποίες το Μαξίμου αναγκάστηκε να κινητοποιηθεί  εναντίον της Χρυσής Αυγής κατόπιν πιέσεων εβραϊκών οργανώσεων, δηλώνει ότι μίλησε μόνο για όσα γνωρίζει και ότι οι εβραϊκές οργανώσεις πολύ δικαιολογημένα ζητούσαν να αντιμετωπιστούν οι εγκληματικές δράσεις της Χρυσής Αυγής.

Η συνέντευξη αναλυτικά:

-Οι κινήσεις που γίνονται νομικά και πολιτικά για την ανάδειξη της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής είναι σωστές κατά τη γνώμη σας; Υπάρχει, όπως ξέρετε,  κριτική για τον πολιτικό και τον νομικό χειρισμό,  αλλά και για πιθανούς κινδύνους που μπορεί να περικλείουν αυτοί  για τους θεσμούς και τη δημοκρατία.
«Εντυπωσιάζομαι από την πολιτική διαχείριση του όλου ζητήματος τις τελευταίες ημέρες και την εξέλιξή της. Εκείνοι που έκοψαν το δρόμο για να μην προωθήσω το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο στη Βουλή, αποφάσισαν σε πυκνότατο χρόνο ελαχίστων ημερών τη δράση σε πολλά επίπεδα κατά των εγκληματικών πράξεων που βαρύνουν στελέχη ή μέλη της Χρυσής Αυγής. Θέλησαν να ωφεληθούν πολιτικά από τις πρωτοβουλίες αυτές, οι οποίες, μεταξύ των άλλων, συνδέθηκαν με το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και τις προγραμματισμένες συναντήσεις με εκπροσώπους εβραϊκών οργανώσεων, καθώς και με τις πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση,  εν όψει ανάληψης της Προεδρίας από την Ελλάδα από 1.1.2014. Προσθέτω και την οφειλόμενη προς την κοινωνία απάντηση για το αίμα που χύθηκε.
Ο νομικός χειρισμός είναι σε εξέλιξη, γι’ αυτό κάθε σχολιασμός είναι παρακινδυνευμένος. Κατά τα άλλα,  το πολιτικό σύστημα, το κράτος με τους θεσμούς του, αλλά και η κοινωνία, παρά τις κακουχίες που υφίσταται, διασφαλίζουν την ομαλή εξέλιξη της πολιτικής ζωής και τη λειτουργία του δημοκρατικού μας συστήματος. Ας πάψουν, λοιπόν, τη σχετική τρομολαγνεία, όσοι την επιχειρούν, ώστε εν συνεχεία να αυτοπροβάλλονται ως εγγυητές της ομαλότητας».

-Την περασμένη εβδομάδα σας άσκησαν κριτική -μεταξύ άλλων και ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ- χαρακτηρίζοντας περίπου ως συνωμοσιολογικές  τις δηλώσεις σας  για υποδείξεις Αμερικανοεβραίων. Είπαν μάλιστα ότι τις δηλώσεις αυτές τις εκμεταλλεύεται η Χρυσή Αυγή, «προσπαθώντας να δημιουργήσει την εντύπωση ότι “διώκεται” από “ξένα κέντρα”. Τι απαντάτε;
«Στη συνέντευξή μου κατέθεσα τις εμπειρίες μου από τις επισκέψεις στο υπουργείο Δικαιοσύνης τόσο εκπροσώπων ελληνικών και ελληνοαμερικανικών εβραϊκών οργανώσεων  όσο και των αρμοδίων επιτρόπων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι, απόλυτα δικαιολογημένα, ζητούσαν να προωθηθεί το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και να αντιμετωπιστούν οι εγκληματογόνες δράσεις στελεχών και μελών της Χρυσής Αυγής.
Πρόσθεσα ότι οι λόγοι αυτοί, όσο βέβαια και η υποχρέωση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση από το Νοέμβριο 2010 να επικαιροποιήσουμε την αντιρατσιστική νομοθεσία μας, ήταν οι βασικοί λόγοι που οδήγησαν την κυβέρνηση σε συντονισμένες ενέργειες κατά της Χρυσής Αυγής, ενόψει μάλιστα του ταξιδιού του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και των προγραμματισμένων συναντήσεων του.
Επί πλέον είπα ότι όφειλε να σταματήσει το πρωθυπουργικό περιβάλλον να αντιμετωπίζει τη Χρυσή Αυγη με όρους εκλογικών σκοπιμοτήτων, υπό το βάρος μάλιστα της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα.
Το ταξίδι του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και όσα έγιναν κατά τις συναντήσεις του με πολιτικούς και άλλους παράγοντες δημοσίου επιβεβαίωσαν ακριβώς όσα είπα.
Κατά συνέπεια, όσοι -για να καλύψουν τις ευθύνες τους επειδή άφησαν να θεριέψει το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής- ανακαλύπτουν προθέσεις και συμπεριφορές ξένες προς τις δηλώσεις μου και τις εν γένει δικαιοπολιτκές απόψεις μου, ας σταματήσουν τις μικροπολιτικές παλαιάς κοπής και ας συγκλίνουν με τα άλλα κόμματα για την από κοινού αντιμετώπιση της ανόδου του νεοναζιστικού – νεοφασιστικού φαινομένου.
Προσθέτω την αναφορά μου και σε κάποιους άλλους: H ευθύνη τους επιβάλλει να έβλεπαν τη συνέντευξή μου πριν προβούν σε πολύ άδικους και εντελώς άσχετους προς όσα είπα σχολιασμούς».

