«Οι συστάσεις μας προς τις πολωνικές αρχές είναι σαφείς. Οφείλουν να αποκαταστήσουν την ανεξαρτησία του Συνταγματικού Δικαστηρίου και να αποσύρουν τους νόμους για τη μεταρρύθμιση της δικαστικής εξουσίας είτε να τους ευθυγραμμίσουν με το πολωνικό Σύνταγμα και με τα ευρωπαϊκά στάνταρ», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα ο πρώτος αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς μετά την τελευταία συνεδρίαση του Κολλεγίου των Επιτρόπων, πριν από το καλοκαίρι.
Ο ίδιος επανέλαβε ότι η Επιτροπή συνεχίζει «να απλώνει το χέρι» στην πολωνική κυβέρνηση για διάλογο, σημειώνοντας ωστόσο, ότι δεν θα διστάσει να ενεργοποιήσει το άρθρο 7 για παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων, εάν η Πολωνία δεν συμμορφωθεί με τις συστάσεις της εντός ενός μηνός. Επίσης, ο Φρανς Τίμερμανς ξεκαθάρισε ότι η πρώτη παράγραφος του άρθρου 7 -μια επίσημη προειδοποίηση από την ΕΕ, η οποία μπορεί να εκδοθεί από τα τέσσερα πέμπτα των κρατών μελών στο Συμβούλιο των Υπουργών- ενδέχεται να ενεργοποιηθεί ακόμα και νωρίτερα εάν οι πολωνικές αρχές λάβουν μέτρα για την απόλυση ή την αναγκαστική αποχώρηση των δικαστών του Ανώτατου Δικαστηρίου.
Η πολωνική κυβέρνηση «δεν θα δεχθεί κανέναν εκβιασμό εκ μέρους αξιωματούχων της ΕΕ» όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα, απάντησε ο εκπρόσωπός της Ράφαλ Μπότσενεκ, αντιδρώντας στην απειλή επιβολής κυρώσεων από τις Βρυξέλλες. «Δεν θα δεχθούμε κανέναν εκβιασμό εκ μέρους της ΕΕ, ιδιαίτερα έναν εκβιασμό ο οποίος δεν βασίζεται σε γεγονότα», είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων PAP και την αναμετάδοση του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Όλοι οι νόμοι που ετοιμάζονται από το πολωνικό κοινοβούλιο συνάδουν με το Σύνταγμα κα με τους δημοκρατικούς κανόνες. Λυπούμαστε που ο (αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς) Τίμερμανς, χωρίς να γνωρίζει τα σχέδια νόμου και τους πολωνικούς νόμους, διατυπώνει μια άδικη κριτική κατά της Πολωνίας», συνέχισε ο εκπρόσωπος.
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Κόνραντ Σιμάνσκι, δήλωσε πως «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να λάβει περισσότερο υπόψη της στους συλλογισμούς της το γεγονός πως η οργάνωση της δικαιοσύνης επαφίεται στα κράτη μέλη, που λαμβάνουν τις δικές τους αποφάσεις στο πλαίσιο των δικών τους πολιτικών και νομοθετικών διαδικασιών».
«Η Πολωνία θα απαντήσει συγκεκριμένα στον κατάλληλο χρόνο επακριβώς στις παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», πρόσθεσε.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε εξάλλου ότι θα ξεκινήσει διαδικασία επί παραβάσει –ένα πιο συνηθισμένο μέτρο που μπορεί να οδηγήσει σε οικονομικές κυρώσεις– κατά της Βαρσοβίας, μετά τη δημοσίευση στην επίσημη Εφημερίδα της Κυβέρνησης του νέου νόμου για την οργάνωση των δικαστηρίων του κοινού δικαίου.
Η Επιτροπή αποφάσισε, τέλος, να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Πολωνίας για παραβιάσεις της νομοθεσίας της ΕΕ και θα αποστείλει επιστολή επίσημης κοινοποίησης μόλις δημοσιευθεί ο νόμος για τα τακτικά δικαστήρια. Η βασική νομική ανησυχία της Επιτροπής που προσδιορίζεται σε αυτόν τον νόμο αφορά ενδεχόμενη φυλετική διάκριση λόγω της πρόβλεψης διαφορετικής ηλικίας συνταξιοδότησης για γυναίκες δικαστές (60 ετών) και άντρες δικαστές (65 ετών).