-Γιατί άργησε τόσο πολύ η Δικαιοσύνη να ασχοληθεί με τα αδικήματα των στελεχών της Χρυσής Αυγής;
«Για όσα εγκλήματα είχαν το χαρακτήρα αυτοφώρου ή είχαν σχηματιστεί δικογραφίες η δικαιοσύνη προχώρησε, έστω -για τους γνωστούς λόγους- με σχετική βραδύτητα, εκδόθηκαν μάλιστα και τα σχετικά βουλεύματα. Ωστόσο, οι αισθητήρες της εισαγγελικής αρχής θα μπορούσαν να είναι πιο αποτελεσματικοί και σε συντομότερο χρόνο».

-Γιατί  όλο τον προηγούμενο χρόνο, όταν ήσασταν υπουργός, δεν έγινε κάτι; Υπήρχαν αδικήματα τα οποία είχαν συντελεστεί ακόμα και μπροστά σε κάμερες.

«Απάντησα στην προηγούμενη ερώτηση, προσθέτω όμως ότι ούτε η ΕΥΠ ούτε οι αστυνομικές αρχές –καθ’ ύλην αρμόδιες για τη συλλογή στοιχείων και την κατάρτιση φακέλων με κατηγορίες διάπραξης ποινικών αδικημάτων- ανήκουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Δικαιοσύνης, γι’ αυτό ακριβώς τις 32 δικογραφίες τις συνέλεξε και κατέθεσε, όπως πληροφορηθήκαμε, ο υπουργός Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. Υπενθυμίζω τις λειτουργικές αρμοδιότητες των υπουργείων και τίποτε περισσότερο. Κατά τα άλλα,  για ορατές περιπτώσεις όπως η δολοφονία του Πακιστανού ή του Αιγύπτιου στη Σαλαμίνα κινήθηκε πολύ γρήγορα η δικαστική διαδικασία. Περισσότερα δεν μπορώ να αναφέρω».

-Εσείς συναντήσατε εμπόδια ως προς αυτά τα θέματα;
«Και μόνο το γεγονός ότι απέκοψαν το δρόμο για την προώθηση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή είναι αρκετό. Δεν ισχυρίζομαι βέβαια ότι η ψήφισή του θα ήταν αρκετή για να αποτρέψει τις εγκληματικές πράξεις από μέλη της Χ.Α., αλλά θα έδινε τη δυνατότητα ή θα υποχρέωνε το νομοσχέδιο αυτό -κατά τη συζήτησή του στη Βουλή- τα πολιτικά κόμματα να  αναζητήσουν σημεία σύγκλισης ώστε να δημιουργηθεί το πολιτικό εκείνο πλαίσιο που θα ενεργοποιούσε τους μηχανισμούς του κράτους, και ιδίως τις υπηρεσίες του υπουργείου Δημοσίας Τάξης – ΕΥΠ, αστυνομικές αρχές κ.ά. Έτσι, όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων, σκοπίμως επιδιώχτηκε και τελικά επιτεύχθηκε να παραμείνει η πρωτοβουλία των κινήσεων στο πρωθυπουργικό περιβάλλον μετά και την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την Κυβέρνηση».

-Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης άφησε αιχμές ότι στη δικαιοσύνη κάποιοι έκαναν πλάτες στη Χρυσή Αυγή και δεν έπραξαν τα δέοντα. Η δική σας άποψη;
«Δεν γνωρίζω τη δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, γνωρίζω ότι και οι εισαγγελικές και δικαστικές αρχές θα λάβουν υπόψιν τις τελευταίες εξελίξεις».

-Εκτιμάτε ότι υπάρχει διάβρωση της Χρυσής Αυγής στην αστυνομία και στη δικαιοσύνη;
«Για την Αστυνομία δεν μένει αμφιβολία, με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποιούνται, ότι η Χρυσή Αυγή έχει βρει μεγάλα ερείσματα για τις δράσεις και την κάλυψή της. Μετά και την τελευταία δολοφονία του Π. Φύσσα, πιστεύω ότι τόσο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης όσο και η φυσική ηγεσία της ελληνικής αστυνομίας  θα λάβουν τα αναγκαία μέτρα. Στο δικαστικό σύστημα δεν νομίζω ότι έχει ερείσματα, αλλά μεμονωμένες φιλικές προς τη Χ.Α. συμπεριφορές ελαχίστων μελών του δικαστικού σώματος δεν αποκλείω».

-Πολιτική βούληση υπάρχει αυτή τη φορά από την κυβέρνηση κατά τη γνώμη σας;
«Άλλο βούληση να αντιμετωπίσει τις εγκληματικές δράσεις μελών ή στελεχών της Χ.Α. και να απαλλάξει τον κρατικό μηχανισμό από την επιρροή της –όπως είναι υποχρεωμένη να πράξει η Κυβέρνηση-  και άλλο να χειρίζεται επικοινωνιακά το όλο ζήτημα, όπως έπραξε με τις τελευταίες επιλογές της, προσδοκώντας πολιτικά οφέλη και υπηρετώντας την ανιστόρητη  -εν γνώσει της-, επικίνδυνη για τους θεσμούς μας και διασπαστική για την κοινωνία θεωρία των δύο άκρων.